5 mai 2024
ActualitateTai din codru-o ramurea, faci pârnaie pentru ea

Tai din codru-o ramurea, faci pârnaie pentru ea

Ministerul Apelor si Padurilor va modifica in profunzime Codul Silvic, pentru a-i sanctiona mai asupru pe cei care comit furturi de lemn din padurile statutului si nu numai. Ministerul lucreaza in acest sens in patru directii: exploatarea rationala a padurilor, inasprirea pedepselor pentru furtul de lemn, gestionarea eficienta si durabila a micilor proprietati de padure si pârghii economice pentru descurajarea exportului de bustean si incurajarea prelucrarii lemnului in România. Comerciantii nu vor mai avea acces in padure, urmând ca vânzarea sa nu se mai faca la picior. Administratorul padurii va organiza licitatie pentru firmele specializate in exploatare care vor face taierile, va scoate lemnul la drumul forestier, iar avizul de insotire a marfii il va da tot el, dupa care comerciantul va putea prelua marfa. Daca modificarile sunt implementate, orice furt de lemn, indiferent de cantitate, va fi pedepsit penal. In plus, transporturile de lemn pe drumurile publice pe timp de noapte vor fi interzise si lucratorii din domeniul silviculturii vor trebui sa-si ia autorizatie de practica. Când silvicultorul incalca legea autorizatia ii va fi ridicata, iar admistratorul padurii in care s-a constatat abaterea va avea activitatea suspendata. Modificarile ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2014, iar in prezent sunt in dezbatere publica.

In judetul Bacau nu sunt pazite 35.000 ha, adica 35 la suta din suprafata totala a padurilor private, ceea ce inseamna foarte mult. In decembrie 2011, aveau contract de paza 5.649 proprietari, iar la sfârsitul anului 2012, cu 116 mai multi, adica 5.767. Pentru un tarif de 55 lei/an/ha, care poate ajunge la 100 de lei in zonele izolate, greu accesibile, DS Bacau asigura serviciul de paza. O modificare adusa Codului Silvic va introduce obligativitatea ca micii proprietari sa prezinte un contract de paza pentru padurea pe care o detin, in lipsa acestuia sa plateasca un impozit, iar daca nu fac acest lucru sa fie executati silit.

In 2012, structurile de ordine publica au organizat 351 actiuni si controale, ocazie cu care au constatat 288 de infractiuni silvice, au intocmit 84 de dosare pentru infractiuni descoperite in flagrant si au aplicat 1.051 de amenzi in valoare de peste 1 milion de lei. Tot in 2012, au confiscat 1.147 mc de lemn in valoare de 500.000 lei. Furturile de lemn, atât cele din padurile statului, cât si cele din padurile private pazite de DS Bacau, au scazut, anul trecut, de la 7.400 mc la 2.400 mc.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri