20 aprilie 2024
ActualitateSunt mamografiile prea scumpe? / Mii de bacauance sufera de cancer la...

Sunt mamografiile prea scumpe? / Mii de bacauance sufera de cancer la san

De la inceputul anului si pana in prezent, doar cateva femei au solicitat o radiografie mamara in spital, fara a avea trimitere de la medicul de specialitate. Restul consultatiilor de specialitate au avut la baza recomandarea medicala. Numarul este foarte mic, in comparatie cu gravitatea bolii. Costul unei radiografii este de 600.000 lei. Peste 3.000 de bacauance sufera de cancer la san. Zilnic, cate patru-cinci femei suspecte de cancer mamar se prezinta la medicii oncologi.

Desi in Spitalul Judetean de Urgenta functioneaza de mai bine de doi ani un mamograf, se pare ca bacauancele nu sunt interesate de serviciile acestuia. Acest lucru este reliefat in statisticile lunare, care arata ca, in prima jumatate a acestui an doar 14 femei au solicitat o mamografie, fara sa detina trimitere de la medicul de specilitate. Si asta, in conditiile in care, numai anul trecut, au fost depistate aproape 100 de noi cazuri de cancer la san, in timp ce anul acesta au venit in spital, cate 4-5 femei pe zi, suspecte de cancer mamar. Mamografiile insa se realizeaza in principal numai la recomandarea medicala, medicii oncologi incercand sa depisteze boala in stadii incipiente, cand mai poate fi tratata cu succes.

Pretul unei radiografii depaseste posibilitatile pacientelor



Pentru cele patru filme necesare unei mamografii complete, taxa perceputa de spital este de 600.000 lei. Pretul radiografiilor pare a fi, insa, prea mare pentru majoritatea bacauancelor, de aceea nu au fost mai multe solicitari, sustine personalul de specialitate. Insa, mai spun medicii, punand in balanta costul si beneficiile (depistarea cancerului mamar in primele faze), suma nu mai pare atat de mare. In schimb, beneficiaza de gratuitate pacientele internate deja intr-una din sectiile spitalului, dar si persoanele beneficiare legale de gratuitate la serviciile medicale si cele care sunt sub supravegherea unui medic oncolog.

&#8222Mai bine previi, decat sa suferi ani intregi”

Din nefericire, cauzele aparitiei cancerului la san sunt inca necunoscute, predispuse la asemenea imbolnaviri fiind, in general, femeile care au si antecedente in familie. Varful de aparitie al cancerului la san este dupa 40 de ani, dar, in ultima perioada, a fost depistat si la femei foarte tinere, de 20-25 de ani. Din judetul nostru, la sectia de Oncologie a spitalului, numarul de tratamente pentru cancer la san este de peste 3.500. Lunar, sunt tratate aici in jur de 250-300 de bacauance. &#8222Pentru ca femeile nu vin niciodata la un control preventiv sau, atunci cand isi palpeaza sanul si gasesc un nodul, nu-i acorda atentia necesara, ajung la noi in stadii foarte avansate, gradul trei sau patru. Majoritatea pacientelor au venit atunci cand tumorile s-au marit, au devenit ulceroase sau, in cazurile cele mai grave, in metastaza”, ne-a declarat dr. Mihaela Spiridon, sefa sectiei de Oncologie. Tratamentul cancerului la san este complex si costisitor, necesitand mai multe etape: chimioterapia (care se face in sase serii, repetate la trei saptamani), asociata cu cobaltoterapia (la o luna si jumatate) si, in final, hormonoterapia, care dureaza cinci ani. Tratamentul este gratuit pentru aceasta boala. &#8222Femeile nu inteleg ca o interventie chirurgicala, intr-un stadiu incipient, este cea mai putin agresiva. In aceasta etapa a bolii, sanul poate fi reconstruit si viata pacientei se va desfasura normal. E mai usor sa previi, decat sa suferi ani intregi”, a adaugat Mihaela Spiridon.

Scris de Roxana NEAGU

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri