25 aprilie 2024
ActualitateStavarache fuge de confruntari in proiecte / Candidatii curajosi au iesit la...

Stavarache fuge de confruntari in proiecte / Candidatii curajosi au iesit la scena deschisa

Ieri dupa amiaza in Sala Mare a Consiliului Judetean a avut loc o dezbatere publica, organizata de Trustul Media Desteptarea in parteneriat cu celelalte publicatii din Bacau, la care au fost invitati toti candidatii pentru functia de primar al Bacaului. Majoritatea celor inscrisi in competitia pentru primul loc in Bacau au onorat invitatia, dar au fost si o serie de absente notabile, multe dintre ele nemotivate.

Dezbaterea publica intre candidatii pentru fotoliul de primar al Bacaului a avut un program bine stabilit, pentru a nu exista discriminari. Cei prezenti au luat cuvantul in ordinea de pe buletinele de vot, fiecare avand la dispozitie 3 minute pentru o succinta prezentare a programului electoral. Dupa aceasta, candidatii au fost la dispozitia presei si a celor din sala, fiind alocat cate 1 minut pentru raspunsurile la fiecare intrebare, dar si cate un minut pentru a-si adresa reciproc intrebari. La finalul dezbaterii, fiecare a avut alocate cate 2 minute pentru un cuvant de incheiere.

Probleme, probleme…



In ordinea numerelor de pe buletinele de vot, au venit sa dea ochii cu presa si cu contracandidatii Neculai Lupu (PC), Doru Tanase (Partida Romilor), Petru Munteanu (PIN), Costica Marcu (PNDC), Raluca Nastase (PNG), Ioan Balan (PNTCD), Vasile Grecu (PER), precum si independentii Sergiu Sechelariu si Dan Saveluc. In aceeasi ordine au facut publice si principalele puncte din programele electorale. Toti candidatii prezenti si-au prezentat atuurile care ii recomanda drept alegerea cea mai fericita pentru electoratul bacauan. De la probleme de ordin organizatoric la eventuale solutii pentru diminuarea poluarii si atragerea de investitori s-au pus pe tapet problemele vitale ce trebuie solutionate pentru ca Bacaul sa devina un oras cu adevarat european. Din toate chestiunile scoase in evidenta de candidati, cele mai importante, care s-au regasit in aproape fiecare discurs, au tinut de infrastructura, de punctele de lucru ale autoritatilor in cartiere, reabilitarea termica, apartamente pentru tineri, gradinite, proiecte de investitii, calitatea apei potabile, reducerea birocratiei. Unii dintre candidati nu s-au rezumat doar la o enumerare a punctelor din platformele electorale si au propus si solutii concrete.

Proiecte ambitioase

Sergiu Sechelariu a specificat ca “am purtat o serie de discutii cu societatea Airbus pentru a investi in Bacau. Exista forta de munca stabila si calificata, exista terenuri si pot fi acordate facilitati. Este pacat sa nu profitam de aceste sanse. Prin finalizarea procedurii de infiintare a operatorului unic de apa Bacaul va beneficia de fonduri de aproximativ 180 de milioane de euro, si apa va fi la un pret decent si de o calitate mult mai buna.” Protectia sociala, cluburile pentru pensionari, rezolvarea problemelor de la CET, strazile de calitate, un nou plan urbanistic general si investitiile in educatie au fost alte chestiuni abordate de independentul Sergiu Sechelariu. Conservatorul Neculai Lupu a fost de parere ca “fiecare cartier al Bacaului trebuie sa devina un mini-oras in sine, cu toate utilitatile necesare. Pe hartie multe strazi apar ca fiind puse la punct, dar in realitate situatia este cu totul alta.” Reprezentantul Partidei Romilor, Doru Tanase, a punctat pe disponibilitatea formatiunii pe care o reprezinta de a se implica in actul administrativ, manifestandu-si speranta ca “viitorul primar va avea grija si de cetatenii de etnie roma, care si ei au nevoie de acte de identitate, locuri de munca, acces la educatie.” Dupa ce a remarcat absenta unora dintre candidati, care “denota lipsa de respect, fiind vorba de o dezbatere publica in beneficiul cetatenilor”, Petru Munteanu a mentionat necesitatea reabilitarii termice, a ridicarii de apartamente si rezolvarea de urgenta a problemelor infrastructurii. Din partea PNDC, Costica Marcu a punctat pe necesitatea colaborarii stranse cu asociatiile de proprietari, sugerand ca “fiecare dintre consilieri sa-si asume responsabilitatea pentru o anumita zona a Bacaului, ca sa nu mai existe probleme de comunicare.” Raluca Nastase, candidata PNG, a enumerat succint principalele proiecte pe care doreste sa le implementeze in Bacau: “Refacerea infrastructurii, parcari, pasajul subteran, gradinite, schimbarea conductelor de apa potabila, un nou camin pentru batrani.” Reprezentantul PNTCD, Ioan Balan, s-a axat pe “descongestionarea traficului, reducerea birocratiei, transparenta licitatiilor, finalizarea retrocedarilor, gradinite, programe europene.” Vasile Grecu, candidat al PER, a punctat pe “solutionarea problemei reprezentate de Amurco si halda de fosfogips, parcari, zone de agrement si promenada, spatii verzi, piste pentru biciclisti.” Independentul Dan Saveluc si-a manifestat increderea ca “oricine va iesi primar va tine cont de ideile bune ale celorlalti. Sunt specialist in consultanta economica, si ceea ce vad la primarie tine de politica iresponsabila, investitii irationale si indatorare pe termen lung. Sunt adeptul parteneriatelor public/privat prin care se pot face multe, cu bani putini. Doresc licitatii transparente, urmarirea lucrarilor si sanctionarea celor ce nu-si fac treaba.”

Discutii punctuale

In ceea ce priveste situatia actuala a Bacaului, toti cei prezenti au fost de acord cu Sergiu Sechelariu cand a afirmat ca “n-am crezut ca exista atat de multe probleme in Bacau. Dar multe dintre acestea pot fi rezolvate, precum tichetele trimestriale pentru pensionari si cei cu venituri mici, alocarea de 7 ori pe an a tichetelor pentru profesori, acordarea de apartamente ANL pentru profesorii tineri si medicii rezidenti. Asistenta sociala trebuie sa functioneze in colaborare cu ONG-urile, iar ajutoarele vor fi date in baza unor anchete de specialitate.” Depolitizarea administratiei a fost un alt punct important de discutie, atat Raluca Nastase cat si Petru Munteanu, dar si ceilalti candidati, fiind de acord cu faptul ca “indiferent de aliantele politice, proiectele serioase vor fi sustinute de consilieri.” Raspunzand unei intrebari din partea presei, Sergiu Sechelariu a mentionat ca in cazul in care consilierii nu vor accepta proiectele in beneficiul oamenilor “voi recurge la dezbateri publice si chiar la organizarea de referendumuri, pentru ca oamenii sa stie ca parerea lor conteaza.” Problemele de mediu au revenit si ele in discutie, Vasile Grecu amintind ca, in calitate de tara a Uniunii Europene, “trebuie respectata o legislatie in acest domeniu, iar amenzile trebuie sa aiba rolul de a produce efecte.”

Fair-play electoral

La sfarsitul intalnirii, toti candidatii si-au urat, elegant, succes in alegeri si si-au luat angajamentul ca vor colabora pentru proiectele in folosul bacauanilor. Cu totii au multumit Trustului Media Desteptarea si partenerilor din presa locala pentru organizarea dezbaterii. A fost o demonstratie de fair-play, de respect reciproc intre cei ce s-au angajat intr-o competitie curata, dincolo de adversitati si interese.

Dezbaterile nu sunt pe placul tuturor

Unii dintre candidatii la functia de primar al municipiului Bacau nu au nimic de spus, iar cand vine vorba de proiecte concrete sunt depasiti de situatie. In aceste conditii, se feresc de orice dezbatere directa cu contracandidatii. Este cazul primarului in functie, Romeo Stavarache, care s-a ascuns din nou de presa si nu a raspuns invitatiei de a participa la dezbaterea organizata la sala mare a Consiliului Judetean. Stavarache nu a raspuns la telefoane timp de doua zile si nici invitatiile trimise prin fax la sediul PNL si la Primarie nu au primit vreun raspuns. Absent nemotivat si fara sa anunte a fost si independentul Ghiorghe Huluta, care confirmase initial participarea. Catalin Mardare a anuntat absenta cu cateva ore inaintea dezbaterii, pe motivul participarii la o emisiune de televiziune la Iasi. Un motiv asemanator a invocat si Ioan Chiriac, candidatul PD-L. Independentul Radu Nicolau si-a anuntat neparticiparea, din cauza programului incarcat. O absenta motivata si anuntata a fost cea a candidatei din partea PRM, Angela Bogea, care a anuntat organizatorii cu o zi inainte ca nu poate participa, din cauza unei deplasari in interes de serviciu la Bucuresti. Al saptelea absent de la dezbaterea organizata de ziarele locale a fost independentul Constantin Cristescu (PPR), un candidat extrem de greu de gasit, care nu a contactat in timpul campaniei presa locala. Daca unii dintre candidati au fugit de dezbatere sau au fost pur si simplu ocupati cu lucruri mai importante, au existat si invitati care merita o abila alba”. Este cazul Ralucai Nastase (PNG-CD), care a onorat invitatia in ciuda unor mici probleme de sanatate. Si Neculai Lupu (PC) s-a numarat printre cei invitati la o televiziune din Iasi, insa a preferat sa acorde importanta cuvenita dezbaterii si s-a prezentat la ea. “Sunt invitat la Iasi, dar mai intai trebuia sa fiu aici, intre bacauani si pentru bacauani”, a declarat Lupu. Un exemplu de respect si bun simt pe care ar trebui sa-l urmeze multi altii. Ca sa nu mai spunem ca, indeobste, cei ce se fofileaza de la astfel de evenimente sunt cei ce au ceva deloc ortodox de ascuns. Nu este exclus ca asemenea absente de la intalnirile cu presa si electoratul sa se regaseasca si in rezultatul votului de pe 1 iunie…Scris de Emilian Berceanu, Codrin Pop

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri