Dupa ce acum vreo trei secole si jumatate filosoful René Descartes zamislea ipoteza potrivit careia intreaga lume nu ar fi altceva decât o creatie iluzorie a unui demon care manipuleaza totul, sfidând chiar si legile logicii, filosoful oxfordian Nick Bostrom a lansat, la inceputul acestui secol, ideea potrivit careia omenirea nu este nimic altceva decât “o simulare avansata organizata de extraterestri”. Seducatoare, teoria oxfordianului, brodata in jurul gândului ca noi, oamenii, n-am fi nimic altceva decât piesele unui experiment computerizat, a revenit recent, cu oarece patos, in debaterea publica. Continuam sa prezentam opiniile unor personalitati ale vietii noastre spirituale, pe care le-am invitat să comenteze teoria aceasta care sustine ca oamenii nu ar fi decât niste cobai ai extraterestrilor…
Viorel Savin, scriitor:

“În general individul încearcă să-si construiasca explicatii cu informaţiile pe care le are la îndemână, iar atunci când acestea îi lipsesc, recurge la fantasme. Omul primitiv, neputându-şi explica devenirea focului cu toate consecintele lui faste si nefaste, i-a inventat acestuia un Zeu. Omul modern, cu viaţa organizata cu precadere în funcţie de performantele aparatului sau de reproducere (vezi nunţi, divorţuri, botezuri, cariere etc.), neputându-si explica, atunci când are ragazul să se priveasca în oglindă, cine este, de unde vine şi către ce se îndreaptă el, – el cel ajuns sa îsi concureze chiar Creatorul la care numai în momente de mare dificultate se închina! -, din neputinţă… inventează extratereştri.

PREMONIŢIE: Nefiind nimic mai la îndemâna decât a clama că Iehova este „un extraterestru”, cum şi, de fapt, este, iar îngerii Îi Sunt solii – de la sine înţeles ca tot «extraterestri»!–, pe care pamântenii nu prea îi tratează după cum s-ar cuveni, drept pentru care într-o altă viaţă «şi-o vor lua după merit», în scurtă vreme poate rasari din mintea omeneasca şi o astfel de traducere/tradare a Carţii Cartilor; urmata, previzibil, de aparitia unei biserici închinata extraterestrilor! Caci, atentie: mintea omeneasca a fost capabila sa organizeze perfect, desi tragi-comic, tranziti(hoti)a în România! Aşa că, la început de mileniu trei, nimic nu ne mai poate surprinde!”

Liviu Antonesei, universitar, poet, eseist: ,,Pai, in Literatura, ce poveste! O carte din 2005, plecând de la faptul ca, si la scara umana si la cea cosmica, golul ocupa aproape tot spatiul, si de la faptul ca materia este reglata de codul atomic, iar materia vie de cel genetic, deci informatia este mai importanta decât materia si energia, IL gândim pe Dumnezeu ca pe un computer cu centrul pretutindeni si circumferinta nicaieri, care ruleaza programul universului si pe noi odata cu acesta”.
Dan Sandu, profesor, poet: ,, «Me horreo!» Si o spun din toata inima, mai ales astazi, când atâtia nebuni se joaca de-a Dumnezeu! Stii chestia cu Elvetia…

În curgerea heraclitica a Timpului harazit mie, eu stiu ce înseamna Fat-Frumos din ‘Tinerete fara batrânete si viata fara de moarte’… Dar, daca vii tu si ma «descosi» ca un bun puitor de capcane ce esti, afla ca nu pot sa-ti explic… Sigur, în fiecare din noi haladuieste un «înger al Mortii Eterne», aplecat peste întrebarile lumii, gata sa încropeasca, oricând si oriunde, din spaimele necunoscutului, un univers imaginar discret si amarât, în care bietul Om, saracul, sa-si cumpaneasca zilnic clepsidra prea strâmta a existentei efemere pe planeta Pamânt. În rest si, mai ales, DUPA, e… Tacere! Vorba unui titlu de carte pe care o vreau cât mai repede bagata la tipar: «… E multe de spus… »  A propos: Stii ce frumos glasuiesc privighetorile lui Dumnezeu în pacea conacului meu de la Berzunti? … ‘Cearca sa se faca OM!” 

Mihai Macovei, preot paroh, profesor de Religie: ,,Nu exista, nici în Sfânta Scriptura, nici în Sfânta Traditie, niciun fel de referiri la contactele cu acesti «extraterestri», iar mesajul acestor entitati este contrar învataturii crestine. În schimb, se spune clar ca Dumnezeu a facut cerul si pamântul si tot ce exista, cele vazute si cele nevazute, în timp, dupa o anumita ordine, din iubire cu scopul ca lumea sa fie fericita si sa slaveasca pe Dumneeu. Din punct de vedere crestin ortodox, acest fenomen a fost explicat de Parintele Serafim Rose, pe numele de mirean Eugene Dennis Rose (n. 13 august 1934, San Diego – d. 2 septembrie 1982), un fost calugar ortodox american, în cartea sa «Ortodoxia si religia viitorului».


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ