Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului Bacău a fost blocată, deocamdată, după ce consilierul indenpendent Cristian Ghingheș a contestat documentul chiar în ultima zi în care se putea face acest lucru.

Într-un comunicat de presă dat publicității astăzi, municipalitatea băcăuană îl acuză pe independentul Cristian Ghingheș ca vehiculează informații false referitoare la derularea consultării publice și avizării de mediu a Planului de mobilitate urbană durabilă (PMUD).

Afirmații lipsite de fundament, de tipul ‘PMUD este aprobat pe repede înainte’ sau ‘PMUD nu are nevoie de evaluare de mediu’, lansate în spațiul public – în mod irepsonsabil – de consilierul C. Ghingheș, sunt contrazise de realitatea factuală: PMUD, alături de Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU), a fost pus în consultare publică încă din 16 mai 2017 (cu mai bine de 3 luni în urmă)” – se arată în comunicatul Primăriei. “Împreună cu consultanții Municipiului Bacău – Search Corporation (PMUD), respectiv GEA Strategy & Consulting (SIDU) – a fost elaborată o ‘Strategie de informare și comunicare’ având drept obiectiv promovarea în spațiul public a celor două documente programatice, tocmai pentru ca acestea să ajungă la cunoștința cât mai multor băcăuani. Ca parte a strategiei sus-menționate, în intervalul 22 – 24 mai 2017 au avut loc 4 consultări/grupuri de lucru publice în care s-a diseminat conținutul PMUD & SIDU, s-au făcut propuneri, sugestii, amendamente etc de către „stakeholderii” implicați.

PUBLICITATE

Minciuna și falsul vehiculate constant de consilierul C. Ghingheș sunt cu atât mai evidente cu cât, potrivit datelor oficiale, el a fost invitat – prin mesaj e-mail, la data de 22 mai 2017, să participe la dezbaterile prilejuite de lansarea în consultare publică a PMUD al Municipiului Bacău.

Deci avea cunoștință despre organizarea acestora, nu a participat la niciuna dintre dezbaterile menționate. Ba, mai mult, timp de 3 luni consilierul C. Ghingheș nu a formulat nicio propunere, amendament sau obiecție în raport de conținutul PMUD” – se menționează în comunicatul citat.

La data de 17 iulie 2017, Municipiul Bacău a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului emiterea avizului de mediu pentru PMUD. La 7 august 2017, după o evaluare amănunțită a PMUD și SIDU, APM Bacău a decis că cele două documente nu necesită evaluare de mediu, urmând a fi adoptate în forma prezentată.

Atât PMUD, cât și SIDU au fost concepute împreună cu consultanții Municipiului Bacău având ca obiectiv un impact cât mai redus asupra mediului, cu respectarea întocmai și întru-totul a normativelor în vigoare ce guvernează domeniul protecției mediului.

Pe cale de consecință, proiectele cuprinse în fișele descriptive existente în PMUD și SIDU NU ÎNCALCĂ și NU CONTRAVIN legislației de mediu. Mai mult decât atât, la data implementării fizice a acestora, proiectele tehnice și/sau studiile de fezabilitate aferente vor parcurge, încă o dată, avizarea de mediu (pentru fiecare proiect în parte)” – se arată în comunicatul municipalității.

Primăria îl acuză pe Ghingheș că urmărește blocarea proiectelor municipale prin șicanarea avizării PMUD și SIDU, care au ca termen limită de depunere, la ADR Nord-Est, data de 30 octombrie 2017. Mai mult, se paote ajunge și la ieșirea din termenul limită prevăzut în calendarul de depunere a proiectelor pe AXA 4 a POR, transmis de Ministerul Dezvoltării și Fondurilor Europene, respectiv 31 decembrie 2018.

În replică, consilierul Cristian Ghingheș spune că la întrunirea de pe 23 mai a fost invitat de pe o zi pe alta și nu a putut participa intrucat era ocupat cu examenele de finalizare a studiilor de master in Managementul Organizatiilor si Serviciilor Publice.

El critică, însă ceea ce numește “felul deficitar in care Primaria Bacau a organizat si promovat acea dezbatere publica”, adunand doar 15 cetateni, majoritatea implicati in structurile administratiei publice locale.

Cat despre faptul ca nu am cuvantat pe tema PMUD in ultimele 2 luni, nu aveam ce sa comentez pentru ca PMUD este un document bine realizat de catre Search Corporation. Problema mea e cu lipsa evaluarii de mediu, care cred ca e necesara mai ales atunci cand vorbim de o planificare atat de vasta, ce include lucrati inclusiv in aria protejata Natura 2000 de pe teritoriul municipiului Bacau” – a declarat Ghingheș pentru Desteptarea.ro.

El spune ca a depus contestatia abia vineri deoarece a fost nevoit sa analizeze integral si SIDU astfel incat sa argumenteze pe larg in fata Agentiei pentru Protectia Mediului Bacau de ce crede ca aceste documente strategice au nevoie de aviz de mediu.

Nu am niciun interes sa blochez realizarea si adoptarea PMUD si SIDU pentru ca, mai ales pentru PMUD militez inca din 2015, in calitate de initiator Bacauanii vor piste pentru biciclete” – a mai spus Cristian Ghinghes.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

8 COMENTARII

 1. Jegos! Mai bine Ghinghes vota contra maririi indemnizatiei consilierilor!!!Dar atunci era “ocupat”, nu???Un individ toxic, care trebuie sa primeasca un sut in fund la viitoarele alegeri!

 2. Foarte interesant,,,???!!
  Nu inteleg de ce APM,,,se eschiveaza si nu-si da avizul SCRIS,,,Ori e bun ,,ori Nu e bun??!!
  Primaria Bc, da numai COMUNICATE,??!!,dar concret cine a participat la aceste dezbateri si daca au semnaturi de la participanti,,,sa spunem ca a fost lansat de acum 3 luni,,e f, simplu,,??!!!
  cum sa voteze contra,maririi indemnizatiei,,,asta-i culmea,, e de acord in mod tacit,!!??

 3. Nu e blocat nimic. Primaria Bacau exagereaza. Pe buna dreptate, intreb si eu: trebuie aviz de mediu pentru orice baraca/banala constructie, dar pentru o astfel de planificare pe termen lung NU?

  P.S.: eu nu am stiut de nicio dezbatere pe tema PMUD si chiar sunt pasionat de acest domeniu, deci nu sunt vreun ignorant.

 4. Bai Ghinghes, de ce nu ti-ai terminat intai studiile, stege-ti mucii si nu mai fa pe interesantul, ca nu esti nici pe departe atat de destept. Daca se blocheaza proiectul, incep sa cred ca esti mana in mana cu cel mai slab primar pe care l-a avut Bacaul de la Liciu incoace. De fapt, nu sunt departe de adevar avand in vedere relatiile pe axa Benea-Ghinghes senior. Mai lasa-ne cu aberatiile tale, ca si asa am devenit satul Bacau.

 5. Si va mai mirati de ce toti tinerii pleaca in afara, ce sa faci in Bacau? Sa vezi cum tot felul de “personaje” pun bete in roate sau care arata ca totul e o bataie de joc? Eu as pune un prag pentru orice contestatie, 10% din valoarea proiectului, dupa care il poti contesta. Nu se mai poate asa, tot din cauza unor contestatari de meserie am pierdut centura fara ca acestia sau platesca ceva, Ghinghes de ce nu a cerut in tot acest timp acele avize de la mediu? Asta cat e in concediu, 365 zile pe an? Numai de contestari de tinem, cand e vorba sa se faca ceva, toti fug ca sobolanii impiedicandu-se in tot felul de avize care oricum sunt date la bascalie, ca nu merge nici un lenes de functionar pe teren sa vada realitatea, de asta avem atatea rateuri, avize date din birou, fara sustinere in teren dupa care constructorii isi pun mainile in cap, nestiind pe unde sa faca soseaua, ce conducte trec, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ