27 aprilie 2024
ActualitateTarile UE ne trimit infractorii acasa

Tarile UE ne trimit infractorii acasa

In ultimele luni, la Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Bacau ajung tot mai multe solicitari de transfer in România a bacauanilor condamnati in diferite state europene pentru infractiuni comise acolo si care trebuie sa-si execute pedeapsa intr-un penitenciar de aici. Aceste cereri pot veni din partea tarii respective sau chiar a condamnatilor.

„De regula, când solicitarea vine din partea lor este motivata de faptul ca au aici familia si vor sa fie mai aproapte. Anul acesta am primit 14 solicitari de transfer pentru executarea pedepsei in tara si au fost din Italia, cele mai multe, Spania, Austria, Germania, Danemarca sau Marea Britanie”, a declarat pr. Camelia Elisei, purtator de cuvânt la Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Bacau.

Esential pentru realizarea transferului este consimtamântul condamnatului, asta daca nu cumva statul de condamnare i-a aplicat masura expulzarii. Cererile din partea condamnatilor sunt insa mai rare. Este cunoscut faptul ca in majoritatea tarilor dezvoltate inchisorile ofera conditii de hotel, mâncarea este mult mai buna, spatiile sunt aerisite, curate si au parte de multe alte facilitati, prin urmare nu au motiv sa-si doreasca sa plece de acolo. Primii „stranieri” care au savârsit infractiuni acolo si au primit o pedeapsa pentru asta au ajuns deja acasa.



„Penitenciarul Bacau are la acest moment 31 de detinuti extradati din tarile Uniunii Europene, respectiv Italia, Spania, Anglia sau Portugalia, în vederea continuarii executarii pedepsei privative de libertate”,
-inspector principal Adrian Novac, purtator de cuvânt Penitenciarul Bacau

Penitenciarul Bacau, modernizat cu fonduri din Norvegia

Anul trecut, in Penitenciarul Bacau nu s-au facut investitii la spatiile de cazare ale detinutilor, insa in urmatorii doi ani unitatea va fi modernizata cu multi bani oferiti de statul norvegian.

„În prezent se afla în derulare un program finantat de catre Guvernul Norvegian, în valoare totala de 3,1 mil euro, cu durata de implementare de 24 luni, program structurat pe trei componente. Modernizarea completa a unui pavilon de detinere si aducerea acestuia la standarde europene în ceea ce priveste cazarea detinutilor, reintegrarea sociala a tinerilor si minorilor condamnati si formarea profesionala a persoanelor care desfasoara activitati în mod direct cu acestia”, a mai spus Adrian Novac.

Asadar, daca lucrurile decurg potrivit calendarului, in 2016, unitatea de detentie din Bacau ar trebui sa dispuna de un corp de cladire complet modernizat.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri