Summitul Tinerilor din Mediul Rural, derulat în urmă cu câteva zile în Bacău, a adus împreună peste 90 de tineri, lucrători de tineret și autorități publice din mediul rural, din întreaga țară. Evenimentul a urmărit să dezvolte contexte de învățare pentru tineri, să promoveze și să stimuleze participarea tinerilor din mediul rural la viața democratică prin dezbateri asupra politicilor și strategiilor naționale și europene de tineret ce vizează tinerii din mediul rural, să faciliteze schimbul de bune practici, prin intermediul unor workshopuri, și recunoașterea meritelor organizațiilor nonguvernamentale, grupurilor de inițiativă din rândul tinerilor și a instituțiilor publice implicate în desfășurarea de proiecte cu impact pozitiv în mediul rural, în cadrul Galei a Tinerilor din Mediul Rural #YRuralGala.

Cei prezenți la Summit au participat la sesiuni plenare și workshopuri pe teme precum: organizarea comunitară, participare activă și drepturile tinerilor, cetățenia europeană, activism pentru natură, jurnalism comunitar etc. „Ce ai schimba în comunitatea ta?” a fost întrebarea la care tinerii au răspuns în cadrul atelierului de Street Debate, pentru ca, mai apoi, participanții la atelier să organizeze o „dezbatere pe uliță” în Sascut, comună ce deține în anul 2019 titlul de Sat European de Tineret. Apoi a fost rândul tinerilor din comunele finaliste pentru titlul de „Sat European de Tineret 2020” să își susțină candidaturile în fața juriului și celorlalți participanți.
Gala Tinerilor din Mediul Rural a pus în lumina reflectoarelor tinerii și poveștile de succes din mediul rural, marcând atât predarea ștafetei următoarelor comune ce vor prelua titlul de „Sat European de Tineret în 2020”, cât și premierea a 13 proiecte cu impact în domeniul educației, culturii, voluntariatului și democrației participative (dialogul structurat dintre tineri și factorii de decizie) desfășurate în mediul rural, în România.
Momentul central al Galei a fost anunțarea comunelor ce vor primi titlul de „Sat European de Tineret 2020”. Juriul, format din Andrei Popescu (Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale), Vlad Dumitrescu (Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile), Florin Ghindă (România Pozitivă), Yolanda Florescu (Fundația Județeană pentru Tineret Timiș) și Victor Cătălin Toma (coordonatorul programului European Youth Village și președinte al Asociației pentru Dezvoltare Activă ADA, Bacău), a decis ca în 2020 titlul de „Sat European de Tineret” să călătorească spre ulițele comunelor Gârleni, din județul Bacău, și Aroneanu, din județul Iași.

„Titlul de Sat European de Tineret 2020 reprezintă pentru comuna Gârleni un context pentru dezvoltarea sectorului de tineret local, dar mai ales cel mai bun moment pentru ca tinerii din Gârleni să demonstreze că și în mediul rural tinerii se implică și le pasă de comunitatea lor”, a declarat Daniel Abortulesei, Coordonatorul grupului de inițiativă #Gârleni2020.


PUBLICITATE