APIA Bacau ii avertizeaza pe fermierii care folosesc teren arabil ca nu trebuie sa arda miristile si resturile vegetale care ramân dupa recoltarea culturilor: paiele de grâu, secara, orz, vrejii de cartofi, mazare sau fasole, tulpinile de floarea soarelui si rapita sau iarba ramasa dupa cosirea pajistilor.

APIA, Garda de Mediu si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta au semnat un protocol care vizeaza cresterea eficientei actiunilor de control privind respectarea de catre fermierii care solicita plati directe a bunelor conditii agricole si de mediu (GAEC 5 si GAEC 8).

Respectarea conditiilor se stabileste prin verificari in teren. In situatia in care arderea a fost provocata de cauze necunoscute, iar agricultorul anunta politia sau pompierii, se considera ca au fost respectate bunele conditii de agro-mediu.

Agricultorilor care nu le respecta li se vor aplica reduceri la suma totala de plata. “Gravitatea nerespectarii GAEC 5 si GAEC 8 se evalueaza in functie de suprafata parcelelor cu miristi sau resturi vegetale arse, raportata la totalul suprafetei determinate din exploatatie”, arata Gabriela Mazilu, director al APIA Bacau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here