Băcăuanii continuă să migreze în străinătate/foto: Ramona Ionescu

– aproape jumătate din numărul de cereri depuse în trimestrul III al anului 2017 la Serviciul Pașapoarte au fost pentru copiii care și-au însoțit părinții peste hotare – în timp ce unitățile de învățământ rămân cu băncile goale, din ce în ce mai mulți copii pleacă peste hotare

O analiză făcută de conducerea Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple din cadrul Instituției Prefectului Județului Bacău arată că au fost depuse anul acesta 23.760 de cereri de pașapoarte.

Dintre acestea, 15.127 de cereri au vizat pașapoartele electronice și 7.981 de persoane au cerut eliberarea unui pașaport simplu temporar.

Cifrele arată că băcăuanii au căpătat încredere în pașaportul electronic, uitând de frica cipului inserat în document. Mii de persoane au bătut la ușa cms.șef Florentina Neamțu, care a acordat zilnic audiențe cetățenilor ce se confruntau cu diverse probleme, în vederea soluționării acestora.

„Cele mai multe solicitări de pașapoarte au fost înregistrate în trimestrul III al anului 2017, atunci când au fost depuse 13.950 de cereri. Dintre acestea, 9.004 de solicitări au fost pentru eliberarea de pașapoarte electronice și 4.946 cereri pentru pașapoarte simple electronice, aproximativ 50% fiind pentru copii.

Numărul mare de cereri s-a datorat expirării pașapoartelor anterioare, plecării cetățenilor în străinătate, dar, mai ales, a venirii în țară, în concediu, a celor care lucrează în străinătate”, declară cms.șef Florentina Neamțu, șeful Serviciului Pașapoarte

Numărul mare de solicitări pentru eliberarea pașapoartelor obligatorii pentru copii nu este deloc întâmplător. Este evident faptul că doar o mică parte dintre acești copii își însoțesc părinții în concedii.

Majoritatea adulților care au solicitat un document de călătorie pentru minori au făcut-o pentru întregirea familiei dincolo de hotare. De regulă, tatăl este cel care pleacă primul să muncească în străinătate, iar după maxim doi ani dorește să-și ia familia aproape. Cei mai mulți imigranți sunt din mediul rural.

Comunele Pârjol sau Balcani sunt doar două exemple de localități din care a dispărut tineretul și au rămas la vatră doar bătrânii. Lipsa tinerilor de la sat se vede inclusiv în statisticile care arată că natalitatea este în scădere. Din păcate, în lipsa copiilor care își urmează părinții în străinătate, multe școli se închid.

Taxa percepută pentru eliberarea pașaportului minorilor care au sub vârsta de 12 ani, cu valabilitate 3 ani, este de 234 lei. Pentru copiii care au peste 12 ani se achită 258 de lei pentru un pașaport simplu electronic cu valabilitate 5 ani, iar băcăuanii care solicită eliberarea unui pașaport simplu temporar, cu valabilitate 1 an, plătesc doar 96 de lei. Persoanele care au acces la internet pot consulta site-ul Instituției Prefectului Județul Bacău la adresa http://www.prefecturabacau.ro/meniu-dreapta/eliberare-pasapoarte, în vederea informării și pentru programarea online.

Alte articole