20 mai 2024
ActualitateStimulent mai mare pentru întoarcerea mai devreme la muncă a părinților

Stimulent mai mare pentru întoarcerea mai devreme la muncă a părinților

Părinții care aleg să se întoarcă la serviciu înainte ca bebelușul lor să împlinească 6 luni vor beneficia de un stimulent de inserție mult mai mare comparativ cu suma care se acordă în prezent. Ordonanța de urgență prin care se reglementează acest lucru a fost aprobată de către Guvernul României în ultima ședință, de săptămâna trecută.

Astfel, dacă un părinte, aflat în concediu de creștere a copilului, își reia activitatea până ce acesta împlinește 6 luni, respectiv 1 an cel cu handicap, atunci va primi un stimulent de 1.500 lei. Această sumă se va acorda până ce copilul va ajunge la vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani. Ceilalți părinți care se întorc la lucru după ce copilul a trecut de 6 luni sau 1 an, cel cu handicap, vor beneficia de stimulentul de 650 lei, care se acorda și până acum. Acest stimulent le va fi plătit și persoanelor care au terminat concediul pentru creșterea copilului, după ce el va împlini 2 ani, respectiv 3 ani. Practic se va achita până ce copilul va face 3 ani, respectiv 4 ani, cel cu dizabilități.

Părinții care optează să revină la serviciu înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni trebuie să depună cerere în acest sens la angajator cu 30 de zile mai devreme decât data în care doresc să se întoarcă a lucru. Angajatorul este obligat să aprobe cererea și, de asemenea, nu poate să dispună încetarea contractului de muncă al salariatului care se află în concediu pentru creșterea copilului sau în plata stimulentului de inserție. Sunt exceptate de la această prevedere cazurile în care concedierea este motivată de reorganizarea judiciară sau de falimentul angajatorului ori de situațiile menționate la art.90, al.2, din Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare.



În județul Bacău numărul părinților care s-au întors la muncă mai devreme este destul de mare, dacă îl raportăm la al celor aflați în concediu de creștere a copilului și care primesc indemnizație (85 la sută din media veniturilor pe 12 luni din ultimii 2 ani de dinaintea nașterii). Practic, sunt aproape 2.100 beneficiari de stimulent de inserție (650 lei) și aproximativ 3.700 părinți iau indemnizație.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri