Jucatorii ramânând pe baricade in ciuda dificultatilor financiare, invingând Minaurul intr-un meci de poveste si cântând apoi impreuna cu suporterii “Stiinta nu moare”. Semnalele de alarma trase in ultimele saptamâni de toti componentii lotului, incepând cu portarul Raducu Tamas si incheiind cu capitanul Ionut Rotaru.

Mesajele de revolta ale antrenorului Mateo Garralda, mai intâi postate pe facebook si apoi facute publice intr-o conferinta de presa organizata ad-hoc la Sala Sporturilor. Toate ne arata ca Stiinta Municipal Dedeman vrea sa mearga mai departe. Mai departe insemnând nu doar “dubla” cu Minaur, din returul play-off-ului Ligii Nationale, valabila pentru calificarea in 1-4. Mai departe, deci. Dar nu asa!

Mai exact, nu cu salarii neachitate luni la rând, cu jucatori evacuati din apartamente pentru neplata chiriilor de catre club, cu spectrul dizolvarii lotului si cu viitorul invaluit in perdeaua de fum a incertitudinii. Stiinta MD se afla intr-un moment de rascruce. Indiferent de situatie, echipa, care are suportul Clubului Sportiv Stiinta Bacau, isi va continua activitatea. Ramâne insa de vazut si cum; aici, de fapt, e buba.

PUBLICITATE

Problema restantelor

Una din principalele probleme o constituie acoperirea salariilor antrenorilor si handbalistilor in aceasta prima parte a lui 2015. Din punct de vedere legal, problema nu poate fi rezolvata cu ajutorul viitoarei finantari din partea municipalitatii pe Legea 350/ 2005, indiferent de cuantumul acesteia.

Singura varianta ar fi o sponsorizare din mediul privat, prin care sa se achite restantele salariale si, implicit, sa se evite sanctiuni din partea FRH. Iar sanctiunile reprezinta o amenintare reala si o piedica serioasa pentru viitorul gruparii bacauane. Handbalistii au conventii civile cu Asociatia Top Sport (care se afla in insolventa, in ciuda faptului ca, anul trecut, a primit o sponsorizare de 5.750.000 de la bugetul local) si contracte, inregistrate la Federatie, cu Stiinta Municipal Dedeman.

In cazul in care, pentru a-si recupera banii, antrenorii si jucatorii vor actiona in instanta Asociatia Top Sport, gruparea sportiva Stiinta MD nu este afectata in vreun fel. Dar daca pagubitii isi vor depune memorii la Federatie, atunci Stiinta MD risca sanctiuni sportive serioase.

Interzis la transferuri

Una dintre sanctiuni ar putea fi interzicerea efectuarii de transferuri. Or, aceasta masura luata de FRH ar afecta din plin parcursul echipei de la vara incolo, daca, in paralel, jucatorii ar decide sa paraseasca in corpore gruparea bacauana.

O parte din lot se afla la final de contract, o alta parte e legata prin acorduri scrise pâna pe 31 decembrie 2015 sau pâna la finalul sezonului 2015-2016 (Grigoras, Iancu, Pinnonen, Câmpan, Bondar, Carali etc). In cazul in care nu-si vor primi restantele, handbalistii care inca mai au contracte (de ceilalti nici nu mai pomenim) isi vor face bagajele. Cu cine sa continue echipa campionatul de Liga Nationala?

Cu juniorii cu dubla legitimare Stiinta MD/ CS Stiinta Municipal (fosta CSM 2010) si cu cei trei-patru jucatori ramasi de la “satelitul” Stiinta MD II, desfiintat iarna trecuta? Asta ar insemna retrogradare sigura, ceea ce nu ar mai justifica in vreun fel nici finantarea echipei de catre municipalitate pe 350/ 2005. Asadar, pentru ca echipa sa continue, iar finantarea nerambursabila sa-si gaseasca un suport real, e nevoie ca restantele salariale sa fie acoperite. Macar in cazul jucatorilor care mai au jumatate sau inca un an de contract.

Cu Armanu inainte?

Si acum, finantarea pe 350/ 2005. Iesirea din scena a Asociatiei Top Sport condusa de Constantin Apostol, cumatrul condamnat intr-un dosar de frauda cu fonduri europene al primarului Romeo Stavarache (si el cercetat penal) pune punct unei perioade care ridica mari semne de intrebare referitoare la “sifonarea” banului public in numele echipei de handbal masculin Stiinta MD. Vice-campioana României spera sa ramâna in circuitul finantarilor pe 350/ 2005 prin intermediul unei alte asociatii.

Deocamdata, in afara faptului ca se vehiculeaza numele lui Gabriel Armanu, creditat ca viitor manager al echipei, nu exista date clare despre numele si conducerea asociatiei care va accesa un proiect de finantare nerambursabila. Sedinta de Consiliu Local de joia trecuta, care a dat o forma Ghidului Solicitantului pentru domeniul Sport (cofinantare de 10% din suma primita si limitarea maxima a grantului la 3.500.000 lei) a marcat, practic, startul concursului de proiecte.

Ramâne de vazut care va fi asociatia care se va inscrie in cursa finantarilor nerambursabile in numele Stiintei MD si ce ecou economic va gasi proiectul sau. De acest proiect, dar si de sprijinul mediului privat, care sa achite salariile restante ale echipei, se leaga viitorul Stiintei Municipal Dedeman. Viitorul bate deja la usa: cine deschide?

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ