Pentru prevenirea actelor de violenta in perimetrul scolilor si reducerea delincventei juvenile, Inspectoratul de Politie Judetean Bacau, impreuna cu Inspectoratul de Jandarmi, Inspectoratulul Scolar si autoritatile locale vor incheia un protocol de colaborare, printr-un plan cadru. In acest scop se urmareste si reducerea infractionalitatii in unitatile de invatamant, care a facut numai in acest an 33 de victime printre elevi.

“Stop violentei in scoli”, aceasta este deviza pe care Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Bacau si pentru acest inceput de an scolar. Pentru prevenirea infractionalitatii din perimetrul si interiorul unitatilor de invatamant, dar si pentru reducerea delincventei juvenile, conducerea inspectoratulului va incheia un protocol de colaborare cu Inspectoratul de Jandarmi Judetean Bacau si Inspectoratul Scolar Judetean, in care un rol important il vor avea si autoritatile locale. “Este foarte important sa asiguram un climat de liniste si siguranta elevilor, pe tot parcursul anului scolar. Vom organiza raiduri si patrulari permanente in zona unitatilor scolare”, a precizat comisar sef Vasile Oprisan, comandant IPJ Bacau. Din analiza efectuata de Inspectoratul de Politie a rezultat faptul ca, in primele sase luni ale acestui an, in scolile bacauane au cazut victimele batausilor si hotilor 33 de elevi. Cu toate ca infractionalitatea in aceste zone a scazut cu 20 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut, tot au fost sesizate, numai in 2010, 41 de fapte in unitatile scolare, comise fie de persoane straine, fie chiar de alti elevi ai unitatilor scolare. Pe total, politistii au intervenit pentru solutionarea a 22 de furturi, 4 amenintari, 2 talharii si 2 violuri, numai ca aceste ultime infractiuni nu au fost ulterior si confirmate de medicii legisti care au efectuat expertiza victimelor.

Si jandarmi vor interveni

De siguranta elevilor se va ocupa si Inspectoratul de Jandarmi Judetean Bacau. “Vom fi mereu acolo unde este nevoie de noi, a declarat si col. Vasile Enache, sef IJJ Bacau. Acest plan cadru despre care s-a vorbit va avea in fiecare trimestru si o analiza ampla, sub patronajul Institutiei Prefectului. Toate problemele sesizate vor fi analizate, in functie si de informatiile ce vor fi trimise de edilii locali si directorii de scoli, si se vor gasi solutii imediate pentru remedierea lor.”

Fara incendii

Tot pentru reducerea numarului de victime in scoli, dar de data aceasta din cauza incendiilor, in campanie se va implica si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a Judetului (ISUJ) Bacau, care a cerut primarilor sa actioneze si ei in buna derulare a acestor demersuri. ”Este in atributia fiecarei autoritati locale sa punala dispozitia scolilor fondurile bugetare necesare pentru dotarea acestora cu mijloace de prima interventie, respectiv stingatoare, lopeti si galeti”, a explicat si col. Catalin Felegeanu, inspector sef adj ISUJ Bacau. Tot pompierii militari vor organiza in scoli activitati si concursuri cu elevii si profesorii pentru ca acestia sa constientizeze cauzele si imprejurarile favorizante ale incendiilor, sa-si creeze spiritului preventiv, sa cunoasca modul de apelare la serviciul unic pentru apeluri de urgenta 112 si sa-si exerseze comportamentul in cazul producerii unui incendiu. Prin derularea acestor proiecte se doreste cresterea sigurantei copiilor, reducerea substantiala a pierderilor de vieti omenesti, bunuri materiale, precum si a daunelor produse mediului.

Roxana Neagu