4 octombrie 2022
10 C
Bacău

Subvenții mai mari pentru servicii sociale

.

HomeActualitateSubvenții mai mari pentru servicii sociale

Serviciile sociale acordate persoanelor vulnerabile de către asociații, fundații și culte recunoscute de lege vor fi mult mai bine plătite. În acest sens, săptămâna trecută Guvernul României a aprobat, printr-o hotărâre, majorarea substanțială a cuantumului subvenției acordate de la bugetul de stat pentru aceste servicii.

Astfel, în cazul serviciilor prestate în centrele rezidențiale, subvenția va crește de la 250 lei la 1.000 lei/persoană. Serviciile acordate în centrele de zi, la domiciliu sau în comunitate vor fi subvenționate cu aceeași sumă, respectiv de 600 lei/persoană, indiferent de loc. În momentul de față, suma plătită este de 175 lei/persoană în centrul de zi, 120 lei-unitatea de îngrijiri la domiciliu și 90 lei-cantine sociale sau pentru alte tipuri de servicii de acordare a hranei.Aceste cuantumuri nu au mai fost modificate din 2008, deci de 14 ani, deși prețul produselor de bază și al utilităților s-a tot majorat, aproape în fiecare an. Noul act normativ mai prevede modificarea și completarea categoriilor de cheltuieli pentru care se pot acorda subvenții, precum și simplificarea administrativă și digitalizarea procesului de evaluare și selecție și a celui de alocare a banilor.

Amintim că programul de subvenționare a asociațiilor, fundațiilor și cultelor recunoscute, pentru unitățile de asistență socială, inițiat în scopul dezvoltării și diversificării serviciilor prestate de furnizorii privați, funcționează neîntrerupt de peste 20 de ani, cu fonduri atât de la bugetul de stat cât și de la cel local. Nivelul subvențiilor nu poate depăși costul mediu lunar de întreținere, pe persoană, dintr-o unitate de asistență socială de stat cu profil similar. În județul Bacău sunt acreditați nu mai puțin de 120 furnizori de servicii sociale, din care peste 60 sunt privați.

Alte titluri
Alte titluri

Din peste 80 de permise reținute în weekend, mai mult de jumătate au fost din cauza vitezei

Poliţiştii băcăuani au acţionat în weekend pentru prevenirea și...

Trei tineri au furat un telefon și 700 de lei

  Polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Podu Turcului au...

Microbuz școlar pus sub sechestru din cauza consilierilor locali

Un microbuz școlar IVECO și un autoturism Dacia Duster...

Cum să-i înveți pe copii abilități de rezolvare a problemelor

Copiii întâmpină probleme în fiecare zi, fie cu jucăriile...

Opinii
Opinii

Ce facem când sună alarma?

Scenarii, profeţii, avertismente, conspiraţii, declaraţii belicoase, ameninţări, demonstraţii, anexări, victorii şi înfrângeri, arme, crize, inflaţie, teamă, exod, coronavirus, negocieri, alte conflicte care inflamează lumea,...

Ploaia care va veni

Există numeroși oameni care încă se întreabă de ce a fost masacrată atâta lume în regimul "terorii" franceze, de după Revoluția de la 1789....

Ultimele știri