Daca un amic, o persoana intrata de curând in familie sau un colaborator v-ar vizita acasa, in Bacau, ce locuri minunate i-ati arata? Poate l-ati duce, in prima seara, intr-un un club, in alta seara la teatru sau la restaurant, dar ziua? Ce ati vizita in municipiul resedinta de judet? Pe unde v-ati plimba oaspetele venit din Banat sau din Dobrogea? Greu de raspuns. Am auzit pe cineva spunând, in urma cu multi ani, ca Bacaul nu e un oras frumos deoarece “nu-l ajuta natura”. Oare? Ce am putea spune, atunci, despre un oras de câmpie care nu are niciun râu in vecinatate, nicio padure? Nu pe natura trebuie sa dam vina, ci pe noi insine si pe cei care gospodaresc municipiul Bacau.

Intr-un orasel curat, cochet, plin de flori si de parculete, cu locuri de sedere pitoresti, cu cladiri care sa nu agreseze simtul echilibrului, plimbarea e placuta chiar si atunci când nu exista monumente istorice, muzee, uriase acvarii, bulevarde cu sculpturi celebre etc. Dar sa ne intoarcem la prafuita noastra resedinta, la al carei aspect jalnic contribuie si unii dintre noi prin perpetuarea obiceiului de a arunca pe trotuar tot ce ne prisoseste, de la ambalajul gogosilor la paharele de unica folosinta. Nu-i lipsesc, orasului nostru, zonele care ar putea bucura sau relaxa un vizitator.

Avem sau, mai bine zis, aveam o insula de agrement care ar fi trebuit sa fie o incântare, mai ales in lunile calde, avem un cadrilater sportiv care arata acceptabil inainte de a fi napadit de buruieni si deseuri, un parc central, destul de generos, care semana, pâna nu demult, cu o mica padure, o oaza de racoare si aer curat. Nu mai avem nici parcuri, nici insula, nici gazon si arbori infloriti. Imi aduc aminte ce splendori am vazut cu ochii mintii atunci când i-am auzit pe alesii Bacaului promitând ca vom avea, in toate cartierele, spatii verzi moderne, cu trandafiri, bancute si felinare, un aqualand pe Insula, hectare de agrement in Tamasi si un parc modern, sigur si curat.

Nu le avem din diverse motive, toate rasarite, ca ciupercile, dupa ce s-a incheiat campania din 2012: administratia nu are destui angajati, firmele de executie au probleme, in proiecte au aparut mici greseli, banii sunt insuficienti. Nu va amarâti, exista solutii: sa-i schimbam pe cei care nu-si respecta promisiunile sau sa ne mutam in alt oras. Sau in alta tara.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Tara noastra e frumoasa, poate mult prea frumoasa decat meritam, noi nu stim sa o intretinem si sa o modernizam!

    Conducatorii se gandesc numai la ei si la grupurile din jurul lor, iar noi, locuitorii urbei, “contribuim” de multe ori la degradarea Bacaului!

    Bine ca la Cluj se poate! La noi nu se poate!

    8.000 de metri patrati stau degeaba in cartierul Bucegi si tot asteapta parcul mult promis! Nici macar nu s-au reusit nivelarea acelui teren, plantarea de copaci, montarea de banci si crearea unor alei! Este doar unul din multele exemple!

    Si e mare pacat pentru ca s-ar putea face multe lucruri simple, frumoase si cu bani putini!

  2. Ei n-avem! Dar “groapa ECOLOGICĂ de gunoi” (muahaha :))) ) înaltă cât halda de fosfogips ce e? Cine mai are aşa mândreţe de peisagiu pe o rază de câteva sute de km?! Eu i-aş pune pe cei 2 responsabili de astea două “minuni” ale “naturii” umane în lanţ legaţi pe vârful celor două cocoaşe: primarul pe halda combinatului (aici e o problemă căci puşcăriabilul e în arest domiciliar mai tot timpul) iar preşedintele “jodeţului” dincolo la gunoi – să se ştie când o veni DNA-ul după el. Doi derbedei nepricepuţi (în afara furatului, că acolo-s PhD) şi iresponsabili.

LĂSAȚI UN MESAJ