– zvonul, care circulă pe piață de vreo săptămână, că se va închide Grădinița nr. 18, structură a Școlii Gimnaziale „Al. I.Cuza” din Bacău, a adunat circa 100 de părinți ai preșcolarilor în amfiteatrul unității de învățământ, unde s-a purtat o discuție destul de aprinsă cu autoritățile locale și conducerea instituției – toate presupunerile legate de această problemă au fost lămurite de viceprimarul Dragoș Ștefan, prezent la întâlnire – în acest moment, s-a dat asigurări, nu se poate vorbi de închidere, nici de desființare, nici de mutarea copiilor într-o altă clădire, pentru că se așteaptă o expertiză tehnică

De câteva zile e vâlva mare la Grădinița nr. 18 din Bacău. Părinții micuților care învață acolo s-au panicat auzind zvonuri că unitatea de învățământ preșcolar va fi închisă întrucât funcționează într-o clădire cu risc seismic. Nu se știe de unde au pornit zvonurile, cert este însă că marți seara această tensiune s-a acutizat, după ce conducerea Școlii „Al. I. Cuza”, de care aparține grădinița, a decis, împreună cu conducerea Primăriei Bacău, să organizeze o întâlnire programată cu reprezentanții copiilor, pentru a lămuri lucrurile.

„A fost o întâlnire pe care ne-am dorit să o avem pentru că lucrurile începeau să degenereze. Lumea e speriată, educatoarele din grădiniță sunt și dumnealor îngrijorate că rămân fără loc de muncă, se vorbea chiar că închidem grădinița, că relocăm copiii, că îi vom împărți peste tot prin oraș, pe la alte unități. Pentru că nimic din toate acestea nu este adevărat, am ținut neapărat să avem această discuție. E drept că s-a vorbit să vină câte 2-3 reprezentanți ai părinților de pe fiecare grupă, dar au venit peste 100”, a explicat prof. Doinița Sîrbu, directorul Școlii Gimnaziale „Al. I. Cuza” Bacău. A fost însă o discuție în care mai mult s-a țipat decât s-a vorbit.

PUBLICITATE

Viceprimarul Ștefan: „Urmărim siguranța copiilor”

La întâlnire, din partea Primăriei Bacău, a fost viceprimarul Dragoș Ștefan, care a încercat să dezmintă toate informațiile mai mult sau mai puțin adevărate. „Când am început să lucrez la rețeaua școlară, în luna noiembrie a anului trecut am aflat despre existența unei expertize tehnice care atestă că respectiva clădire este cu probleme.

Soluția tehnică prezentată în 2009 era ca o parte din ea să fie dărâmată, alta consolidată. Nu putem ignora această expertiză, dar cu siguranță nici eu, nici domnul primar nu dorim închiderea grădiniței”, a declarat viceprimarul Ștefan. Acesta dă asigurări că expertiza tehnică va fi refăcută, în 30 de zile urmând să se dea și o soluție tehnică.

„În funcție de ce spun inginerii, vom vedea dacă lucrările se pot executa în prezența copiilor sau nu. Avem planuri de rezervă: putem reloca întreg personalul și copiii sau doar o parte dintre ei. Este posibil ca între timp anul școlar să se încheie”, a mai spus Dragoș Ștefan. Un lucru este cert: indiferent de soluția tehnică, în bugetul de investiții al primăriei, din acest an, se va aloca o sumă în acest scop.

„Vreau să fie foarte clar, nu dorim să dărâmăm ca să facem restaurant, parcare, bloc sau ce s-a mai zvonit. Nu există o agendă personală care să includă un astfel de demers. Urmărim siguranța copiilor”, a mai punctat viceprimarul.

Aceeași clădire din anii ’60

Toate aceste declarații ale viceprimarului Ștefan nu i-a liniștit însă pe părinți. Ieri dimineață, la primele ore, când și-au adus copiii la grădiniță, aceștia încă mai vorbeau de întâlnirea din amfiteatru și de ce se va întâmpla totuși cu clădirea în care învață copiii lor. „Nu ni s-a dat nicio asigurare. Noi nu vrem să se închidă grădinița. Mai bine să se construiască alta, de la zero, și apoi să se mute cu toții în ea.

De ce până acum nu s-a zis nimic de acest risc seismic și deodată clădirea nu mai e sigură? Nu suntem împotriva consolidării, a reparațiilor, chiar și a reconstruirii acelui corp care e mai șubred, dar de ce să se închidă, asta nu înțelegem!”, spuneau părinții. Ni s-a explicat apoi, și nouă, de către educatoarele de acolo, că întregul imobil este construit în anii ’60, iar în timp nu s-a mai făcut nicio reparație capitală la el.

E adevărat, se recunoaște, că un corp este pe structură de paiantă, tocmai acel corp care nu prezită siguranță în caz de cutremur, dar acolo sunt doar vestiarele personalului auxiliar, băile, sala de mese, sala de spălat vase și bucătaria. Zona în care se desfăsoară actul didactic e sigură (cum de altfel se specifică și în acel raport de expertiză din 2009), nefiind nicidecum necesară închiderea. În această grădiniță sunt 184 de copii, pe șapte grupe (mică, mijlocie și mare), și 14 educatoare.

Grădinița nr. 18 a devenit structură a Școlii Gimnaziale „Al. I. Cuza” din 2012. Până atunci a funcționat cu personalitate juridică de sine stătătoare. Autorizația actuală de funcționare, care se obține anual, expiră în luna martie 2017.

„S-a vorbit chiar că am blocat înscrierile pentru anul școlar viitor. Eronat. Chiar eu am transmis Inspectoratului Școlar pe planul de școlarizare 2017 -2018 două grupe mici pentru Grădinița 18. Numai că înscrierile nu se fac acum. Zvonurile au mers mult prea departe. E adevărat că Primăria Bacău mi-a cerut să găsesc soluții de relocare a copiilor și personalului didactic din grădiniță, dar împreună, cu toate grupele și cu tot personalul, nicidecum separat, împărțiți sau mai știu eu cum, dar numai dacă noua expertiză tehnică va cere acest lucru. Deci, doar dacă va fi nevoie, să se înțeleagă clar! Dar până nu se face acea expertiză, nu are rost să vorbim de acest lucru. Părinții și toată lumea trebuie să înțeleagă că nu ne dorim decât să fie bine pentru copii și să se desfășoare activitatea didactică în condiții de maximă siguranță pentru ei și pentru cadrele didactice de acolo.”
prof. Doinița Sîrbu, directorul Școlii Gimnaziale „Al. I. Cuza”, care are în structură și această grădiniță

Grădinițele vor avea din nou personalitate juridică. Cel puțin aceasta este intenția primăriei

După ce în 2012 grădinițele au trecut în subordinea școlilor, noua administrație intenționează acum să le redea autonomia. „Au venit foarte multe sesizări din partea părinților. Directorii de școli sau licee nu pot ști nevoile unei grădinițe. Așteptăm acordul Inspectoratului Școlar Județean Bacău, dar aceasta este intenția noastră. Vom reveni la vechea rețea școlară, și așa am rămas printre ultimele județe unde există această centralizare”, a precizat viceprimarul Dragoș Ștefan. Noua rețea școlară pentru anul viitor nu a fost încă aprobată.

Roxana Neagu
Andreea Gavrilă

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. Orice cladire cu asemenea risc la viata copiilor trebuie reabilitata,consolidata,demolata.Varianta cea mai buna este constructia de noi crese,gradinite,scoli.Cu facilitati moderne,cu instalatii electrice si sanitare performante.Carpelile sunt sugative pentru banul public.
    Relocarea copiilor in alte gradinite apropiate nu implica desfiintarea locurilor de munca pentru educatoarele din acea gradinita,ci schimbarea locului de munca.Daca din 2009 se stia de acest aspect ,ii acuz pe fostii edili de inconstienta !!!!
    Insa,toate discutiile despre gradinite,purtate de domnul viceprimar Stefan,intra in categoria conflictului de interese…..Sotia dumnealui este inspector pentru invatamantul prescolar.

  2. Clădirea principala unde sunt grupele este de acum 85 de ani. Aceste clădiri in 2017 trebuie sa respecte normele de siguranța structurala, normele de igiena, normele PSI precum și cerințelor actuale privind funcționalitatea. O analiza corecta poate stabili dacă din punct de vedere financiar este mai bine sa le modernizeze sau sa faci o alta clădire.

  3. E adevărat că în grădinițele și creșele vechi nu exista condiții bune pentru educarea copiilor în condiții de siguranță.Decat să le consolidam pe cele vechi mai bine le modernizăm pe cele care corespund normelor în vigoare și creem condiții cat mai bune pentru cei mici și preșcolari.Cred că trebuie analizată cat mai urgenta trecerea grădinițelor de sub tutela inspectoratului școlar deoarece nu poți să compari elevii cu preșcolarii care au nevoie de mai multa supraveghere și educație.Am tot respectul pentru profesori, învățători și educatori dar atunci când suntem obligați să lăsăm copiii cu cine putem atunci când pe timp de vara sunt închise grădinițele cate 3 luni mă intreb de ce de dorește creșterea natalitatii daca nu sunt create condiții și pentru majoritatea părinților care nu au posibilitatea sa și ducă copii la grădinița particulara.Cred că o luna pe timp de vara este suficient pentru curățenie și dezinfecție pt o grădinița.Asa de procedează la creșele de stat.Sper să fiu în asentimentul mai multor părinți și să se găsească o rezolvare in acest sens.

LĂSAȚI UN MESAJ