Luna august, o luna a concediilor pentru tarile civilizate, a trecut repede. Au plecat strainii nostri; cei mai multi dintre ei. Am vorbit cu unii dintre ei. Le spuneam, pâna acum, stranieri. Unul dintre ei, care locuieste/munceste in Canada de vreo cincisprezece ani, mi-a spus ca mai nimerit ar fi sa vorbim despre strainii nostri, intrucât el se simte strain in Canada, dar si in România.

Strain in Canada, din cauza ca-l asediaza mereu amintirile locurilor natale, copilariei, adolescentei, studentiei si-i lipseste “privirea de suflet a celor apropiati”. Strain in România, din cauza ca nu se mai poate adapta la gropile din sosele, la apa potabila care nu este potabila, la functionarii tâfnosi si corupti, la managementul politic banditesc, la intepenirea noastra in coada clasamentelor europene care vorbesc despre nivelul de trai si calitatea vietii. M-a tulburat atunci când mi-a spus ca se simte strain peste tot, oriunde ar merge in lume…

Organizatia GEMS Education Solutions a efectuat un studiu, pentru a vedea cât aloca guvernul fiecarei tari pentru salariul profesorilor. Topul salariilor medii anuale pentru profesori (venituri transformate in lei noi) arata astfel: Elvetia: 264.798 lei; Olanda: 222.665 lei; Belgia: 198.040 lei; Japonia: 176.724 lei; Australia: 169.298 lei; S.U.A.: 159.525 lei; Marea Britanie: 157.409 lei; Portugalia: 133.091 lei; Suedia: 121.625 lei; Grecia: 98.924 lei.

PUBLICITATE

Realizând o medie a salariilor profesorilor români (debutanti, cu definitivat, gradul II si gradul I, cu varii vechimi), rezulta ca un profesor român are un salariu mediu anual net de 15.840 de lei. Învatatorii si educatorii cu studii medii au un salariu mediu anual net de 10. 940 lei.

Am auzit politicieni spunând celor care arata cu degetul catre mizeria salariala: “Daca nu va convine, plecati afara!” Afara! Ca si cum ar fi tara lor, proprietatea lor privata. Afara, dar cu stiutele consecinte, printre care, cea mai dramatica este singuratatea celor peste 80.000 de copii ramasi fara fireasca ocrotire a parintilor.

Si acesti copii fac parte din categoria condamnatilor de acasa. Poate sunt cei mai condamnati dintre noi. A guverna atât de iresponsabil, de ticalos si pe termen lung, incât sa-i alungi pe parinti de lânga copii, este o crima cu premeditare.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Acest calvar pare fara sfarsit:tinerii nostrii pleaca iar pensionarii nu pot reactiona in fata haitei fara rusine care calca in picioare tot ce este uman si fura ca-n codru.

  2. Cifrele astea sunt cunoscute oare de guvernanti? Dar de nevertebratele de la sindicatele din educatie care se autointituleaza lideri si pierd timpul si banii(nostri, evident) pe la congrese, reuniuni, conferinte, taiat frunza la caini, prefacut ca negociaza, vandut dascalimea pe arginti(pentru ei argintii, noi primind niste firimituri ca “Nu sunt bani !”, si platind orbeste si prosteste cotizatia lunara) si posturi caldute in viitor?

LĂSAȚI UN MESAJ