miercuri, 23 aprilie 2025

Suntem în recesiune…

Dacă în 2008, în era Băsescu & Boc (PDL), România accesa cu greu „cel mai mare împrumut din istorie” – 20 de miliarde de euro de la FMI, pe patru ani – în 2024 și 2025, România s-a împrumutat cu 30, respectiv 50 de miliarde de euro.

Și totuși, atunci președintele Băsescu ne asigura că „la noi nu e nicio criză”, ca doar după câteva luni să anunțe tăierea cu 25% a pensiilor și salariilor, ba chiar și a sporurilor – reducerea reală ajungând la 40%. În acel moment, România avea 1,2 milioane de bugetari.

România a reușit contraperformanța de a duce deficitul bugetar spre 10%, datoria publică spre 60%, iar ratingul de țară la un pas de „junk”. În ultimii ani, Codul fiscal a fost modificat de sute de ori – mai des decât cotele apelor Dunării –, dând complet peste cap mediul de afaceri. Antreprenorii s-au trezit peste noapte cu taxe triplate. Ce plan de afaceri să-ți faci, ce buget, când dintr-un singur „pix”, fără consultare publică, guvernul impune reguli noi?

După ce, în pandemie, am fost închiși în case, dezumanizați, separați în vaccinați și nevaccinați, triați de paznicii supermarketurilor sub pretextul „ordonanțelor militare”, au urmat:
– inundarea pieței românești cu cereale ucrainene, ce au falimentat fermierii locali,
– explozia prețurilor la energie, deși e produsă de companii de stat,
– cinci ani de inflație, război, pandemie și alegeri anulate,
– secretizarea cheltuielilor administrației prezidențiale,
– secretizarea ajutoarelor pentru Ucraina,
– secretizarea motivelor anulării alegerilor prezidențiale.

Populația așteaptă încă răspunsuri. Iar lucrurile nu pot rămâne așa. Cineva, la un moment dat, va trebui să deconteze tot ce s-a întâmplat.

România are astăzi cele mai mari scumpiri din Uniunea Europeană și, în același timp, cele mai mici venituri. Erodarea puterii de cumpărare și sărăcirea populației nu pot continua la infinit. Trăim pe datorie, din împrumuturi, și – din păcate – tot poporul va plăti nota de plată.

O notă care include și dezmățul campaniilor electorale, unde partidele, alimentate din bani publici, au împărțit sume uriașe televiziunilor și firmelor de publicitate, în loc să construiască viitorul unei țări ce merge din împrumut în împrumut.

Ioja Gabriel


„Bacăul vorbește” este spațiul dedicat pe site-ul Deșteptarea unde vocea comunității prinde glas. Cititorii pot împărtăși opinii despre municipiul Bacău și întreg județul, contribuind la o dezbatere deschisă și relevantă.

Ziarul Deșteptarea te ajută să fii auzit! Fă-ți cunoscute ideile, semnalează problemele, transmite așteptările sau bucură-te de succesele cotidiene alături de ceilalți cititori.


Bacăul vorbește! Spune-ți părerea!

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img