25 aprilie 2024
Cultură„Teatru - Vise pe hârtii pentru suflete zglobii”, o carte despre copilărie,...

„Teatru – Vise pe hârtii pentru suflete zglobii”, o carte despre copilărie, adevăr, iubire şi fericire

În ultimul an am fost prezent la cel puţin trei lansări de carte pentru copii, semnate de scriitori băcăuani. Ca să fim drepţi, cărţile, fie de poveşti, poezii sau teatru au ca autori…doamne sau domnişoare. Există o explicaţie? Poate că există, poate că nici nu e nevoie. Toate cele trei cărţi şi-au luat locul binemeritat în biblioteci, librării, în sufletele cititorilor (copii, nu?), dar şi maturi sunt suficienţi (mai ales bunici) care citesc încă poveşti şi basme.

O asemenea lansare de carte pentru copii a avut loc vineri, 16 martie, la Biblioteca Judeţeană „Costache Sturdza”. Cam târzie ora pentru publicul care a ocupat până la refuz Sala Multimedia a bibliotecii. Moderator, ca de fiecare dată, capabil să dea „în mintea copiilor” a fost Adrian Jicu, critic literar, amfitrion şi prieten al copiilor. Debut literar, cu volumul „Teatru- Vise pe hârtii pentru suflete zglobii” (Editura Babel, director Ionel Rusei, prezent şi el la spectacolul de lansare), Mihaela Murafa, actriţă la Animaţie de aproape 30 de ani, scenarist, pamfletar, profesor de arta actorului.

Sala era viu colorată şi decorată cu personaje din carte, şoricelul Chichi fiind partener de dialog al copiilor, acuzat, pe nedrept, că ronţăie prin bibliotecă cărţile lui Sadoveanu sau Creangă. Sigur că nu-i adevărat, dar acesta-i scenariul stabilit cu mult înainte. În hărmălaia organizată, Carmen Mihalache, director al Revistei Ateneu, încearcă să aducă tonul serios la prezentarea cărţii de teatru a Mihaelei Murafa.



Trebuie să ştim: ”Mihaela Murafa este prietena mea, o perioadă am fost și colege la Teatrul de Animație. Am un sentiment special pentru ea, este un om foarte talentat. Mihaela Murafa este un dramaturg fericit. Teatrul e scris ca să fie jucat, iar cele mai multe piese din această carte au fost reprezentate pe scenă. (…) E o carte frumoasă. Dramaturgia e un gen foarte dificil. De aceea puține dintre piesele pentru copii sunt reprezentate. Dar Mihaela Murafa e actriță, e un practician al scenei, iar asta e foarte important, se vede în felul cum scrie, profesionist, cu toate indicațiile de care e nevoie. Dar e și creatoare de păpuși, în carte sunt imagini cu păpușile create de Miki, cum îi spunem noi. (…) Piesele din carte sunt serioase în substratul lor. Au o morală, implicită, nu explicită. (…)

Am văzut-o pe Mihaela Murafa la o ediție trecută a Galei Star, cu o piesă în întregime a ei: interpretare, text, regie… E fermecătoare și pe scenă. Mihaela Murafa este una dintre puținele doamne care trăiește teatrul, iar acum are drumul deschis şi în literatură”, a spus Carmen Mihalache. Dacă în carte sunt şase piese de teatru pentru copii, ad-hoc s-a improvizat o scenă şi doi copii actori, Ioana Marcu şi Teo Paris, au interpretat fragmente din piesele publicate. De cele mai multe ori, lansările de carte ale scriitorilor consacraţi nu se bucură de o asemenea onoare. De aceea copiii sunt razele de soare care fac ca pământul să râdă şi să danseze cu gura până la urechi!

Abia în actul patru a reuşit să intre în scenă actriţa -scriitor Mihaela Murafa, care a devenit iar copil: „În cinci locuri speciale mi-am petrecut copilăria, familia, biserica, Teatrul de Animaţie (Ştian toate piesele pe de rost), biblioteca (Îmi plăcea mirosul de hârtie proaspăt tipărită, dar şi de hârtie veche), iar al cincilea a fost şcoala. Îmi plăcea Eminescu, poate şi pentru că eu sunt născută pe 15 ianuarie, poate pentru că învăţătoarea mea povestea cu glas de zână şi ne spunea, copii, să vă iubiţi dascălii şi să îi respectaţi peste timp. Aşa, sunt sigură că vă spun şi învăţătorii voştri.

În aceasta carte, am aşternut şase piese de teatru, care se adresează tuturor celor interesaţi de acest gen de literatură, iubitori de teatru sau pur şi simplu, celor cu suflet zglobiu şi chef de joacă. Personajele sunt multe la număr, unele cunoscute din poveşti sau fabule iar altele inventate, şi toate transmit mesaje bune de reţinut, despre generozitate, familie, adevăr, iubire, amintire, fericire, copilărie…Dar mai bine, vă las pe voi să descoperiţi, iar eu vă aştept în continuare la teatru”, şi-a încheiat rolul personajul principal al serii, Mihaela Murafa.

Normal că au urmat autografele, mai bine de o oră a semnat pe fiecare carte un scurt mesaj, un îndemn, o urare, o invitaţie…

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri