18 aprilie 2024
ActualitateStavarache pune streangul la gatul contribuabilului bacauan: Primaria Bacau se imprumuta...

Stavarache pune streangul la gatul contribuabilului bacauan: Primaria Bacau se imprumuta electoral cu 150 milioane de lei

Municipiul Bacau pare sa fi ajuns in proprietatea BCR. Cel putin asta e concluzia care se desprinde in urma imprumuturilor bancare angajate, in ultimii 6 ani, de administratia Stavarache. Pe 20 ianuarie 2012, municipalitatea a publicat un anunt de intentie privitor la contractarea unui nou credit, in valoare de pâna la 150 milioane lei (!). Este cea mai mare cerere de finantare din istoria Bacaului. Potrivit anuntului de intentie, banii vor fi dirijati spre finantarea constructiei Spitalului Municipal, precum si spre refinantarea unui imprumut mai vechi luat de Primaria Bacau de la BCR, in toamna lui 2009. Motivele pentru care edilii au recurs la ideea unui nou imprumut sunt cel putin dubioase, in conditiile in care obiectivul spitalicesc amintit e finalizat in proportie de 70 – 80 la suta, aparatura medicala fiind deja cumparata.

Administratia Stavarache pregateste contractarea celui mai mare imprumut bancar din istoria Bacaului. In urma cu o saptamâna, municipalitatea a publicat pe siturile de achizitii electronice un anunt de intentie privind realizarea unui credit de pâna la 150 de milioane lei (aproximativ 35 de milioane de euro). Banii imprumutati din banca urmeaza sa fie folositi la refinantarea unui credit mai vechi, contractat de municipalitate de la BCR in septembrie 2009, precum si la finantarea lucrarilor la Spitalul Municipal. Argumentele enuntate de edili in sprijinul noului imprumut sunt, insa, indoielnice in conditiile in care obiectivul medical e finalizat in proportie de aproximativ 80 la suta, iar aparatura de specialitate (mobilier, aparatura medicala, ustensile etc) este deja achizitionata. In decembrie 2011, in cadrul unei sedinte a Consiliului Local (CL), primarul Romeo Stavarache anunta ca municipalitatea pregateste contractarea unui nou imprumut bancar. Edilul a opinat, la momentul respectiv, ca finalizarea lucrarilor la Spitalul Municipal ar necesita un efort financiar de pâna la 75 de milioane de lei.
„Trebuie sa facem tot posibilul sa finalizam Spitalul Municipal. La ora actuala avem cam 70 la suta din lucrarile de la Spitalul Municipal executate. Cautam solutii pentru a avea acesti bani cu care sa terminam lucrarile, intre 60 si 75 de milioane de RON au mai ramas de executat. Vom incerca sa gasim solutii. O parte din bani vor fi din bugetul local, dar o alta parte vor fi – cu siguranta – dintr-un credit”, declara acesta in sedinta CL amintita (n.r. – vezi articol: „Imprumut de 75 de milioane lei pentru finalizarea Spitalului Municipal”).

Cum se eludeaza CL



Noul credit pe care edilii intentioneaza sa-l contracteze va avea o perioada de maturitate de maxim 20 de ani, potrivit informatiilor existente pe siturile de achizitii publice. Anuntul de intentie, publicat de municipalitate pe 20 ianuarie 2012, consemneaza debutul procedurii de achizitie publica. Aceasta are loc fara acceptul prealabil al consilierilor locali, sedinta CL in care va fi dezbatuta oportunitatea contractarii creditului fiind programata abia marti, 31 ianuarie. Volumul indatorarii presupus de noul credit ar fi reclamat, in plus, si o dezbatere publica privitoare la modul in care municipalitatea a cheltuit banii obtinuti din imprumuturile anterioare. Nici acest deziderat nu a fost implinit.

Datorie publica „stratosferica”

Inventarul creditelor facute de municipalitate in ultimii 6 ani contine cifre cel putin ingrijoratoare. Intre 2006 si 2010, Primaria a contractat 3 imprumuturi bancare si un credit obligatar. In iulie 2006, administratia Stavarache a imprumutat 5 milioane de euro de la BERD pentru cofinantarea constructiei depozitului de deseuri. In acelasi an, municipalitatea a realizat un credit obligatar in suma de peste 25 de milioane euro prin intermediul Raiffeisen Capital& Investment. In total, numai in 2006, Primaria Bacau a imprumutat peste 30 de milioane de euro plus dobânzile aferente.
In 2009, edilii au recidivat. Municipalitatea a mai imprumutat alte 57,5 milioane lei de la BCR, credit extins la peste 81 de milioane lei prin imprumutul de 23,7 milioane aprobat pe 10 noiembrie 2010. In intervalul 2009-2010, municipalitatea s-a indatorat la banci cu peste 20 de milioane de euro. La aceasta suma se mai adauga un credit tip „revolving”, aprobat de consilierii locali in luna mai, in suma de 7,5 milioane de euro. Convertite in lei, cele aproximativ 60 de milioane de euro – imprumutate de administratia Stavarache intre 2006 si 2010 – dau o cifra naucitoare: 240 de milioane lei (2400 de miliarde lei vechi). La aceasta suma se adauga alte zeci de milioane de euro, constând in dobânzi si comisioane bancare (n.r. – vezi articolul: „Imprumuturile Primariei ne-au costat anul trecut 200 de miliarde de lei vechi”). Tabloul datoriei publice a municipiului Bacau urmeaza sa fie completat de creditul masiv ce va fi aprobat de CL in sedinta de la sfârsitul acestei luni.

Stavarache si demisia „smiorcaita”

In vara lui 2004, imediat dupa locale, edilul Bacaului a anuntat ca intentioneaza sa demisioneze din functia abia dobândita, pe motiv ca datoriile municipalitatii ar face imposibila guvernarea Bacaului. Ulterior, Stavarache a revenit asupra demisiei, decretând ca vrea sa ramâna „primarul bacauanilor”.
„Ramân primar si duc mandatul pâna la sfârsit si fac tot posibilul ca bacauanii sa nu sufere. Bacauanii trebuie sa stie ca s-a cheltuit si angajat bugetul pe ani inainte, cu cheltuieli care nu au trecut prin Consiliul Local. Nu ma plâng, dar trebuie sa se stie situatia. Nu sunt las si nici incompetent”, afirma Stavarache pe 15 iulie 2004, la acel moment inca membru al PUR (n.r. – vezi articol: „Stavarache a renuntat la demisie”).
In mai 2010, Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean Bacau si fost viceprimar in administratia Sechelariu, declara pentru cotidianul Desteptarea ca Stavarache a mostenit o datorie publica infima, de aproximativ 24 milioane lei (240 de miliarde lei vechi). „Datoriile erau de 240 miliarde de lei vechi la plecarea din Primarie. Erau lucrari efectuate la modernizarea drumurilor si ele trebuiau achitate. Nu era o metoda clasica de imprumutare, era un fel de credit furnizor care urma sa fie achitat. Oricum, bugetul cu care lucram era de multe ori mai mic decât acum. Era o solutie pentru a face drumuri in municipiul Bacau”, afirma Benea in mai 2010. In contrapartida, datoria publica a municipiului Bacau a ajuns la cote alarmante, in timpul celor doua mandate ale administratiei Stavarache. Nivelul exact al indatorarii ramâne unul dintre secretele bine pastrate de actualii edili (n.r. – vezi articolul: „120.000 de contribuabili trebuie sa returneze bancilor credite de peste 2400 miliarde de lei”).

Aberatiile lui Leonard Padureanu, din 2009: „Peste doi ani, datele problemei vor fi altele. Piata se va stabiliza”

In august 2009, cu o luna inainte de semnarea contractului de creditare cu BCR (pentru imprumutul de 57,5 milioane lei), Leonard Padureanu – administratorul public al municipiului – declara ca piata isi va reveni in urmatorii doi ani. Padureanu – la acel moment director economic al Primariei Bacau – afirma ca municipalitatea a obtinut ce si-a dorit prin contractul de creditare derulat cu BCR. „Daca vom rambursa in 20 de ani, pe cifrele actuale, costul total al creditului va fi de 57 de milioane lei (n.r. – dobânzi + comisioane aferente imprumutului). Pare o suma mare, dar in conditii de criza eu cred ca am obtinut ce ne-am propus. Consider ca piata se va stabiliza in timp. Peste vreo doi ani, datele problemei vor fi altele”, opina „economistul” Padureanu in august 2009 (n.r. – vezi articol: „Primaria ne inhama la jug: Credit impovarator pe umerii bacauanilor”).
Lucian Bogdanel

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri