Primarul Romeo Stavarache a fost, astazi, din nou in fata judecatorului, unde, timp de aproape patru ore, a fost audiat in dosarul in care este acuzat de coruptie.

Strategia primarului in acest dosar de luare de mita este constanta – de nerecunoastere a faptelor, de interpretare a convorbirilor interceptate. Victimizarea, atacurile si acuzele la adresa unor functionari si a denuntatorilor fac parte tot din tactica sa de aparare.

Prima acuzatie pe care i-a adus-o la cunostinta judecatorul se refera la o suma de bani, 150.000 lei, pe care ar fi primit-o, in 2009, de la denuntatorul Viorel Rusu pentru ca societatea acestuia sa câstige contracte.

PUBLICITATE

“In decembrie 2008, a avut loc la Primaria Bacau o licitatie pentru demararea unor lucrari edilitare pe strada Teiului. Sase firme s-au inscris, dar a depus oferta doar una – SC Conextrust. Am avut un semn de intrebare când am vazut ca a ramas doar o firma din cele sase. Eu nu faceam parte din comisia de licitatie.

Comisia a cerut clarificari cu privire la preturile foarte mari practicate de firma, mult peste limita admisa la licitatie. Exista o neconcordanta intre pretul din studiul de fezabilitate (1,5 milioane lei) si din proiect (circa 1 milion lei) de care nu s-a stiut initial. Conextrust a fost chemata la negociere si a acceptat un pret de 1,048 milioane lei”, a explicat primarul.

Judecatorul i-a cerut sa raspunda la acuzatiile privind conditionarile impuse Conextrust si legate de banii pe care se presupune ca i-ar fi primit prin Asociatia Top Sport, condusa de Constantin Apostol, inculpat in acelasi dosar.

“Anterior incheierii contractului, Rusu ma cauta cu disperare. Voia sa discute cu mine pentru a avea certitudinea ca oferta sa va fi acceptata. Denuntatorul ar fi vrut sa merg eu in comisie pentru a discuta sa-i aprobe oferta. Secretarul (Ovidiu Popovici, n.r.) m-a informat. La el statea Rusu câte 2-3 ore si ma astepta. Am refuzat orice discutie cu Rusu si nu am mers niciodata la comisie sa discut cu nimeni nimic. Angajati din primarie mi-au spus ca se fac presiuni, in special de catre secretar, prin care se urmarea sa nu se modifice oferta Conextrust”, arata Stavarache.

Secretarul a fost, de altfel, acuzat si ca i-ar fi furnizat lui Rusu informatii secrete despre procedura de analiza a ofertei.

Denunt din razbunare

Stavarache a negat vehement ca s-ar fi intâlnit cu Rusu si ar fi conditionat incheierea contractului de sponsorizarile catre Asociatia Top Sport, asa cum acuza procurorii.

“Contractul intre Conextrust si Top Sport, pentru suma de 150.000 lei, a fost incheiat inainte de negocieri, dar eu nu am stiut atunci de incheierea acestui contract. Nu este adevarat ca m-as fi angajat sa platesc anumite facturi catre Conextrust pentru ca aceasta firma sa sponsorizeze Top Sport.
Banii despre care vorbesc cu Apostol pe telefon nu au legatura cu Top Sport si cu Conextrust, ci cu finantarile publice pe care asociatia trebuia sa le primeasca. Nu este nicio legatura intre platile efectuate de primarie catre Conextrust si sponsorizarile Conextrust catre Top Sport”, a negat constant Stavarache. El crede ca Rusu a facut denunt impotriva lui din razbunare, pentru ca a refuzat o intâlnire cu el si o discutie pe marginea ofertei sale.

De ce nu a facut Stavarache denunt impotriva lui Rusu?

Intrebarea a venit de la procuroarea de sedinta. Daca Stavarache era presat de Rusu ca sa intervina la comisie, ar fi putut de atunci sa faca plângere si eventual sa se organizeze un flagrant. “Atât timp cât eu nu m-am intâlnit cu Rusu, nu aveam efectiv ce sa denunt. Acum imi pare rau”, a raspuns Stavarache.

A negat si acuzatiile lui Costica Rusu

O alta acuzatie ce i se aduce lui Stavarache vine de la Costica Rusu, denuntator in acelasi dosar. Acesta sustine ca primarul ar fi primit 50 la suta din valoarea unui contract de iluminat public incheiat intre Elco – Electroconstructie si primarie, la un tarif de 38 euro/stâlp. In total, edilul ar fi primit, in 2008, prin mai multe firme apropiate, suma de 810.670 lei.

“Nu este adevarat ce spune Costica Rusu, ca m-as fi intâlnit cu acesta si as fi discutat cu privire la pastrarea tarifului de 38 euro si in aceste conditii sa-mi fie remis un procent de 50 la suta din contract. Nu am incercat sa facem o renegociere a tarifului, desi era foarte mare, pentru ca am considerat ca prevederile contractului erau ferme, iar juristii primariei mi-au spus ca nu avem câstig de cauza.

Nu stiam de aceste plati facute de Rombet si Unic General Constructor catre Interprint si alte firme. Am aflat la urmarirea penala. Eu nu am primit nicio suma de bani de la nicio firma. Eu nu aveam nicio legatura cu afacerile lui Rusu si nu stiu cu cine colabora el. Denuntul lui vine ca urmare a unor neintelegeri in derularea unor investitii”, este concluzia lui Stavarache.

In pericol si in disperare

Spre final edilul a rugat instanta sa-i ridice controlul judiciar, plângându-se ca anumiti functionari din primarie l-au adus intr-o stare de disperare.

“Secretarul si Viorel Rusu incearca sa ma forteze sa incalc masurile controlului judiciar. Secretarul i-a trimis pe cei doi functionari, cu care nu am voie sa ma intâlnesc, la o sedinta de Consiliu Local la care participam, desi ei nu aveau ce cauta acolo. Apoi cei doi mi-au facut plângere. Sunt in pericol!”, s-a plâns primarul.

Ovidiu Popovici, secretarul primariei: “Primarul continua sa uimeasca prin imaginatie, care de acum este de domeniul patologicului. Eu nu am facut parte din nicio comisie de licitatie, iar când m-a nominalizat, am refuzat, intuind ce s-ar putea intâmpla. Dovada ca aproape toti fostii si actualii colaboratori au plângeri penale din partea lui. ”


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

21 COMENTARII

 1. DL ,,,ASA ZIS PRIMAR NU TE-AI SATURAT SA TOT SA TI-SE SPUNA IN FATA SA PLECI SI IAR SA PLECI ,,,,SPAGARULE ,,,,SPALATORULE DE BANI CORUPTULE ,,,TIPAI IN GURA MARE CA A FURAT SECHELARIU CEL PUTIN OMUL ALA A FACUT CEVA TU CE-AI,,,PUSCARIE AI FACUT CEL MAI FRUMOS ORAS DIN MOLDOVA DE RAS,,,,,,PLEACA SI LASA PE ALTUL MAI COMPETENT LA PRIMARIE ,,,,TU IESTI DEPASIT,,,,IESTI PE DINAFARA CU TOATE,,,,HUUUUUU,,,

 2. De acord ca are vina lui,nevinovat nu este,clar.Dar acest domn,,Rusu”,precum vedem și-a făcut milioane după care ia turnat pe toti.Cred ca pedepsit trebuie sa fie si el,voi ce credeți??

 3. Stavarache devenise prea incomod pentru mafia locala si s au gandit sa l bage. E tot pe primul loc in sondaje si mafia e disperata ca nu poate fura. Va iesi adevarul la iveala.

 4. 1 conextrust adica rusu a facut plati care INTERPRINt ? Hopa … Interprintul tipografia sotiei lui ciubotaru IAR acesta este sfintisor acum so arata cu degetul catre primar CE hot e . IAR sotia dansului scrie carti acum ça e LA moda. Pai nu acolo se tipareau almanahele scrisorelele so felicitarile?
  2 el secretare sa spuna cum a luat examenul pt aceasta functie. Paid NEA primare daca tot te duci sa te insoteasca si dansu ca tot the trimite LA socola indirect. Parereà mea e ca el secretar e diabolic . dar sper sa raspunda so el pt avizele de legalitate semnate de el pt n porcarii.

 5. DOMNULE ROMEO!!!!
  Aveti dreptate sante-ti o victima a Functionarilor din Primarie???!!!!.
  Dar cine i-a angajat nu DUMNEAVOASTRA ,asa ca trage=ti ponoasele,Eu v-as sugera
  sa scrieti o Carte: Amintiri din Primarie””Fiti ONEST si dati=va la fund.,ca sa
  uite populatia de dvs.Prea multe COMISIOANE domn primar,pe pavele,pe sosele .pe stalp;
  pe aer si pe fraier???

 6. Eu vreau sa-l vad si pe acest Rusu pus la zid.Nu cred ca e primarie cu care sa nu fi lucrat .Cum de castiga toate licitatiile?Are spatele asigurat,dar pana intr-o zi.Se strange latul.

 7. Are sa mai treaca 50 de ani sa vina cineva sa faca ce a facut pt bacau dl primar.Nu vedeti ca e mafia pdl .pnl a lui santa claus.care au omorat copii la colectiv numai sa ia puterea.sunt in stare de orice.

 8. “nici nu conteaza”=postac stavarakian
  si ma rog ce a facut acest asa zis primar afara de mult rau acestui oras?vad doar proiecte incepute si neterminate,o intreaga harababura…

 9. Domnule (prea mult spus )M.F. de ce nu vezi si lucrurile bune facute in aceasta administratie ?Nu sunt un fan Stavarache dar sa privim drept spre pasajul spre Onesti ,podul din Serbanesti ,pasarela de la Narcisa .Nu ascund nici eu dezamagirea strazii Milcov a insulei de agrement si a altor obiective ,dar sa fim obiectivi.

 10. A slutit toate parcurile si a desfiintat gardurile vii pline de verdeata care au dainuit si sistemelor totalitare comunistilor cat erau ei de demolatori,a lasat parcul in curul gol,de te trage curentul cand traversezi prin el,probabil un alt tun,singurul oras fara cosuri de gunoi.Aviz amatorilor sa mai voteze toti veneticii care nu au nici o legatura cu Bacaul in fruntea primariei..hoooooooooooooo

 11. Bacauanii uita ca Stavarache are meritul de a fi impulsionat finisarea SPITALULUI Judetean unde voi cei care il tot criticati puteti ajunge oricand sa va tratati de boli

  • Spitalul județean este al consiliului județean.Asa ca pas.
   Stavarache se poate lauda cu spitalul municipal, sala sporturilor, stadionul, str Milcov, I.L. Caragiale, rețeaua de termoficare… Mai vreiese exemple de mărețe realizări?

  • Sorine, nu am inteles faza cu impulsionarea finisarii Spitalului Judetean. Daca nu stii, iti pot spune ca e in subordinea C.Judetean.
   Poate te referi la “gaura neagra” de la Spitalul Municipal.

LĂSAȚI UN MESAJ