Statisticile arata ca românii au o stare de sanatate orala precara. Majoritatea românilor nu se spala pe dinti seara, asa cum recomanda stomatologii, ci doar dimineata, pentru ca identifica periajul dentar cu momentul de pregatire pentru interactiune sociala, vazându-l ca un act estetic decât unul pentru propria sanatate.

Astfel, in lipsa unei intâlniri cu prietenii, colegii de serviciu sau a unei activitati din afara casei, este mai putin probabil ca românii sa aleaga sa nu se spele pe dinti si sa ignore consecintele asupra sanatatii.

Dintr-un studiu al “Zambeste Romania” 45 la suta dintre persoanele intervievate au declarat ca isi periaza dintii mai putin de doua ori pe zi, desi 90 la suta din esantion este de acord cu importanta rutinei minime de dimineata si seara. Un procent de 10 la suta din cei care au facut obiectului studiului au spus ca se spala pe dinti doar de câteva ori pe saptamâna, o data pe saptamâna sau ocazional. Pentru opt din 10 români, principala bariera de igiena orala este programul aglomerat al zilei si lipsa facilitatilor pentru a se spala pe dinti la serviciu.

PUBLICITATE

In alta ordine de idei, intrebati care sunt beneficiile spalarii dintilor, majoritatea oamenilor (45 la suta) au declarat ca o fac pentru a avea o respiratie placuta, 36 la suta pentru senzatia de dinti curati, 17 la suta pentru beneficiul de albire a dintilor si doar o mica parte din categoria celor mai rigurosi au spus ca pentru ei, dintii sanatosi inseamna pe lânga toate acestea si sa nu ai carii vizibile.

Taranii invata sa se spele pe dinti

Conform studiului “Zâmbeste România” desfasurat in rândul populatiei generale, 80 la suta dintre adulti au probleme dentare, cariile reprezentând cea mai frecventa afectiune (71 la suta), patru din zece persoane prezinta probleme cauzate de placa bacteriana, iar trei din zece au respiratie urât mirositoare si dinti sensibili.

Conform aceluiasi studiu, 49 la suta din persoanele intervievate nu vizitasera un cabinet stomatologic in ultimul an, in timp ce doar 29 la suta au mers la medicul dentist pentru control. “Exista inca un procent de noua la suta dintre români care nu au mers niciodata la dentist. Am constatat cu surprindere ca in mediul rural, o persoana isi schimba periuta de dinti o data la zece ani, iar unii o tin in baie pe post de bibelou”, a declarat Silvia Jalea, reprezentant “Zâmbeste România”. Ea spune ca intâlnirile organizate in mediul rural au loc cel mai adesea la bibliotecile publice, spatiile respective fiind potrivite pentru astfel de intâlniri. In proiectul “Zâmbeste România” sunt parteneri mai multi medici din Bacau. Prin cabinetele de stomatologie, acestia ofera consultatii gratuite, tratamente sau periaje profesioniste.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ