– un drum inchis in urma cu 40 de ani face obiectul discutiilor intre locatarii care locuiesc pe strada Republicii, la nr. 58 – 60 – in timp ce proprietarii cu state vechi in cartier sustin ca strada trebuie sa ramâna inchisa din motive de siguranta, locatarii stabiliti mai recent in zona doresc ca strada sa fie redeschisa traficului, iar bariera metalica montata in mijloc sa fie inlaturata, astfel incât masinile de interventie sa aiba acces

O sesizare facuta pe adresa redactiei, la rubrica Bacaul vorbeste, i-a impartit in doua tabere pe proprietarii apartamentelor care locuiesc pe strada Republicii, nr. 58 – 60. Cele doua blocuri sunt separate de o straduta ingusta, inchisa in prezent traficului auto.

In mijlocul strazii – asociata de locatari mai mult cu o alee – troneaza o bariera metalica, care desparte drumul in doua. Oamenii locului spun ca fixarea barierei in mijlocul strazii nu incomodeaza pe nimeni, ci contribuie semnificativ la siguranta copiilor din cartier, intrucât multe scari de bloc au iesirea direct in strada. De partea cealalta, alte voci sustin ca bariera ar trebui inlaturata, pentru ca obstructioneaza accesul masinilor de interventie in cazuri de urgenta, cum ar fi ambulanta sau pompierii.

PUBLICITATE

”Unde s-a mai vazut sa blochezi cu de la sine putere o strada? Ce-i aici, stat in stat? Au fost cazuri in care bolnavii au fost purtati pe brate pâna la ambulanta, pentru ca aceasta nu avea pe unde sa intre. Când chemi ambulanta sau pompierii, nu stai sa le explici de ce este blocata strada si pe unde trebuie sa ocoleasca ca sa ajunga la situatii de urgenta”, declara Iacob Iovu.

Intâmplarea face ca presedintele Asociatiei de proprietari nr. 22 sa locuiasca pe aceasta strada. Ion Obreja declara ca strada a fost inchisa inca din anul 1974, din cauza accidentelor numeroase.

”Initial, din cauza accidentelor in care copiii cadeau victime, militia acelor vremuri a restrictionat accesul pe strada la cererea locatarilor si a sectoristului. Pentru ca semnul ‘interzis’ nu era respectat, s-a primit aprobarea ca strada sa fie inchisa. In 1974 a fost emisa o autorizatie in acest sens”, declara Ion Obreja, presedintele Asociatiei de proprietari nr. 22.

El spune ca persoanele care doresc sa inlature aceasta bariera, le vor raul vecinilor. Scarile de bloc dau direct in strada, iar copiii vor fi accidentati, asa cum s-a intâmplat in trecut. Obreja crede ca in cazul in care se va permite accesul auto pe strada, proprietarii de masini vor parca toti pe straduta ingusta si masinile de interventie tot nu vor avea acces. Eduard Hâncu, 43 de ani, si-a petrecut copilaria pe aceasta straduta si isi aduce aminte ca impreuna cu alti copii blocau strada cu crengi, tocmai pentru ca sa nu mai treaca masinile pe acolo.

“Puneam in strada ce gaseam prin gradini: crengi, lemne sau legam diverse obiecte de la un gard la altul. Nu voiam sa mai treaca masini pe acolo, pentru ca nu aveam alt loc unde sa ne jucam”, povesteste barbatul.

Ce cred locatarii despre blocarea/deblocarea strazii Republicii?

Eduard Schmidt: “Cred ca este bine ca bariera sa ramâna la locul ei. Eu locuiesc in blocul nr. 58 si stiu cum au evoluat lucrurile inca de la inceput. Masinile circulau cu viteza si din aceasta cauza erau si multe accidente”.

Maria Obreja: “La noi in cartier sunt multi copii, iar viata lor va fi pusa in pericol daca va fi redata circulatiei aceasta straduta. Sunt câteva scari de bloc care au iesirea direct in strada. Nu avem trotuar, straduta este ingusta si toti suntem expusi pericolelor”.

Gheorghe Lungu: ”Nu este o solutie buna sa fie desfiintata bariera! In caz de nevoie se poate ajunge cu masinile de interventie, fie prin strada Aviatorilor, fie din Calea Republicii, pe lânga fostul magazin <1001 articole>. Copii sunt multi, strada este ingusta si e mai bine ca drumul sa ramâna inchis”.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Cunosc stradap in cauza. Am intrat odată cu bicicleta si a trebuit sa întorc din cauza barierei. Soluția ar fi interzicerea intrarii autoturismelor,astfel copii ar putea sa se joace,au si ei nevoie de spatiu, echipele de interventie nu ar întâmpina dificultăți. E nevoie de educatie pt.a intelege ca nu ai voie sa parchezi pe trotuar. E nevoie de locuri de parcare ca sa nu iti iei masina in spinare si sa intri cu ea. In zona este o clădire în care functioneaza CMI-uri in spatele acestei clădiri e o balarie imensa. S-ar putea face acolo locuri de parcare. Solutii există, a nevoie de educație si voință.

LĂSAȚI UN MESAJ