28 aprilie 2024
EconomieSute de bacauani, datori vânduti la bancile cooperatiste din cauza crizei

Sute de bacauani, datori vânduti la bancile cooperatiste din cauza crizei

In cei cinci ani de criza, problema creditelor neperformate s-a extins si la nivelul celorlalte institutii de credit, altele decât bancile. Astfel, sistemul bancilor cooperatiste, catre care s-a indreptat, de regula, populatia mai putin bogata a României, inregistreaza intârzieri la rate din ce in ce mai mari. Lucrurile au inceput sa se resimta inca din primul an de criza, accentuându-se mai ales dupa aplicarea masurilor luate de guvernarile Boc.

Banca Cooperatista Economcoop Bacau este una dintre institutiile care se cofrunta cu acest fenomen. Astfel, institutia a incheiat anii 2009 si 2010 cu pierderi semnificative. Situatia este pusa mai ales pe seama starii financiare precare a clientilor persoane fizice, la care se adauga somajul care a atins o mare parte a angajatilor in aceasta perioada de criza.

“Foarte multi membri nu au mai putut sa achite ratele, tocmai pentru ca si-au pierdut locurile de munca. Pâna si cei care au plecat la munca in afara tarii, sperând ca astfel vor iesi din impas, nu mai pot sa achite ratele lunare”
Stelian Bejan, director Economcoop Bacau



Astfel, din soldul total de 16 milioane de lei al plasamentelelor, institutia inregistreaza intârzieri de mai mult de sase luni totalizând circa 400.000 de lei. De altfel, din cele circa 3.400 de imprumuturi acordate membrilor cooperatori, la 270 se inregistreaza restante de pâna la 180 de zile.

Cei mai multi rau-platnici sunt din mediul urban, mai ales bugetari care in perioada 2010 s-au vazut cu salariile serios taiate de guvernarile Boc. Pentru a recupera din datorii, institutia a recurs la formele clasice de avertizare (adrese, telefoane, avertizari scrise, inclusiv a girantilor etc), In final, daca aceste metode nu dau rewzultate, se recurge la executarea silita prin executorii judecatoresti. Pâna in prezent, la Economcoop Bacau s-au acumulat aproape 120 de dosare (pe numele membrilor cooperatori din judetele Bacau si Neamt). Institutia are de recuperat peste 267.000 de lei (peste 2,6 miliarde de lei vechi) de la rau-platnici.

Bancile cooperatiste au o istorie in spatiul românesc, care dateaza din 1851, când a aparut prima banca populara din Ardeal. Bancile cooperatiste sunt institutii de credit constituite ca asociatii autonome de persoane fizice, unite voluntar, in scopul indeplinirii nevoilor si aspiratiilor lor comune de ordin economic, social si cultural. Ele functioneaza mai ales pe principiul intr-ajutorarii membrilor cooperatori (conform OUG 99/2006). Cu câteva exceptii, cooperativele de credit pot desfasura majoritatea activitatilor pe care le poate derula orice alta institutie de credit. Prin urmare, cooperativele de credit pot atrage depozite sau alte fonduri rambursabile de la membrii acestora, precum si de la persoane fizice, juridice etc, insa doar la un nivel maxim de 25 la suta din activele bancilor cooperatiste.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri