Zeci de bacauani au fost tepuiti de o firma din Cluj care promitea împrumuturi în conditii neverosimil de avantajoase. Acestia, alaturi de alte sute de clienti din intreaga tara, au platit, în avans, o asa numita taxa de înscriere, plus 5% din valoarea împrumutului pe care intentionau sa-l obtina. Pâna la urma, niciunul dintre ei nu a primit si creditul sperat.

Firmele care se ocupa cu astfel de afaceri dubioase, multe la numar si cu sediul principal in Cluj, sunt cunoscute in zona Ardealului drept “Constelatia Caritasul Unguresc”. Si asta pentru ca pagubitii, care au sperat ca vor lua usor si rapid un credit, s-au trezit ca, inainte de a primi imprumutul, trebuie sa cotizeze luni intregi cu sume importante, fara a avea nicio garantie ca in final isi vor recupera banii. Anuntul postat pe site-ul Neptunus Fondation suna prea bine ca sa fie adevarat si a atras in capcana sute de oameni din zona Moldovei, câteva zeci numai din Bacau.

Unul din cei pacaliti, Vali G., a pierdut peste 1.600 de lei pe comision si taxe lunare, fara sa-i fie acordat creditul cerut. “In ianuarie, am facut contract cu Neptunus pentru un credit de 20.000 lei, pe o perioada de 15 ani. Mi-au spus ca trebuie sa platesc comision 5 la suta din suma imprumutata, adica 1.000 de lei. La acesta s-au adaugat 158 de lei rata pe luna ianuarie. Daca nu plateam taxa lunara, nu intra contractul in Adunarea Generala ca sa fie analizat. Mi-au promis ca in maxim o luna primesc banii. Pe 20 februarie am sunat la societate si mi-au spus sa fac o oferta financiara, adica sa renunt la o anumita suma de bani pentru a primi banii cât mai repede. Am renuntat la 12 luni si mi-au promis ca primesc banii in luna martie.

La mijlocul lunii martie am primit o instiintare de la ei ca nu am fost ales si ca trebuie sa mai renunt la inca o suma de bani. Am mers din nou la ei, am mai renuntat la inca 12 luni si, bineinteles, am platit si rata pe lunile februarie si martie, altfel nu intra contractul in analiza. Si de acea data mi-au promis ca in aprilie primesc banii”, povesteste Vali G.

Reclamatii la Protectia Consumatorilor

Unii bacauani s-au adresat Protectiei Consumatorilor. „Numai intr-o saptamâna, au fost inregistrate 6 reclamatii impotriva acestei firme, prin care ne sesizau aceeasi metoda de inselare a consumatorilor. In urma cercetarilor efectuate de noi in luna aprile, firma in cauza a fost sanctionata cu 15.000 lei si s-a propus, în conformitate cu Legea nr. 363/2007, emiterea unei decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte”, a precizat Alin Nastasa, seful Protectiei Consumatorilor Bacau. Interesant ca pâna si Banca Nationala a României a confirmat ca societatea in cauza nu detine autorizatie speciala emisa de catre autoritatea bancara, conform legislatiei in domeniu.

17 plângeri la Politie

Reprezentantii Inspectoratului Judetean de Politie sustin ca impotriva societatii Neptunus Fondation s-au inregistrat pâna acum 17 plângeri de la bacauani inselati. “Nu stiu daca ne mai recuperam banii si daca imi mai acopar vreodata paguba. Eu am salariu de 8 milioane (lei vechi, n.r.). La Neptunus am dat bani dintr-un imprumut bancar facut anul trecut, pentru care platesc lunar rata de 2,7 milioane lei”, mai precizeaza Vali G. Reprezentantii Neptunus nu au putut fi contactati pentru un punct de vedere.

„Oamenii urmau sa primeasca, dupa criteriile societatii, împrumuturile sub o forma foarte alambicata, greu de înteles pentru consumatorul simplu, dar menita a-i duce in eroare, astfel incât sa nu inteleaga exact ceea ce semneaza.”
Alin Nastasa, seful Protectiei Consumatorilor Bacau

Catalina Chifu
Florentin Radu