Dintr-o mare prietenie, a iesit un mare scandal. Dupa cum ziarul nostru a informat cititorii la timpul potrivit, Festivalul “Theaterstock”, desfasurat in luna august 2015, a fost organizat de Teatrul “Bacovia”, iar co-organizator a fost Asociatia “Muze Colorate”, in baza unui contract ferm, prin care, printre altele, teatrul se obliga sa deconteze toate facturile inaintate de asociatie, ca urmare a cheltuielilor facute (cazare, transport, onorarii, productie).

Numai ca, a venit vârtejul, si principalul organizator, teatrul, nici dupa sase luni, nu si-a onorat, in totalitate, obligatiile, cu toate insistentele si negocierile purtate, in discutie fiind o suma imensa, aproape 600.000 de lei. Cum era si normal, asociatia a ajuns in pericol de a fi executata silit de pagubiti (artisti, formatii, societati comerciale). In aceste conditii, pe 18 ianuarie 2016, “Muze Colorate” face plângere la Tribunalul Bacau, cu obiectul “pretentii”, in dosarul nr. 172/110/2016. Lucrurile se precipita, astfel ca (nu stim inca cine a luat decizia) cele doua parti au apelat, pentru stingerea litigiului, la un mediator, formula agreata de ambele parti, iar rezultatul, inscris in “Acord de mediere, nr. 160001 din 20.01.2016”, incheiat de Biroul de Mediere Danceanu Traian, a fost consfintit de Tribunalul Bacau, prin Hotarârea 123/2016/10.02.2016.

La Biroul de Mediere, Asociatia “Muze Colorate” a fost reprezentata de Madalina Rotaru, in calitate de presedinte, iat Teatrul “Bacovia” de Carmen – Anca Sigartau, manager, ca reprezentant legal. Prin Acordul semnat de cele doua parti, Teatrul Municipal “Bacovia” recunoaste pretentiile Asociatiei “Muze Colorate” si se obliga sa achite integral contravaloarea debitului principal (18 facturi, in valoare totala de 597.606 lei), dupa aprobarea bugetara aferenta anului financiar 2016 a Teatrului Municipal “Bacovia”.

Tot în urma medierii, Asociatia “Muze Colorate” renunta la capatul de cerere privind obligarea Teatrului Municipal Bacovia la plata taxei judiciare de timbru si isi micsoreaza pretentia în ceea ce priveste obligarea Teatrului Municipal Bacovia la plata onorariului de avocat, de la suma de 50.000 lei la suma de 45.000 lei.

În baza art. 63 alin. 2 din Legea 192/2006 dispune restituirea taxei de timbru în suma de 10.087,06 de lei achitata la data de 11 ianuarie 2016, în contul beneficiarului Primaria Municipiului Bacau. Cu drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare.

Ramân câteva intrebari, a caror raspunsuri nu vor veni prea curând. Sau, poate, vor veni. De ce a mai fost nevoie de acest circ, daca Teatrul si-a recunoscut culpa de la prima infatisare la Biroul de Mediere? Din ce bani vor fi achitate intelegerile de la Biroul de Mediere? Managerul teatrului spune ca din bugetul teatrului pe anul 2016. Finantatorul teatrului este Primaria Bacau, care repartizeaza bani pentru productie si proiectele care vor fi depuse, or Theaterstock si-a inchis conturile, fiind finantat din bugetul pe 2015. Dupa informatiile noastre, mai sunt si alte litigii pe rolul instantelor, care au ca obiect tot “pretentii”, in care pârât este Teatrul “Bacovia”. Totodata, DNA in demarat cercetarile in REM, in care “subiectul” este Festivalul Theaterstock.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. Dumnezeule mare! Cum sa plateasca din fondurile teatrului in conditiile in care trupa Teatrului Bacovia nu a participat la acest festival fiind trimisa in concediu de Sigartau? Iar banii pentru festival, si nu au fost putini, au fost dati de CL Bacau anul trecut. Unde s-au volatilizat? “Iubitorii” de teatru ce zic? Fac o cheta ca de, distractia costa!!!!! Si costa al naibii de mult, din buzunarele noastre!

  2. de banii astia se stia de la terminarea spectacolului, numai ca “binevoitorii” care au pus bete in roate au avut grija sa blocheze lucrurile ca sa se ajunga aici. si le-a iesit planul. nu sunt buni de facut ceva, dar cand e vorba de distrus , batut jos sau pus bete in roate sunt experti. si mai ales…sa arate cu degetul. Sper ca actiunile aste aidioate sa nu conduca la anularea viitoarelor spectacole de acest gen. Ii doresc succes d-nei Sigartau sa reziste atacurilor acestor maimute , dar…sincer…nu stiu cati nervi mai are sa se bata cu ei…

    • Daca se stia de ce s-a ajuns la judecata?De ce bugetul initial s-a tot umflat (cu voia domnului cu mustata pe oala de la primarie si a celor din consiliul local) ?
      Cel mai simplu ar fi ca “cineva”(nu spun cine dar se stie) sa apara in public cu documente in care sa arate ca a cerut TOATA suma de care avea nevoie dar cineva (altcineva) i-a pus bete in roate.

LĂSAȚI UN MESAJ