20 aprilie 2024
CulturăTeatrul Itinerant „Petru Valter” a ajuns și pe Valea Tazlăului

Teatrul Itinerant „Petru Valter” a ajuns și pe Valea Tazlăului

Continuând seria de reprezentații în mediul rural ale spectacolului „Dulce Românie, centenară glie!”, Teatrului Itinerant „Petru Valter”a poposit și pe valea râului Tazlăul Mare. Astfel, în dimineața zilei de 5 iunie, la Căminul Cultural din Pârjol, membrii trupei, împreună cu Vasile Lupu (primarul comunei), Mihai Eriș (viceprimar), Silvia Nistor (director de școală), Diana Leu (director adjunct), 16 cadre didactice din comună și peste 400 de elevi, au sărbătorit „Ziua Învățătorului”. În alocuțiunea sa, ce a precedat reprezentația teatrală, primarul Vasile Lupu a declarat:

„Spectacolul «Dulce Românie, centenară glie!» este cea mai potrivită modalitate de a învăța o lecție de istorie «pe viu», despre cele trei uniri și despre personalitățile care au marcat destinul istoric al României de azi.” La amiază, teatrul s-a deplasat în comuna vecină, Balcani, unde, după reprezentația teatrală dată în fața a peste 70 de elevi, la solicitarea primarului Vasile Luca, actorul Radu Bogdan Ghelu (managerul trupei) a susținut un workshop interactiv de comunicare. Construit ca o „lecție deschisă” de artele spectacolului, workshop-ul a avut drept scop dezvoltarea resursei umane din cadrul primăriei Balcani, printre participanți numărându-se primarul, viceprimarul, persoane cu funcții de conducere din primărie, polițiști de la Poliția Locală și asistenți sociali.

Teatrul Itinerant „Petru Valter” aparține Fundației Interetnice pentru Cultură și Artă „Ion Ghelu Destelnica”, iar spectacolul „Dulce Românie, centenară glie!” reprezintă un proiect al Fundației realizat în parteneriat cu Consiliul Județean Bacău, în cadrul căruia se vor realiza peste 20 de reprezentații în mediul rural, către cel puțin 2.000 de elevi spectatori.



Spectacolul este compus din trei scenete, fiecare dintre acestea evocând câte un moment istoric determinant în construcția României, scenariul fiind scris de Marius Hainagiu. Regia spectacolului este asigurată de Dumitru Grigoraș, din distribuție mai făcând parte: Radu Bogdan Ghelu, Theodor Radu, Maria Margoș, Gheorghe Parascan, Emil Cozmiuc și Andreea Mândrilă. Spectacolul se bucură de participarea extraordinară a creatoarei și interpretei de muzică populară Maria Șalaru, pe care spectatorii o pot vedea într-o ipostază inedită, întruchipând-o pe Regina Maria.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri