20 aprilie 2024
EconomieSubvențiile din agricultură vin în avans

Subvențiile din agricultură vin în avans

De luna viitoare, în premieră, și crescătorii de animale vor primi în avans subvențiile acordate de stat acestui sector din economie, alături de cultivatorii de terenuri. Plata avansului se va derula până la 30 noiembrie.

Printr-un normativ publicat cu câteva zile în urmă, a fost stabilit calendarul cu termene fixe pentru plata subvențiilor acordate pe suprafață și pe cap de animal, de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Astfel, pentru prima dată de când se acordă subvenții de la UE și de la bugetul de stat, crescătorii de bovine vor primi aceste subvenții în avans, evident, cu încadrarea în procentul de maximum 70%, stabilit de Regulamentul UE. La măsurile de mediu şi climă, procentul poate fi de 85 la sută din cuantumuri. Vor fi plătite mai devreme ajutoarele de stat acordate crescătorilor de taurine de carne, subvențiile pentru cei care îngrijesc vaci de lapte și cele pentru cei care dețin bivolițe de lapte. În plus, vor beneficia de ajutoare finaciare în avans și crescătorii de ovine, caprine și viermi de mătase.

Avans de maximum 175,6 euro/ha



Totodată, vor intra la plata avansului fermierii care sunt eligibili să primească bani prin schema de plată unică pe suprafață (SAPS), dar și cei care dețin și lucrează mai puțin de 28 de hectare (plata redistributivă). Tot din luna octombrie, vor primi avansul și fermierii care aplică practici agricole benefice pentru climă şi mediu (așa-zisa plată pentru înverzire), precum și tinerii fermieri, de până în 40 de ani, ca formă de încurajare să se ocupe de agricultură. Plata maximă pe hectar pe care o va încasa un fermier va fi de aproape 142 de euro pe hectar. Dacă solicitantul este și tânăr fermier, pentru primele 60 de hectare, acesta va încasa 175,6 euro pe hectar. Cel mai puțin vor primi fermierii cu până la 5 hectare, care au depășit vârsta de 40 de ani. Aceștia vor avea de luat, în avans, o plată pe hectar de 112,87 de euro/ha.

Plata finală, începând cu 2 decembrie

Hotărârea de Guvern publicată miercuri în Monitorul Oficial mai prevede că APIA va acorda diferența din aceste subvenții, începând cu data de 2 decembrie 2022. Plăţile pentru campania 2022 se fac în lei, utilizând cel mai recent curs stabilit de Banca Centrală Europeană, anterior datei de 1 octombrie 2022 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C. În total, peste un miliard de euro este alocat pentru plata avansului la subvențiile APIA aferente acestui an. De reținut că vor primi aceste subvenții doar fermierii care au depus Cereri unice de plată în anul 2022. Potrivit datelor oficiale, în județul Bacău, sunt circa 15.000 de cereri pentru o suprafață de peste 124.000 de hectare.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri