Directorul Iulian Lucaci, lânga fotografia cu ctitorii scolii din Horgesti

Scoala din Horgesti, infiintata in vremea ministrului Spiru Haret, a implinit joi, 24 septembrie, 125 de ani. La festivitate au fost prezenti viceprimarul Eugen Bogdan, fost cadru didactic timp de 40 de ani, Tanta Mihalcica, fosta directoare a scolii, alti dascali de ieri si de azi, consilieri, parinti si elevi. Reprezentantii ISJ Bacau nu au venit, desi au fost invitati, fiind ocupati, probabil, cu alte treburi. Gazda le-a fost Iulian Lucaci, actualul director al Scolii Gimnaziale. “Ne pregatim inca de anul trecut pentru acest eveniment. Am popularizat actiunea in comunitate, i-am contactat pe profesorii si invatatorii pensionari, iar dirigintii le-au vorbit copiilor, la ore, despre istoricul scolii”, a marturisit Iulian Lucaci. Unitatea de invatamânt a fost infiintata in 1890, motiv pentru care in holul de la intrare sunt prezentate acte, diplome si o fotografie cu “Comitetul de constructie”.

“Scoala din Horgesti a dat oameni mari! Ne putem mândri cu un ministru de finante si cu un numar considerabil de ingineri si de preoti, peste 20, intre care parintele Nicolae Hurjui, de la Biserica «Sf. Niclolae» din Bacau, parintele Cornel Cadar, directorul editurii «Presa Buna» din Iasi, pr. Alexandru Cobzaru, coordonator al Caritas Bucuresti, scriitorul Paul Anghel si parintele Galeriu”
Iulian Lucaci, directorul scolii Horgesti

“Am fost si voi fi omul scolii”

PUBLICITATE

La ora 11, când a inceput festivitatea, prof. Lucaci a rostit un cuvânt de bun venit oaspetilor si de multumire cadrelor didactice, pentru efortul lor. ”Spre deosebire de anul trecut, nu suportam un frig patrunzator, toamna e mai blânda si putem sa ne bucuram de acest moment. Nu stiu cum a fost vremea pe 24 septembrie 1890, când inv. N. Nicolae punea bazele invatamântului local, dar cred ca, indiferent de vreme, toti locuitorii au fost bucurosi”, a mai spus directorul.

deschidere

Comuna Horgesti are “un trecut istoric marcant, fiind printre cele mai vechi din judet”, prin urmare e firesc ca si scoala sa fie veche. A venit rândul viceprimarului Eugen Bogdan sa se adreseze auditoriului: “E o zi importanta 24 septembrie, se implinesc 125 de ani, dar eu voi vorbi despre ceea ce as vrea sa se intâmple in viitor: cei care invata acum in scoala sa se intoarca aici si sa poata vizita un muzeu al satului si al scolii. Exista spatiul necesar: lânga gradinita e o cladire libera, in care a locuit directorul Bucsa, care poate fi amenajata ca muzeu”.

Viceprimarul a pomenit si despre alte investitii, apoi a marturisit: “Am fost, sunt si voi fi omul scolii!”. Intre dascalii care au facut declaratii de credinta si au dezlegat “tainele invataturii” pentru copii din Horgesti s-au mai aflat Maria Avram, profesor de biologie timp de 40 de ani, si prof. Tanta Mihalcica, directoare a scolii vreme doua decenii. In final, copiii i-au incântat pe oaspeti cu un spectacol folcloric. 125 de ani inseamna mult, spunea un profesor, “un drum lung si anevoios” de la 15 copii, câti avea “Scoala primara mixta” din 1890, la 525 de copii, cât are acum “Scoala Gimnaziala Horgesti”. Le spunem si noi, dascalilor si elevilor, “La multi ani!”

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ