19 aprilie 2024
Actualitate„Țelul nostru e să aducem bani în Ștefan cel Mare”

Primarul Ion Vlasie „a atacat” toate fondurile!

„Țelul nostru e să aducem bani în Ștefan cel Mare”

Pe toate programele și măsurile de finanțare a depus cereri Ion Vlasie, primarul din Ștefan cel Mare, pentru a îndrepta răul făcut de inundații și a moderniza infrastructura comunei.

„Avem un proiect finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) al AFIR pentru reabilitarea unui drum de 1,7 km. La inundațiile din 2005, apele au rupt drumul. L-am reparat cum am putut și noi, dar inundațiile din 2012 au pus capac. Costurile mari sunt cele de consolidare. Lucrarea aceasta va fi una solidă, cu piloni forați pe 90 de metri și ziduri de sprijin cu înălțimea de 17 metri la Gutinaș. Tot în această investiție intră și asfaltarea drumului din Rădeana, care deservește școala și biserica ortodoxă și care va avea zid de sprijin pe o distanță de 152 de metri”, spune primarul Ion Vlasie

Cătune cu apă și canalizare…
Un punctaj mai bun primesc, la evaluare, drumurile care asigură accesul spre unități de cultură, cult, educație. De aceea, în investiția depusă pe AFIR primarul a mai introdus o uliță din Ștefan cel Mare, pe care se află Căminul Cultural, una din Bogdana, spre o pensiune înființată în fostul grajd al fermei, și un drum de 300 m care duce la biserica din Negoiești. Cu banii alocați de Guvern, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), primăria va construi două poduri și patru podețe în Ștefan cel Mare și Gârbovana. „Contractul e semnat demult, așteptăm să se deruleze procedura de licitație pentru execuție și să înceapă lucrările”, explică edilul. În aceeași fază se află rețeaua de alimentare cu apă din Rădeana, cătunul „Romi”, finanțată pe PNDL 2. Rețelele de canalizare din Negoiești, Bogdana și Ștefan cel Mare sunt prinse în masterplanul județean.



„Avem alimentare cu apă realizată prin programul SAPARD, iar Compania Regională de Apă Bacău va construi canalizarea și stația de epurare prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Noi am rezolvat situația juridică a terenurilor pentru stație și conducte, iar compania va face investiția”, arată Ion Vlasie.

Cu gândul la PNDL 3
Tot prin PNDL va fi realizată modernizarea și extinderea școlii din Bogdana, pentru care a fost semnat contractul de proiectare și execuție. Și pentru grădinița din Negoiești, care va fi construită prin AFIR, a fost semnat contractul, lucrările urmând să fie demarate în august. „Învățământul e concentrat în centrul comunei, mai exact în Negoiești. Elevii sunt aduși aici cu trei microbuze, iar după terminarea grădiniței și preșcolarii vor fi aduși în Negoiești, mai puțin cei din Gutinaș, care au grădiniță acolo”, arată edilul. Așadar, copiii din toate satele învață acum în Negoiești în schimburi, ceea ce nu e confortabil. Din 2019, speră Ioan Vlasie, nu va mai fi așa: în Școala Bogdana vor funcționa clasele I-IV, iar în Școala Negoiești, clasele V-VIII.

Primarul comunei Ștefan cel Mare e mulțumit că a reușit să obțină fonduri pentru învățământ, apă-canal, drumuri și poduri:

„Dacă mai era vreo sursă de finanțare o atacam și pe aceea. Scopul nostru e să aducem bani și să dezvoltăm comuna. Sper să ia ființă și PNDL 3 și să atacăm și acolo, că mai sunt lucruri de făcut!”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri