29 martie 2024
ReportajTaranii n-au incredere in "subventii"

Taranii n-au incredere in “subventii”

„Nu stim cine mananca banul!”

Spre deosebire de anul trecut, cand taranii afirmau ca intotdeauna au dus-o greu si ca nu simt criza ca pe un fenomen recent, in vara asta, le-a ajuns cutitul la os. Unii dintre ei inca mai aveau loc de munca, in 2010, sau mai primeau sprijin de la copiii aflati la munca, in strainatate. Agricultura nu este, din pacate, solutia salvatoare. Gheorghita Hemeci, din Tg. Trotus, a lucrat la Rafo Onesti, iar acum e somer. "E mai rau ca inainte, sutine barbatul. Sunt in somaj, sotia nu are serviciu, am doi copii… Cu ce sa-i trimit la scoala, cu cinci milioane?" Nu s-a gandit ca ar putea sa acceseze fonduri europene sau guvernamentale ca sa creasca albine, sa cultive rosii ecologice sau trandafiri. "Nu m-am interesat, dar stiu ca trebuie sa ai pamant si un numar de animale ca sa primesti sprijin", afirma Gh. Hemeci. Si cei iesiti la pensie sunt abatuti: "Cu 7,4 milioane de lei, cum sa te descurci? Si acum, daca trec la pensia de drept, ca m-am pensionat anticipat, am inteles ca imi vor opri «Sanatatea» si voi lua mai putin", arata Cecilia Rosu, 59 de ani.

„Agricultura e frumoasa”, dar nu face avere!

Era mai bine inainte pentru ca veniturile erau sigure, sustine cu tarie femeia. "Acum, ce mai bucurie ca am libertatea sa vorbesc daca ne sunt plecati copiii in strainatate? intreaba Cecilia Rosu. Familiile sunt dezbinate, copiii sunt aici, parintii care in Italia, care in Ungaria, mai vin si fara bani ca ii pacalesc unii…" Taranii sustin ca de 20 de ani asteapta sa fie bine si ca "au gresit cei care s-au bucurat la Revolutie". E criza, acum se simte, spune si Tinca Mititelu, 65 de ani. "Agricultura e frumoasa, a fost un an bun", dar nu e destul ca sa traiesti bine. Cat despre subventii, "nu sunt pentru noi", crede batrana, "pamantul e faramitat" si chiar daca ai un hectar nu poti primi sprijin, trebuie sa fie laolalta. In arenda iau doar cei care au bani, informatii si "se bizuie pe ceva".
Nici tinerii nu sunt mai optimisti. "La tara este lume capabila, harnica, dar care nu are acces la internet. De unde sa se informeze? Autoritatile se gandesc la asta?", intreaba Andrei, un tanar din Bratila, care isi ridica o casa inalta, frumoasa, dar "cu banii castigati afara", nu din agricultura.



„Da’ ce, eu sunt birou de informatii?”

Andrei acuza autoritatile ca sunt total nepasatoare: "E ca in jungla, nu te consiliaza nimeni… Daca vrei sa intrebi ceva sau sa inaintezi un proiect, nu se poate. Vreau si eu niste detalii de la primarie, stiti cum reactioneaza? «Da’ ce, bai, eu sunt birou de informatii?» Chiar daca esti tanar si ai putere de munca si curaj, nu poti sa faci nimic. Nu exista o ordine, o disciplina… In afara, si cel mai mic este bagat in seama." Neculai Hirjanu, 79 de ani, afirma ca oamenii nu stiu despre fonduri si prime "din cauza ca nu ajung informatiile la ei. Nu stim cine mananca banul!" El e convins ca "subventiile se duc la cei care au agregate. Taranul plateste funciarul si ei primesc subventia. Daca ai contract, iti dau 200 de kilograme la hectar in primul an si 560 de kilograme in al doilea an." Mos Hirjanu sustine ca "din nimic nu se face nimic", adica nici oamenii nu se omoara cu munca, nici autoritatile nu-i ajuta, motiv pentru care am fost si vom ramane saraci.
Silvia Patrascanu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri