– firmele de asigurari se „zgârcesc” sa acorde despagubiri proprietarilor de case – de aceea, multi bacauani au renuntat sa-si mai asigure locuintele impotriva dezastrelor naturale

Potrivit Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), pâna la sfârsitul lunii trecute, 45.357 de proprietari de locuinte din judet au incheiat o polita de asigurare obligatorie pentru riscurile de cutremur, inundatie si alunecare de teren.

Si asta in conditiile in care, numai in municipiul Bacau, exista circa 67.000 de locuinte (din totalul de peste 260.000 din intreg judetul). Aceeasi sursa indica faptul ca, la nivelul judetului Bacau, au fost platite, pâna acum, daune totale in valoare de circa 38.000 de lei, suma mica in comparatie cu incasarile inregistrate la acest capitol de cele 12 companii de asigurari care compun PAID. Un calcul simplu poate fi facut stiind ca o polita costa 10 sau 20 de euro pe an si acopera daunele în limita a 10.000 si respectiv 20.000 de euro.

PUBLICITATE

La nivelul intregii tari, sunt incheiate acum putin peste 1,5 milioane de polite PAID. Poate din acest motiv, de la inceputul anului, de exemplu, 350 de proprietari bacauani de locuinte au omis sa-si mai asigure proprietatile impotriva riscurilor naturale (circa 22.200 la nivel national). Si asta desi, teoretic, cei care nu poseda o astfel de asigurare risca amenzi, de la autoritatile locale, de pâna la 500 lei.

In plus, in cazul aparitiei dezastrelor, proprietarii neasigurati afectati de unul din cele trei riscuri nu pot primi ajutoare de la autoritati pentru refacerea gospodariilor. Cel mai recent seism cu magnitudine mai mare, de 5,7 pe scara Richter, a avut loc in toamna trecuta. Firmele de asigurari nu ii despagubesc pe proprietarii afectati de dezastre naturale daca si-au facut in apartament sau in casa modificari fara autorizatie de la primarie (au darâmat pereti sau parti din acestia din beton, caramida, BCA sau rigips) ori daca proprietarul si-a schimbat usa de la intrare.

Mai nou, asiguratorul poate sa refuze plata daunei daca se demonstreaza ca pagubitul a fost „neglijent”, adica a plecat in vacanta si a postat o poza pe Facebook, iar casa i-a fost sparta, in aceasta perioada.

Mai notam ca, la nivelul intregii tari, in prima parte a acestui an, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale a platit despagubiri de 1,2 milioane lei si a înregistrat 793 de dosare de dauna. Dintre cele 793 de dosare de dauna, 100 de dosare au fost deschise pentru avarii produse de alunecari de teren, 530 de dosare pentru daune provocate de cutremur, iar 93 pentru pagube determinate de inundatii.

„În cazul despagubirilor acordate, PAID a aprobat pentru plata un numar de 517 dosare, în valoare de 1,2 milioane de lei. Totodata, 340 de dosare au fost refuzate la plata din diverse motive care tin de neîndeplinirea conditiilor de despagubire, iar celelalte dosare se afla în diverse stadii de instrumentare”, arata reprezentantii PAID.

„E limpede ca sunt unii bacauani care au renuntat sa-si asigure locuintele. Poate si din cauza ca, desi s-a facut mare tam-tam cu amenzile pe care le-ar risca in cazul neasigurarii caselor, nimeni nu a venit sa-i sanctioneze. Si omul ce a zis: nu mai dau 80 de lei si anul asta. Pe de alta parte, sa nu se uite ca unelele firme de asigurari, care au si fost sanctionate, de altfel, nu au platit despagubiri pentru daunele provocate de inundatii si alunecari. Este celebru cazul firmei care a incercat o smecherie si i-a obligat, intr-un fel, pe abonatii unei companii de telefonie sa plateasca si asigurarea, fiind inclusa in factura de telefon.”
Gina Bujor, broker de asigurari din Bacau

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

  1. Si de ce sa platesc polita obligatorie? Mi-am schimbat usa de la intrare asa cum au facut zeci de mii de bacauani! Sunt proprietar, deci …..! Trebuia sa cotizez la Primarie pentru autorizatie? Miroase a hotie de la o posta! Culmea tupeului acestor hoti care-si spun asiguratori e ca nu poti face o polita de asigurare facultativa daca nu ai si una obligatorie! De ce?Ca sa se imbogateasca un hot ca Adamescu sau ca Negritoiu plangaciosul sau Rusanu puscariasul! Asigurarea trebuie sa fie o optiune personala si nu trebuie conditionata de nimic. Altfel e hotie, furt, jaf!

  2. Sunt de acord ca sunt multi asiguratori tzepari .
    Dar gogoasa asta ca nu iei despagubire pentru ca ai aschimbat usa nu o cred.Poate a schimbat usa cu o perdea si atunci da este posibil sa nu se plateasca.

  3. Nu-i corect absolut deloc cum procedeaza firmele de asigurari, nu merita sa dam niste bani aiurea, nici sa-nbogatim niste escroci pe care-i dor in pix de clienti numai ca sa i-a banul si atat si sa bage tot felul de chestii pe gaturile oamenilor fara nici o etica si fara nici un inteles, rusine foarte mare, boieri mari, escroci si batjocoritori ce sunteti, rusine pana la Dumnezeu ordinarilor !!!!!!!!!

  4. daca ei nu platesc despagubiri, noi de ce sa platim asigurarea? Am schimbat usa la bloc si nu mai am o boxa in casa, deci asigurarea nu ma va despagubi. Pt. ce sa plateasc. Nu stiu daca mai exista cineva cu usa de pal veche la bloc. Nimeni sa nu mai plateasca. Eu unul asa am sa fac.

LĂSAȚI UN MESAJ