23 aprilie 2024
Sport Tai chi, o altfel de arta martiala

Tai chi, o altfel de arta martiala

O noua provocare pentru sensei Doru Botez

Inainte de ultimul concurs al anului, programat in noiembrie, karateka de la SCM Bacau sunt in grafic. Au cucerit pâna acum 38 de medalii la "nationalele" individuale din martie (9 de aur, 17 de argint, 12 de bronz), 68 la CN Wadokai individual si pe echipe (16+14+38) si 18 la "mondialele" din Franta (5+5+8, jumatate dintre trofee fiind cucerite de sportivii cu dubla legitimare la cluburile bucurestene AIKO si AIKOSHIN). "In 2008 si 2009, sectia de arte martiale a ocupat locul I, ca numar de medalii, din cele 13 ramuri de la SCM Bacau, cu toate ca suntem sport neolimpic. Speram ca de la ultimul campionat sa ne intoarcem cu medalii si sa ramânem si in acest an pe primul loc", a subliniat sensei Doru Botez, care din aceasta saptamâna va relua antrenamentele cu elevii sai la sala de sport a CN "Gheorghe Vranceanu" (lunea si joia de la 19.00, respectiv sâmbata la 8.30). Cât timp aceasta s-a aflat in reparatii, karateka s-au pregatit la sc. "Alexandru cel Bun" (str. I.S. Sturza), unde se tin totodata si antrenamentele de Tai chi.

Dans de viata lunga



– Shifu (sinonimul lui "sensei" din karate), ce este "Tai chi"-ul?
– O practica interna chinezeasca, dezvoltata inca din evul mediu. Denumirea completa este Tai chi chuan. "Taichi" inseamna "suprem", iar "chuan" – "arta martiala". Asadar, discutam despre o arta martiala suprema.
– In ce mod poate fi abordat acest stil?
– Ca arta martiala, disciplina sportiva, practica terapeutica ("dans de viata lunga") si practica spirituala ("o meditatie in micsare").
– In Bacau cum il practicati?
– Grupa de Tai chi din cadrul clubului Seishin practica partea terapeutica si spirituala. As sublinia ca Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat, in 1988, ca "tai chi"-ul este cel mai bun exercitiu terapeutic cunoscut in toata lumea.

Pentru toate vârstele

– Cui se adreseaza acest sport?
– Printre practicantii mei se numara in general persoane (femei si barbati) cu vârste cuprinse intre 40 si 80 de ani.
– 80? Cine este decanul de vârsta?
– Doctorul Nicoale Apetroaie (medic dermatolog), care la venerabila vârsta de 82 de ani vine cu mare drag si placere la antrenamente.
– Dar cei mai tineri practicanti?
– "Tai chi"-ul este o practica pentru toate vârstele si am avut si copii la antrenamente. In general, acestia au foarte multa energie si sunt atrasi insa mai mult de sporturile dinamice, inclinându-se spre karate, pentru ca nu au radbarea necesara ca sa lucreze incet.

Dragoste la prima vedere

– De cât timp conduceti antrenamente de tai chi?
– Il practic din 2002, maestrul meu fiind Cezar Culda (7 dan in wu-shu).
– De ce ati ales aceasta practica?
– Am fost atras de tai chi apa cum am fost si de karate, acum 33 de ani. A fost dragoste la prima vedere.
– Pai atunci sa ne asteptam si la alte provocari?
– Cu siguranta, chiar daca nu neaparat in lumea artelor martiale.

Sincronizare si armonie

– Care sunt caracteristicile "tai chi"-ului?
– Miscarile in Tai chi sunt armonioase, suple, executate intr-un ritm continuu si lent, care dau senzatia unei curgeri de apa sau a unui dans foarte gratios, dar care emana in acelasi timp multa putere si energie. In aceasta practica, miscarile trunchiului, membrelor si ochiului sunt armonizate, iar viteza de executare este lenta si intr-un ritm egal. Respiratia este profunda si uniforma, sincronizata cu miscarile corpului ("miscati-va precum norii care se destrama incet in vântul de toamna"). In sala, antrenamentele se executa pe un fond muzical caracteristic, cu muzica chinezeasca de relaxare.
– Unde si când efectuati aceste antrenamente?
– La scoala "Alexandru cel Bun", in fiecare miercuri si vineri, de la ora 19.30. De asemenea, detalii se gasesc pe site-ul seishinclub.ro. La baza practicarii "tai chi"-ului sta teoria Yin – Yang, iar aceasta practica are o valoare de neconstestat in mentinerea si intarirea sanatatii, mentinerea tineretii si atingerea longevitatii.
– Concret, la ce ajuta "tai chi"-ul?
– Practicarea lui corecta si sistematica aduce multe beneficii: energizarea muschilor si articulatiilor, imbunatatirea circulatiei sângelui si oxigenarea acestuia (in general, "tai chi-ul" se executa in natura). De asemenea, imbunatatirea functionarii organelor interne (prin respiratia abdominala), imbunatatirea functionarii sistemului nervos (o excelenta practica impotriva stresului), crestearea vitalitatii, a puterii de concentrare, realizarea unui mental puternic si a unui psihic echilibrat, capacitatea de a trai in armonie cu tine insuti si cu cei din jurul tau.
Dana Popa

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri