Mai întâi vorbesc cifrele. Progresive, constante, variabile. Cea de-a 19-a ediție a Trofeului Municipiului Bacău a debutat ieri cu meciurile din calificări, iar astăzi va propune primele jocuri de pe tabloul principal de 32. Și în acest an, turneul finanțat de Consiliul Local Bacău va oferi premii în valoare de 25.000 dolari plus ospitalitate.

De la cifre progresive sau constante, la variabile. Astfel, dacă în trecut, cel care triumfa la Trofeului Municipiului Bacău lua, pe lângă bani, si 32 de puncte ATP, din 2019, punctele ATP se reduc în cazul câstigătorului doar la 5.

Această modificare, dictată de forurile internaționale, nu a afectat însă cu nimic atracția pe care competiția băcăuană o suscită. Dovadă este faptul că la ediția din 2019, Trofeul Municipiului Bacău reunește tenismeni din 15 țări. Din Peru și Italia, din Franța și Statele Unite, din Argentina și Canada. Ultimul steag înfipt pe tablou (în cazul de față, cel al calificărilor) este al Australiei, prin prezența lui David Quayle. Un alt argument pro îl constituie prezența câștigătorului de anul trecut, francezul Jules Okala. Cotat drept favoritul nr. 8, Okala îl va întâlni în primul tur pe brazilianul Bruno Sant’Anna.

Și dacă tot am amintit de tabloul principal, să notăm că favoritul nr. 1, peruanul Juan Pablo Varillas îl va avea ca adversar în turul inaugural pe elvețianul Johan Nikles, în timp ce doi dintre băcăuanii posesori de wild-card, Alex Manole și Petru Berdilă vor avea o misiune destul de dificilă în primul tur. Astfel, A. Manole se va confrunta cu favoritul 7, canadianul Krainik, în timp ce Berdilă va juca împotriva favoritului 3, francezul Martineau. De văzut ce-i vor rezerva sorții și celui de-al treilea mușchetar al SCM-ului, Bogdan Manole.

În final, să notăm și o parte din rezultatele înregistrate ieri, în calificări: Omar Giacalone (Italia)- Pietro Schiavetti (Italia) 6-1, 6-3, Petru Alexandru Luncanu- Dragoș Popeangă 6-1, 6-0, Vasile Antonescu- Tudor Diaconu 6-1, 6-1, Vladimir Filip- Mihăiță Damian 6-3, 7-5, Mihnea Turcu- Mihai Marinescu 6-3, 0-6, 10-8, Raffaele Giuliano (Italia)- Vincențiu Niculescu 3-6, 6-4, 10-6, Luca Tomasetto (Italia)- George Dina 6-4, 6-1.