3 mai 2024
ActualitateSuită de omagii pentru marele compozitor băcăuan Arhimandrit Victor Ojog

Suită de omagii pentru marele compozitor băcăuan Arhimandrit Victor Ojog

Marele protopsalt și compozitor de muzică bisericească din Secolul al XX-lea, profesor și dirijor, Arhimandritul Victor Ojog, originar din comuna Colonești, a fost omagiat timp de patru zile în localitatea natală, dar și la Mănăstirea Neamț, acolo unde a și viețuit și a fost înmormântat, după ce, pe 10 februarie 1973, a trecut la Domnul, și la Seminarul Teologic al mănăstirii.

Suita de evenimente a fost organizată, între alții, cu concursul comunității de călugări de la Marea Lavră nemțeană, a Primăriei Colonești, a celor doi nepoți ai săi, Sorin Brașoveanu – administrator public al județului Neamț – și prof. Maria-Manuela Neculcea – director adjunct al Școlii Gimnaziale „Constantin Platon” din Bacău. Dar, unul dintre cei care s-a implicat activ în acest act a fost conf. univ. dr. Ioan Dănilă, președintele executiv al Societății Cultural-Științifice „Vasile Alecsandri” din Bacău, cel care a și venit încă din luna octombrie către Primăria Colonești cu propunerea ca școlii din Satu Nou al comunei să-i fie conferit numele Arhimandritului Victor Ojog.

Manifestări de ziua numelui și la aniversarea zilei de naștere 



Reuniunile de omagiere au început chiar în ziua în care Biserica l-a sărbătorit pe Sf. Mc. Victor, pe 11 noiembrie. La Colonești, Asociația Profesorilor de Religie (APR) „Sf. Paraschiva”, din Bacău, în parteneriat cu Protopopiatul Bacău, cu Primăria Colonești și prin implicarea întregului colectiv de cadre didactice de la Școala Gimnazială „Smaranda Apostoleanu” din Colonești, au organizat o manifestare chiar la Școala care poartă acum numele marelui arhimandrit. Școala – construcție nouă – a fost sfințită și, cu acest prilej, a avut loc Simpozionul „Arhimandrit Victor Ojog”, coordonat de părintele Protopop de Bacău Eugen Ciprian Ciuche. Profesoara de religie, presbitera Cristina Popescu, a vorbit despre copilăria arhimandritului, părintele inspector dr. Adrian Alexandrescu a evocat contribuția părintelui Victor Ojog la dezvoltarea muzicii psaltice în cultul Bisericii, prof. Teodora Plăeșu – președinta APR s-a referit la aspecte din perioada de prigoană comunistă a prelatului, iar părintele Nicolae Hurjui a prezentat aspecte inedite legate de viața părintelui Victor. De asemenea, un grup de tineri de la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”, din Roman, a intonat o serie de cântări psaltice din „Anastasimatarul” adaptat de părintele Victor Ojog și un grup de elevi au recitat o poezie, creație a profesoarei Cristina Popescu, în care se vorbește despre viața acestui protopsalt al Bisericii.

Slujbă de pomenire la Mănăstirea Neamț 

Ziua a doua, duminică, 12 noiembrie, a fost cea în care arhimandritul Victor Ojog a fost pomenit chiar la mănăstirea în care a și viețuit mult timp, Mănăstirea Neamț. Un sobor de preoți, sub protia starețului Benedict Sauciuc, au susținut slujba de pomenire și în Biserica „Sf. Mucenic Gheorghe” a mănăstirii, dar și la mormântul arhimandritului.

La slujba de pomenire au venit cei doi nepoți ai arhimandritului, Sorin Brașoveanu și Maria-Manuela Neculcea, dar și primarul de Colonești – Iancu-Valentin Mîrzac, împreună cu mai mulți fruntași ai comunității băcăuane și cu un grup de elevi îmbrăcați în frumoase costume populare. Ei au purtat un steag tricolor și au depus, la mormânt, o coroană de flori.
Arhimandritul Victor Ojog a fost evocat, la final, de Sfinția Sa Benedict Sauciuc.

Școală și sală de evenimente cu numele arhimandritului

Ziua a treia, 13 noiembrie, ziua de naștere a celui omagiat, a fost dedicată suitei de manifestări organizate din nou la Colonești. Acestea au început la Primărie, unde s-a ținut o slujbă de pomenire și unde a fost dezvelită placa de pe ușa sălii de evenimente și de ședințe, botezată astfel cu numele „Arhimandrit Victor Ojog”. Placa a fost dezvelită de cei doi nepoți ai arhimandritului.

Apoi manifestarea a continuat la Școala gimnazială din Satu Nou, inaugurată cu acest prilej și căreia i-a fost conferit același nume – „Arhimandrit Victor Ojog”. La ambele manifestări au venit și conf. univ. dr. Ioan Dănilă, artistul plastic Carmen Voisei – Manager la Școala Populară de Arte și Meserii „Ion Ghelu Destelnica” din Bacău, actorul Florin Zăncescu – manager la Centrul pentru Promovarea Culturii Tradiționale (CPCT) din Bacău și Feodosia Rotaru, de la CPCT.

La școală, Florin Zăncescu și Feodosia Rotaru au prezentat asistenței câteva dintre cărțile editate de instituția pe care o reprezintă, iar despre opera și personalitatea arhimandritului și despre reflectarea lor în diferite publicații au vorbit Ioan Dănilă, și Sorin Brașoveanu. La final, un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale „Smaranda Apostoleanu” au susținut un scurt program artistic, oaspeții au vizionat o interesantă colecție de obiecte adunate din gospodăriile tradiționale ale comunei, după care cei doi nepoți ai arhimandritului au dezvelit firmei Școlii „Arhimandrit Victor Ojog”.

Pe 14 noiembrie, și la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț a avut loc un simpozion dedicat arhimandritului.

Cine a fost Arhimandritul Victor Ojog 

Victor Ojog s-a născut pe 13 noiembrie 1909 în Satu Nou, din comuna Colonești. A urmat studii de agronomie și pe cele ale Școlii de Cântăreți Bisericești, de la Iași, apoi pe cele ale Academiei de Muzică Religioasă, din București.

Iată alte date biografice, care apar într-un recent articol publicat de Ioan Dănilă în „Diaconia”, revista Asociației Profesorilor de Religie „Sf. Paraschiva” din Bacău: „Orfan la 15 ani, își găsește refugiul la Mănăstirea Neamț, călugărindu-se (1932). Urmează treptele ierarhiei bisericești, de la diacon, la preot (1939) și arhimandrit (1945). Îl găsim între timp învățăcel la Școala de Cântăreți Bisericești din Iași și student la Academia de Muzică Religioasă din București (1932-1935). Mentorul său, Ion Popescu-Pasărea (recunoscut drept cel mai însemnat compozitor și pedagog de muzică psaltică de la noi), a intuit valorile intelectuale și pasiunea neobișnuită a lui Victor Ojog pentru acest gen de armonii sonore, susținând promovarea sa ca dascăl de muzică la Seminarul Teologic Monahal Mănăstirea Neamț, în 1949. O bună parte din biografia compozitorului am aflat-o de la arhidiaconul Ioan Ivan, în una dintre vizitele pe care i le-am făcut la Mănăstirea Neamț, vizite mijlocite de fostul elev al acestuia, preotul Gheorghe Dănilă. Așa am aflat că Victor Ojog a căzut în dizgrația autorităților vremii, care l-au scos de la catedră și l-au angajat taxator la Autogara Piatra-Neamț. S-a întâmplat însă ca sănătatea să nu-l mai ajute, ajungându-se la amputarea unui picior. La 10 februarie 1973, în drum spre spitalul din Bacău, trece la cele veșnice, înmormântat fiind la Mănăstirea Neamț.”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri