Nimeni nu a mai reușit asta. Cel puțin, nu la seniori. Nu într-un sport olimpic. Și sigur, nu în România. Duminică, echipa de badminton a Științei Bacău a câștigat cel de-al 20-lea titlu consecutiv de campioană națională la seniori. Un succes clar, repurtat pe teren propriu, grație a trei victorii: 5-0 cu Politehnica Iași, 5-0 cu CSU Galați și 4-1 cu Sportul Studențesc. Și o performanță demnă de Cartea Recordurilor. La figurat, dacă nu chiar la propriu. „Utilizăm o figură de stil, dar s-ar putea să fie mai mult decât atât. Vom studia ce demersuri trebuie făcute pentru a vedea dacă un astfel de record poate fi omologat încât să intre în Guinness Book”, precizează Bogdan Milon, antrenorul Științei și principalul artizan al succeselor ce se țin lanț din 2000 încoace.

„Îl poți lua acasă”

Robert Ciobotaru, Alexandru Roșca, Daniel Cojocaru, Alexandra Olariu (devenită între timp Milon prin căsătoria cu Bogdan) și Carmen Blănaru. Aceasta este echipa cu care Știința câștiga primul titlu, în 2000. Robert Ciobotaru, Daniel Cojocaru, Alexandra Milon, Vlada Gînga, Cătălin Ionașcu și Matei Droancă, cărora li se adaugă „junii” Victor Zarzu și Carina Bălașă: iată campionii din 2019. Bobi Ciobotaru, Pozzo Cojocaru și Alexandra Milon asigură arcul peste timp, însă din acești „trei mușchetari”, unul singur a participat ca jucător la toate cele 20 de succese. Doamnelor și domnilor, Robert Bobi Ciobotaruuuu! Nu întâmplător, duminică, la finalul premierii efectuate la Sala „Orizont”, Bogdan Milon i-a înmânat cupa lui Bobi, spunându-i: „Trofeul acesta îl poți lua acasă. Îl meriți mai mult decât oricare altul dintre noi”.

Anul și formula

Apoi, Bogdan Milon a scos din burta de balenă a amintirilor numele tuturor celor 13 badmintoniști care au contribuit, din 2000 și până în 2019, la fantastica serie a Științei: „Interesant este că, exceptându-l pe Bobi Ciobotaru, în niciun an, dar absolut în niciunul, nu am avut aceeași formulă de echipă. Mereu a apărut câte ceva: accidentări, plecări, abandonuri. Și îmi amintesc că la finalul fiecărui titlu cucerit, mă gândeam: oare pe cine voi avea în echipă la anul?». La drept vorbind, nu era singura întrebare pe care și-o punea antrenorul băcăuan: „Mă mai întrebam: nu cumva ăsta a fost ultimul titlu? După primul succes, mi-am zis că mi s-a îndeplinit un vis. Nici nu îndrăzneam să mă gândesc la încă un trofeu. Apoi, la al nouălea, ne-am spus că ar fi păcat să nu-l luăm și pe al zecelea, iar la cel cu numărul 18 ne-am bucurat pentru…majorat”.

Graba n-a stricat treaba

Acum, la titlul cu numărul 20, badmintoniștii nu par să se fi cumințit deloc. Își dau coate, zâmbind: „Păi, până la 25 nu ar mai fi chiar așa mult”. Bogdan Milon zâmbește, la rândul său Mai ales că, pentru prima oară, nici el nu prea a fost cuminte: „Cu două zile înainte de Naționalele de anul acesta, am făcut o…nefăcută: am imprimat tricourile aniversare cu „Știința 20”. Eu, care nici măcar plăcuțele de pe cupe nu le ștanțam înainte! Nevastă-mea chiar m-a luat la rost: „Și ce faci cu ele dacă nu câștigăm?”. I-am spus că le dau foc. Culmea este că vorbeam serios”.

Secretul victoriilor

Din fericire, n-a fost nevoie de chibrit. Știința a cucerit cel de-al 20-lea titlu la rând, cu trei victorii din trei la Naționalele derulate de vineri și până duminică, în Bacău. „Cu excepția confruntării cu CSU Galați, în care i-am titularizat la dublu pe Ionașcu și Droancă, în rest, am mers pe formula standard de echipă. Nu am vrut să induc o stare de relaxare. Nu că m-aș fi temut cu adevărat de așa ceva: sportivii noștri se pregătesc și joacă fantastic. Au o foame de victorii impresionantă. De altfel, cred că acest aspect, dublat de unitatea de grup, reprezintă și secretul celor 20 de succese consecutive”, concluzionează Bogdan Milon. Și cum spuneați, cât ar mai fi până la 25?

Alte articole