21 iunie 2024
CulturăTango simfonic românesc

AVANCRONICA MUZICALĂ

Tango simfonic românesc

Publicul meloman băcăuan are șansa reîntâlnirii cu Analia Selis, la un concert de excepție, organizat de Filarmonica “Mihail Jora” și Consiliul județean Bacău, ce se va desfășura în această seară de joi, 25 mai, de la ora 20.00, în Piața Tricolorului.

Tango simfonic românesc este un proiect al cântăreței Analia Selis, un dar pe care îl oferă românilor, care au adoptat-o, manifestând, astfel, iubirea și respectul ei pentru România. Este dovada unui simțământ de atașament pe care, de foarte multe ori, nu îl regăsim la români!Născută la Tucuman, în Argentina, Analia a studiat în orașul de elecție și a urmat cursuri de interpretare vocală la ‘Longy School of Music” din Boston. Se stabileste în anul 2003 în România, unde devine cunoscută, grație carierei sale în muzica pop latino – americană. Câștigătoare, în 2004 a premiului III la Festivalul Internațional “Cerbul de Aur” de la Brașov, Analia Selis cucerește auditoriul cu neuitatele sale apariții de aleasă calitate.

Atrage atenția prin turneele în care cântă tango: “Vă place tango?” (2014), Tango simfonic “Milonga de mis amores” și “ArgEnTango”. și primește pentru promovarea culturii argentiniene, distincția “Country Brand Ambassador”, acordată de Comitetul interministerial argentinian. Colaborează cu toate orchestrele din țară și cu importante orchestre din Argentina, Elveția, Cehia și Lituania.

Orchestra Filarmonicii “Mihail Jora” acompaniază cel mai recent spectacol, de Tango românesc, sub bagheta muzicianului de primă clasă – compozitor, interpret – Valentin Don, dirijorul permanent al ansamblului băcăuan.

De altfel, talentata Analia mai are doi invitați de marcă: pianistul Julian Caeiro și bandoneonistul Nicolas Velazquez. Ei realizează în luna mai 2023 al doilea turneu în centre culturale europene, alături de orchestre din România și Italia.

Din 2015 Nicolas Velazquez și Julian Caeiro sunt membri ai companiei de tango “Estampas Portenas” lucrează împreună și realizează evenimente muzicale în S.U.A, China și Peru. De tango – urile interpretate de cei doi, de repertoriul folcloric argentinian și de compozi’iile proprii beneficiază și compania ‘Costa Cruises”.

Velazquez – Caeiro Duo a dat publicității prima sa inregistrare, cu lucrări de referință ale muzicii argentiniene.

Julian Caeiro a studiat pianul și cursuri de improvizație jazz, în 2018 a realizat aranjamentele orchestrale pentru “Symphonic Tango II”, când au cântat la Sala Radio din București, cu Analia și violoncelistul Răzvan Suma. Din 2021, Julian este director muzical la Ministerul Culturii din Argentina.

Nicolas Velazquez s-a născut în Buenos Aires unde a studiat și a finalizat studiile în 2016. Actualmente cântă la bandoneon în Cvintetul “Gabriel Lombardo”.

Așadar, orchestra băcăuană, personalitățile artistice impresionante ce urmează să evolueze în această seară: dirijorul Valentin Doni și cei trei invitați, asigură reușita concertului de specific românesc. Vom asculta: Nunuțo, Inimă nu fi de piatră, vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara?, Pe boltă când apare luna, Sărută-mă!, Zaraza, Sub balcon eu ți-am cântat o serenadă, ori Mână birjar, adică muzici autentice românești, cele mai cunoscute tango-uri ale perioadei interbelice, compuse de Ionel Fernic, Jean Moscopol, Gherase Dendrino, Ion Vasilescu, adevărate șlagăre.

Acestora li se adaugă muzica argentiniană: El Choclo, La ultima curda și Milonga de mis amores.

Muzicolog dr. Ozana Kalmuski Zareaspot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img