Statul nu este moaşă comunală

Direcţia Sanitar Veterinară a închis două unităţi economice comerciale, o carmangerie şi o patiserie, pentru nereguli grave în activitate. Nu-i corect, afirmă noul ministru de resort, situaţie care va fi reglementată printr-o nouă lege, denumită a Prevenţiei. Este o lege foarte bună, afirmă reprezentanţii întreprinderilor mici şi mijlocii.

Pe scurt, va scrie în Legea prevenţiei, instituţiile de control ale statului nu mai dau amenzi, nu închid afacerea şi nici nu mai suspendă activitatea firmelor, dacă descoperă deficienţe în activitate, nu, se aşează frumuşel la masă şi le consiliează, le instruieşte, deschid Codul de Procedură Penală, Codul bunelor maniere, ordonanţele şi normativele, le citesc împreună, după care le acordă un avertisment cu degetul arătător: vă rog să nu se mai întâmple.

Şi gata controlul! Nu-i aşa că este frumos, armonie între stat şi întreprinzătorul mic, mijlociu, mediu sau mare, care poate să activeze în continuare pe bază de încredere. Eu cred că este o glumă, altfel ar fi un dezastru pentru siguranţa şi sănătatea populaţiei, pentru bugetul statului, dacă vorbim de evaziune fiscală, munca la negru, stoparea la sursă etc.

Societăţile comerciale s-au înfiinţat cu vreo 20 de aprobări, dar şi cu atâtea semnături de asumare, au un contabil expert, un consultant juridic, iar cele mari departamente şi birouri specializate, plătiţi să supravegheze respectarea legilor. Ce să previi, prostia, reaua credinţă, abuzurile cu bună ştiinţă, încălcarea voită a legilor? Dar mai este un principiu, tot de drept: necunoaşterea legii nu constituie o circumstanţă.

Acum transformăm statul şi instituţiile lui în moaşe comunale, în ong-uri de screening familial, în medici de familie. Vorba noului ministru al afacerilor europene: România este Grădina Maicii Domnului. Şi grădina e mare!

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"