145.000 de euro – pret cerut de proprietarul Casei Alecsandri, angajamentul Consiliului Judetean de a plati macar o parte din aceasta suma, intentia Consiliului Local Bacau de a participa la cumparare, promisiunea ministrului Culturii de a aloca fonduri importante in acest scop, multi bacauani prezenti (si interesati de aceasta problema a comunitatii), plus o necesara curatenie de… vara in jurul imobilului darapanat.

Acestea sunt vestile bune oferite ieri de profesorul Ioan Danila si cei care s-au implicat in ultima vreme in salvarea Casei Alecsandri de la disparitie.

Senatorul Dragos Luchian si deputatul Lucian Ciubotaru au fost garantii Puterii ca, in curând, acest loc special al Bacaului va beneficia de un tratament meritat din partea administratiilor locale si centrale.

Cei 145.000 de euro solicitati de proprietar ar putea fi impartiti in mod egal intre Consiliul Judetean (care a facut o oferta concreta de 79.000 de euro), Consiliul Local si Ministerul Culturii, astfel incât, cel mai târziu anul viitor, Casa Alecsandri sa devina proprietate publica. Refacerea cladirii ar putea fi finantata din fonduri europene, restaurarea in sine fiind un process laborios si indelungat data fiind inregistrarea casei ca monument de patrimoniu.

Elevii, studenttii, oamenii de cultura, bacauanii cu suflet si minte, impreuna cu politicienii prezenti joi la Casa Alecsandri au plecat cu o temperatura a optimismului egala cel putin cu a verii bacauane.

“Avem acum o oportunitate care nu trebuie pierduta pentru salvarea acestei case. Fac un apel catre toti cei care pot sa ne ajute sa se implice, astfel incât Bacaul sa fie mândru de mostenirea sa culturala!” – a declarat conf. univ. dr. Ioan Danila.PUBLICITATE