– mai mult de jumatate din vehiculele oprite (autoturisme, autoutilitare, motociclete si remorci) aveau probleme tehnice sau in acte – 42 la suta dintre masini au picat testul RAR prezentând risc pe soselele nationale

Aproape 3.000 de masini au fost verificate tehnic, anul trecut, pe drumurile din tot judetul Bacau, de catre specialistii Registrului Auto Român (RAR). În urma controalelor, inspectorii RAR au descoperit peste 100 de masini (reprezentând 3,72 la suta din totalul autovehiculelor controlate) care prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defectiunilor majore la sistemul de frânare si la directie. „În aceste situatii una dintre masurile luate a fost retinerea certificatului de înmatriculare, care poate fi redobândit numai dupa efectuarea unei inspectii tehnice la reprezentantele Registrului Auto Român”, au precizat reprezentantii RAR.

Din totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor si remorcilor oprite, aproape 55 la suta au prezentat diferite probleme tehnice sau legate de acte. In plus, peste 42 la suta au fost respinse pentru ca au fost considerate neconforme din punct de vedere al securitatii rutiere. Mai exact, inspectorii RAR au constatat proasta functionare a instalatiei electrice de iluminare si semnalizare, defectiuni ale sistemului de frânare, starea necorespunzatoare a sasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de directie sau în articulatiile puntilor fata si spate.

PUBLICITATE

„Prin controalele tehnice pe care le facem zilnic, eliminam de pe sosele vehiculele care pun în pericol siguranta participantilor la trafic.

Este contributia noastra substantiala la a avea un parc auto cât mai sigur în România”, declarat George-Adrian Dinca, directorul general al Registrului Auto Român. Totodata, din totalul vehiculelor verificate, aproape 100 aveau inspectia tehnica periodica expirata sau, mai grav, ITP-ul fals.

„În urma analizei emisiilor poluante, la 3,53 la suta dintre autovehiculele verificate inspectorii RAR au constatat depasirea nivelului maxim admis”, au mai precizat reprezentantii Registrului Auto Român. Mai retinem si ca, in urma controalelor mixte desfasurate anul trecut în judet de catre Registrul Auto Român si Politia Rutiera, au fost aplicate 905 sanctiuni, au fost retinute 5 permise de conducere si 653 de certificate de înmatriculare.

La nivelul întregii tari, Registrul Auto Român a verificat tehnic în trafic, în anul 2015, 81.702 vehicule. Dintre aceste vehicule, aproximativ 27 la suta au fost mai vechi de 15 ani, 32,35 la suta aveau între 11 si 15 ani, iar 12,34 la suta aveau între 9 si 10 ani. Au fost oprite si vehicule mai noi: 4,74 la suta aveau între 1 si 3 ani si 24,04 la suta între 4 si 8 ani. Procentajul de respingere în functie de vechime arata ca 63,07 la suta dintre vehiculele mai vechi de 15 ani au prezentat diferite neconformitati, fata de 48,01 la suta dintre cele cu vârsta cuprinsa între 6 si 8 ani sau 28.47 la suta la cele mai noi de 3 ani.

Directorul General al Registrului Auto Român, George-Adrian Dinca, mentioneaza ca rezultatele controalelor desfasurate în trafic nu reflecta starea generala a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR – Politie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defectiuni.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ