19 aprilie 2024
ActualitateȚăranii din Colonești învață noi meserii

Țăranii din Colonești învață noi meserii

Calificare gratuită, transport gratuit, 1.440 de lei la finalizarea cursurilor, angajare cu contract de muncă și primă de instalare sunt beneficiile pe care le vor primi 26 de locuitori din Colonești dacă vor reuși să meargă până la capăt alături SC Tangi Ceramik.

Firma a lansat, luni, în sala de conferințe a Primăriei Colonești, proiectul „Intervenții și servicii personalizate de motivare și de integrare pe piața muncii a șomerilor, persoanelor inactive, a persoanelor de etnie romă și a persoanelor din mediul rural din Regiunea Nord-Est”. La eveniment au fost prezenți oficiali, specialiști și, firește, cursanții.

Aceștia au șansa să se califice în meseria de preparator produse din carne și pește și în cea de zootehnist, urmând un curs de cinci luni: două luni de teorie și trei luni de practică la societatea care îi va angaja. Transportul la firmă va fi gratuit. Cei care sunt consecvenți și finalizează cursul vor primi, la absolvire, suma de 1.440 de lei. Vor beneficia și de o primă de instalare dacă locuiesc la mai mult de 50 de kilometri de angajator și se mută, cu familia, în apropierea firmei. Deși pare puțin probabil ca oamenii să vrea să-și schimbe domiciliul, cei tineri s-au dovedit interesați de această oportunitate.



„Locuri de muncă pentru toți”

„Intervenția proiectului are la bază o ofertă de servicii multiplă, complexă și diversificată destinată calificării și inserției profesionale și, indirect, în viața socială în trei sectoare de activitate caracterizate prin dimensiuni semnificative și potențial de creștere economică pe termen scurt, mediu și lung”, a declarat Laura Ignat, manager de proiect. Concret, cursanții pot învăța meseriile de sudor, măcelar, preparator produse din carne și pește, zootehnist, ospătar (chelner) și vânzător în unitățile alimentare.

Proiectul este implementat de Tangi Ceramik, în parteneriat cu Global Turism Botoșani și finanțat din Fondul Social European prin POCU, Axa 3 „Locuri de muncă pentru toţi”. Obiectivul principal este integrarea pe piața muncii a 364 șomeri, persoane inactive, persoane de etnie romă și persoane din mediul rural din județele Bacău, Botoșani, Iași și Suceava. Bugetul proiectului este de 5.046.125 de lei, din care 4.762.796 de lei reprezintă finanţarea nerambursabilă (94,98 la sută), iar 251.729 de lei, contribuția celor două firme. În acest program vor mai fi integrate comunele băcăuane Filipeni și Blăgești, dar și altele dacă va exista interes.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri