Absolventii claselor a VIII-a au sustinut ieri cel mai important examen de pâna acum – Evaluarea Nationala. A fost prima proba scrisa, la Limba si literatura româna. Cu subiecte grele, dupa cum au spus unii candidati, dar acceptabile, dupa cum au considerat cei mai pregatiti.

Evaluarea Nationala 2014 a inceput luni cu prima proba la Limba si literatura româna. S-au inscris 5.608 elevi in intreg judetul Bacau, care au sustinut examenul in 140 de centre, supravegheate video. Toate subiectele au fost obligatorii, timpul efectiv de lucru a fost de 2 ore, iar punctajul maxim de 100, din care s-au acordat 10 puncte din oficiu.

Minulescu, povestire si un text publicat intr-un ziar

Subiectele de anul acesta au fost dificile, spun elevii. Interpretabile si limitate, au apreciat si profesorii. Prin tragere la sorti, a cazut Varianta 1 de subiecte, structurata pe doua mari cerinte, fiecare cu mai multe subpuncte.

La Subiectul I, absolventii de clasa a VIII-a au avut de raspuns mai multor cerinte pornind de la poezia „Rânduri pentru Anul Nou” de Ion Minulescu (sinonime de cuvinte, masura versurilor, semnificatia titlului poeziei, opinii despre mesajul poeziei etc).

Subiectul al II-lea a fost compus din doua cerinte: un text publicat intr-un ziar national de Corina Zorzor (Empatia, o abilitate dobândita prin lectura, unde fiecare candidat a trebuit sa raspunda la anumite intrebari, in special, de gramatica) si redactarea unei scurte naratiuni in care sa fie prezentata o intâmplare petrecuta in timpul participarii la o intâlnire organizata de scoala cu un scriitor contemporan.

„Nu prea m-am descurcat”

Cu emotii sau nu, candidatii au intrat in salile de examen increzatori in fortele proprii si in ceea ce au invatat. Inca de la 8.00 dimineata curtile scolilor s-au umplut de absolventi, multi dintre ei insotiti si de parinti, care i-au asteptat pâna la iesirea din clase.

„Eu am iesit dupa o ora si jumatate. A fost greu. Mai greu ca la Simulare. Cel mai mult m-a chinut subiectul 1B, prin care a trebuit sa comentez poezia de Minulescu. Sper sa iau o nota de 6-7, pentru ca imi doresc sa ajung la Economic sau la Liceul Sportiv”, ne-a declarat Daniel Matasaru, candidat.

Ahmet Solak, colegul lui, s-a aratat mai increzator, dar nu crede ca va lua mai mult de 7. Are dubla cetatenie, româna si turca, e nascut in Constanta, dar scoala a facut-o numai in Bacau. Sugubat, el a recunoscut ca nu prea a stat cu burta pe carte.

„A fost greu. Cel putin asta cred eu. Acum, poate cei care au invatat au facut ceva, dar nu e cazul meu. Am trecut prin toate subiectele, am vazut ca 12 puncte se dau din oficiu, daca respecti regulile esentiale unui examen, dar nu voi lua o nota prea mare. Si nici la Mate nu stralucesc, asa ca … Desi imi doresc «Ferdinand» sau «Economic»”, a mai adaugat.

Marti – maghiara, miercuri – matematica

Astazi, 17 candidati sustin proba la limba si literarura materna (maghiara), iar mâine, miercuri, 25 iunie, se desfasoara ultima proba, la Matematica. In premiera, media pe care o vor obtine anul acesta elevii va conta de trei ori mai mult decât toate notele primite in gimnaziu.

Sute de absenti

Din toti candidatii inscrisi, doar 5.353 s-au prezentat efectiv in examen. La incheierea raportarilor din toate centrele, s-au inregistrat 255 de absente. Elevii care nu au participat la examen, nu sunt admisi in licee prin repartizare computerizata. Ei vor participa la inscrieri abia dupa primele doua etape de admitere, dar numai pe locurile ramase libere si in baza mediei de absolvire a invatamântului gimnazial.

Rezultatele Evaluarilor Nationale din ultimii 5 ani

Anul trecut, 75.89% dintre absolventii de clasa a VIII-a au obtinut note peste 5 la examenul de Evaluare Nationala. A fost al doilea an cu camere video si primul cu acuzatii ca subiectele au fost prea simple. In 2012, media a fost de 66.12 % (primul an in care s-au introdus monitorizarile video), iar in 2011 – 81.79 %, 2010 – 85.97% si 2009 – 88.90%.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ