La vreo jumătate de an de când noul Coronavirus ne-a pus lesă și la vreo opt, zece sau poate chiar 12 luni de când el a început să pornească, nebun, prin lume, un singur lucru știm sigur despre numitul COVID-19: că nu știm nimic sigur.

Dar nimic! Nici când a apărut cu exactitate, nici unde și nici dacă există vreo mână criminală ori chiar mai multe. Nu știm cum să-l tratăm, nu știm când va dispărea și nici dacă va dispărea. Nu știm când vom avea un vaccin, rușii îl anunță pentru octombrie; asta o însemna că-l au deja? Și nu știm nici cât de eficace va fi respectivul vaccin.

Halucinant este însă că în 2020, adică în vremurile în care pământenii avuți își pot programa excursii în spațiu, un rahat de virus scăpat dintr-un laborator, dintr-o piață de lilieci sau mai știu eu de unde turtește întreg pământul. Și nu e de origine extraterestră! Nuuu, frate!

Despre virusurile Corona, cursurile de medicină vorbesc încă din anii ’60. Între timp s-au băgat miliarde în cercetări științifice, avem kilometri de tratate despre amenințarea bioterorismului și s-au filme gen Contagion. Suntem mai deștepți? Mai puternici? Mai pregătiți? O laie!

Apariția COVID-19 ne-a arătat că suntem exact ca în urmă cu un mileniu de vreme ce singurele măsuri aparent eficiente este să ne închidem în casă, să purtăm mască și să ne spălăm pe mâini. Asta puteau să o facă și vizigoții. Și atunci? Unde e progresul?

Progresul e la televizor. Stăm și ne crucim văzând că apar tot felul de păreorologi, unii pro, alții anti- Covid, care succesc și răsucesc problema de parcă ar fi un biet ciorap. În urmă cu două zile, un jurnalist TV se întreba dacă nu ar fi bine ca, din toamnă, elevii să poată studia la biologie și noul Coronavirus.

Bine, bă, nu-i dau de capăt savanții și o vor face profesorii de gimnaziu, asta în cazul în care manualele vor ieși la timp! În vremurile astea proaste, e clar nu știm nimic. Sau mai nimic. Dar știu că ne prostim tare. Sau poate că ne prostesc tare?PUBLICITATE