29 martie 2024
ActualitateTaberele scolare, mereu in agonie

Taberele scolare, mereu in agonie

Au fost sase de toate, prin anii 2000. Au mai ramas doua functionale. Mai bine zis, una. Ca a doua sta sa agonizeze si ea. Vorbim de taberele scolare din judetul Bacau. Lipsa banilor pentru investitii, imposibilitatea de a fi atrase fonduri sau de a fi incheiate parteneriate publice – private sunt doar câteva din cauzele care au dus la acest dezastru.

Pe drumul care duce de la Bacau la Moinesti, in zona satului Valea Budului, undeva pe partea stânga exista o … poteca ce face la stânga spre padure. Este „drumul” care duce spre, cândva renumita, tabara de la Valea Budului.

Dupa minute bune de mers pe drumul forestier, zona unde nu exista semnal la telefonia mobila (asa ca nu incercati varianta cu GPS), ajungi in portile taberei. Aici esti intâmpinat de niste câini galagiosi. Dar sunt inofensivi, dupa spusele unui agent de paza de la tabara. L-am crezut pe cuvânt si ne-am continuat periplu in vizitarea locului in care vin copiii la relaxare. Aceleasi casute, aceeasi zona in care sunt cantina si clubul…



Cei drept, cladirile au fost varuite de curând, sala de mese arata ok, clubul, cu gresie pe jos si câteva lumini de disco, imbie la petrecere. Aleile dintre casute sunt ingrijite sau, ma rog, arata bine, la cât s-a investit. Aici ar incepe problemele, dar nu mergem mai departe. Din câte am inteles de la un cetatean care se plimba pe acolo si care, se pare, face parte din personalul taberei, la toamna vor fi date jos toate acoperisurile si vor fi inlocuite. Pe ici, pe colo, se mai vede câte o usa de la toalete, care nu prea stau la locul lor, dar per ansamblu e in regula. Cred ca e interesant sa stai in tabara de la Valea Budului, dar nu mai mult de doua-trei zile…

Valea Budului. Singura suprevietuitoare. Iar termenul nu este exagerat deloc.

Saptamâna trecuta, in Tabara Valea Budului a fost organizata o activitate de engleza. Au venit 36 de copii din Brasov, 11 din Ialomita si altii din Bacau. A urmat, saptamâna aceasta, Tabara de Folclor, care cuprinde Tabara Nationala de Cultura Etnografica „Acasa la Noi” si proiectul intitulat „Folclorul-Puntea de Legatura intre Trecut si Viitor”, evenimente organizate de Directia Judeteana pentru Sport si Tineret (DJST) Bacau si finantate de Ministerul Tineretului si Sportului. Astfel, in aceste zile, cei 104 de participanti (89 la tabara si 15 la proiect) au luat parte la mai multe activitati, cele mai importante fiind cele de schimburi interculturale in domeniul folcloric. Au mai fost programe culturale, intreceri sportive si activitati de divertisment.

„Pe masura ce evoluam tehnologic din ce in ce mai tare, traditia populara se cam pierde. In acest context, am hotarât sa continuam traditia acestei tabere, care, pe lânga faptul ca este axata pe muzica si dansul popular, trebuie sa luam in considerare si portul popular care este de o certa valoare”, ne-a declarat Theodora Jacota, consilier de tineret la DJST Bacau. Anul acesta, tabara de folclor este la cea de-a VII-a editie nationala, prima editie fiind in 1995 la Salatruc la initiativa prof. Mitica Pricopie. Pentru reusita acestui eveniment au fost alocate in baza unor proiecte 36.000 de lei pentru tabara de cultura etnografica si 5.500 de lei pentru „Folclorul-Puntea de Legatura intre Trecut si Viitor”. Evenimentul, care a debutat luni, 25 iulie, cu un spectacol sustinut de ansamablurile invitate se incheie in aceasta seara (29 iulie) cu traditionalul foc de tabara.

Tot in aceasta perioada si tot aici alte 15 persoane insotite de sase copii participa la o tabara sociala. Va urma o alta tabara de arta si maiestrie (31 iulie – 6 august) organizata de Asociatia Armonie si Culoare, iar intre 7 si 13 august va fi organizata Tabara Nationala de Arta „George Apostu”, editia a XVI-a. Tot luna viitoare vor mai fi aici Zilele voluntariatului, o alta tabara pentru 88 de copii cu venituri scazute, un proiect al Asociatiei „Lizuca” – Terapie pentru suflet, o intâlnire prin proiectul „Patromoniul cultural bacauan” si o alta activitate organizata de Asociatia „Veniti cu noi”.
„Tabara Valea Budului e singura pe care avem solicitari. Anii trecuti mai aveam si pentru Salatruc, dar anul acesta s-ar putea sa fie ceva cantonamente acolo. In rest, nimic. Celelalte tabere pe care le avem in patrimoniu sunt in conservare, dar nu se mai poate face nimic acolo. Totul ar trebuie darâmat si reconstruit”, ne-a precizat si George Cojocaru, directorul DJST Bacau.

Despre celelalte tabere… nimic

Odata rai, acum ruina. Asta se poate spune despre Tabara scolara Valea Uzului, care din 2004 nu a mai primit aviz de functionare de la Directia de Sanatate Publica. Locatia avea o capacitate de 250 de locuri, pe serie si desfasura activitati specifice, sezonier. Tot in aceeasi zona, aproape de Darmanesti, exista odata si Tabara Darmanesti, intr-un vechi castelul ce a apartinut familiei Stirbei, construit de insusi printul Gheorghe Stirbei.

Tabara functiona permanent pe o capacitate de 150 de locuri, pe fiecare serie. In urma cu vreo 10 ani, cladirea a fost retrocedata mostenitorilor care nu au mai investit nimic in ea. Si la Geamana, urla câinii a pustiu. La propriu! Situata la 75 km de Bacau si la 35 km de Gara Comanesti, pâna in 2004, când a fost inchisa si abandonata, tabara functiona permanent, la o capacitate de 200 de locuri pe serie. O alta tabara ajunsa ruina este Tabara Poiana Sarata, inchisa si aceasta din 2005, când nu a mai primit aviz de la Directia Sanitara. Situata tot pe aria comunei Darmanesti, la poalele barajului lacului de acumulare Poiana Uzului, a reusit sa reziste in timp si Tabara Salatruc. Numai ca aici, activitatile sunt ocazionale. In rest, peste tot, mizerie. Mizerie si indiferenta.

Roxana Neagu si Florin Stefanescu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri