Ecaterina Meiciuc

Cornelia Jitaru
Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău este una dintre puținele instituții de învățământ superior care dețin un post de televiziune (Academic TV) dotat cu toate utilitățile, inclusiv cu studio de emisie. Aceasta se datorează donației Deșteptarea. Postul Academic TV, sub directa coordonare a Departamentului de limba și literatura română și ştiințe ale comunicării din cadrul Facultății de Litere, le oferă studenților universităţii posibilitatea instruirii și formării în domeniul știrilor de televiziune: realizarea unei știri, pe bază de documentare, filmare pe teren, redactare și montaj, precum şi a unei emisiuni pe diverse teme din mediul universitar. Chiar dacă tehnica folosită este analogică, principiile de bază ale unei știri sau emisiuni rămân aceleași, iar modul de structurare și modul de realizare a unui jurnal sau emisiuni pot fi „desecretizate” la Academic TV. (https://www.youtube.com/results?search_query=academic+tv+uvabc.)

Unul dintre studenţii bursieri în cadrul Academic TV, Petru Ungureanu, din anul al III-lea, Facultatea de Litere, programul de studii Comunicare și relații publice, declară: „În cadrul stagiului de practică de la postul de televiziune Academic TV am învățat să folosesc aparatura analogică și digitală pentru crearea știrilor și emisiunilor transmise în cadrul Universității «Vasile Alecsandri» din Bacău. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără generoasa donație de aparatură. Pentru mine a fost o experiență frumoasă și mă bucur că am reușit să experimentez și să învăț lucruri noi și sper ca pe viitor să performez în acest domeniu.”

Ionela-Mihaela Ouatu, studentă în anul al III-lea la Facultatea de Litere, programul de studii Comunicare și relații publice, ne împărtășește, la rândul ei, din experienţa în cadrul acestui post de televiziune: „Pentru mine, televiziunea este un vis devenit realitate datorită Universității «Vasile Alecsandri» din Bacău. Postul de televiziune Academic TV a fost pentru mine cea de-a doua casă, a fost locul în care am descoperit că îmi place să fiu în fața reflectoarelor și a camerei, unde m-am autodepășit şi am avut alături persoane minunate de la care am învățat foarte mult. E o reală oportunitate să faci parte dintr-o echipă tânără, dinamică alături de care vei fi prezent la diverse evenimente în vederea realizării știrilor. Dacă ești pasionat de televiziune și vrei să înveți tainele acesteia, acum ai șansa, nu o rata! Experienţa în cadrul postului de televiziune Academic TV este cea mai bună opțiune de a lupta cu teama de a vorbi în public”.

Radio UNSR Bacău

Universitatea, împreună cu Asociaţia Liga Studențească, are şi un post de radio, Radio UNSR Bacău, care cuprinde în grila de programe, pe lângă știri din campusul universitar, emisiuni culturale, sociale sau muzicale.
„Am început practica în cadrul Radio UNSR Bacău anul trecut”, își amintește Codruța-Elena Chiric, studentă în anul al III-lea la Facultatea de Litere, programul de studii Comunicare și relații publice. „A ajuns să îmi placă foarte mult să fiu vocea de fundal din campusul Universității. Activitatea în cadrul postului de radio m-a ajutat să mă dezvolt, din punctul de vedere al comunicării și al exprimării directe. Ajunsă, la rândul meu, studentă bursieră, am încercat să-i motivez pe toți studenții practicanți să se implice în tot ceea ce privește radioul și să-şi descopere pasiunea. Este o oportunitate care merită dezvoltată și pe care o recomand cu încredere”.
Radio UNSR Bacău poate fi ascultat pe internet, la adresa http://radio.ub.ro/.

Atât postul Academic TV, cât și postul de radio se constituie într-un mediu propice desfășurării activității de practică de specialitate, pentru studenții Universităţii. Practica se desfășoară semestrial, studenții primesc sarcini și sunt monitorizați de realizatorii emisiunilor la care participă, în calitate de co-prezentatori. Totodată, studenții au posibilitatea de a aplica pentru o bursă de practică la radio sau TV, iar rezultatele muncii lor, concretizate prin lucrări practice în cadrul cursurilor de specialitate, pot fi vizionate pe internet (YouTube sau Facebook) ori pe rețeaua tv internă a Universității. De asemenea, atât la radio, cât și la TV, sunt bineveniți toți studenții care doresc să desfășoare activități de voluntariat.

Echipa Academic TV și Radio UNSR din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău

Alte articole