Ziaristul, prin natura profesiei si a convingerii ca rolul sau e sa apere interesele cetateanului, reactioneaza când primeste o sesizare. Presa este o structura, o entitate, un organ de control social care il apara pe cetatean in relatiile acestuia cu institutiile publice care, având autoritate, nu au nevoie de ajutorul presei.

Nu primariile si primarii, nu prefecturile si prefectii, nu judecatoriile si magistratii, nu comisariatele si comisarii au nevoie de sprijinul ziaristilor. Acestea sunt deja investite cu putere de catre stat, de catre sistemul pentru care lucreaza.

Bine, bine, veti spune, dar e posibil ca cetatenii, pe care ii aparati, sa nu fie intotdeauna onesti, sa nu fie intotdeauna doar cetateni. Aici e problema! Cine manipuleaza pe cine? Când un grup de insi il ataca pe primar trebuie sa verifici, in primul rând, daca ceea ce afirma e adevarat si daca nu cumva, prin absurd, acei cetateni sunt membri sau simpatizanti ai partidului rival sau, de ce nu?, oameni de afaceri care sunt amenintati de intentiile reclamatului de a aplica legea.

Prin urmare, trebuie sa te convingi ca la mijloc nu e vorba despre interese politice, economice, administrative si de incercarea de a manipula presa pentru a acoperi niste matrapazlâcuri, ca sa fim eleganti. Nu e obligatoriu ca, intotdeauna, institutia publica sa greseasca, iar cetateanul sa aiba dreptate.

Nici invers. “Te dau la gazeta” e o amenintare cu o oarecare istorie. Intrebarea e cine foloseste pe cine? “Te dau la gazeta” suna ca si cum, daca un personaj e protagonist intr-un reportaj scris sau televizat, gata, aceasta e dovada de netagaduit a vinovatiei sale. Ancheta jurnalistica trage un semnal de alarma, nu impartea dreptatea caci nu are instrumentele necesare.

Ziaristul solicita dar nu poate obliga o firma sau o alta entitate sa prezinte acte contabile, dosare, contracte etc. Investeste timp si efort pentru a pune cap la cap marturii scrise sau verbale, descopera interese, face constructii logice, urmând ca institutiile de control sa se autosesizeze si sa declanseze cercetari, fiind platite pentru asta si având toate pârghiile.

“Te dau la gazeta” este un avertisment demn de luat in seama cu conditia ca petentul sa aiba dreptate, in caz contrar sesizarea functionând ca un bumerang. Oricare ar fi concluzia ziaristului, in sensul confirmarii acuzatiilor sau a demontarii acestora, datele vor fi facute publice.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Ziaristul, daca este dedicat muncii sale si isi respecta cititorii, poate verifica personal reclamatiile, nu doar sa se rezume la consemnarea parerilor diverselor tabere. S-a inventat camera ascunsa, aparatul de fotografiat, deplasarea la fata locului, toate acestea spun mai multe decat 1000 de cuvinte. Stiu, toate acestea costa timp, implicare, pot da dureri de cap, etc. Daca ziaristul, orbit de stima pe care si-o poarta singur, este comod si dezinteresat, ca oricum salariul vine, nu depune efort si nu se implica facand totul la norma, el aduce un deserviciu ziarului, cetatenilor si societatii.

LĂSAȚI UN MESAJ