Pâna saptamâna trecuta, erau inregistrate zeci de mii de hectare cu diferite culturi compromise, in diferite procente, de lipsa precipitatiilor. Potrivit Directiei Agricole Bacau, cele mai afectate au fost culturile de porumb – aproape 15.000 de hectare, grâu – circa 9.000 de hectare, si floarea soarelui – in jur de 5.800 de hectare. Acestora li se adauga alte 927 de hectare de rapita, 874 hectare de soia, 447 de orzoaica, 96 de ovaz, 98 de orz, 97 de sorg, 167 de livezi, 1.496 de nutret au plante furajere si 1.115 de pasuni.

Fermierii care au înregistrat pierderi din cauza secetei vor primi despagubiri, insa, abia dupa finalizarea evaluarilor facute de comisiile constituite pe lânga prefecturi. „In prezent, inca se primesc procese verbale din teritoriu cu suprafetele afectate de seceta. Zilnic, se actualizeaza aceste date, astfel incât este foarte posibil ca, pâna la finalizarea datelor, odata cu încheierea campaniei de recoltat, sa avem suprafete mult mai mari”, a declarat Elena Lupu, directorul Directiei Agricole Bacau.

Cele mai afectate de seceta sunt culturile din zona Sascut – peste 3.100 de hectare, Beresti Bistrita – circa 1.500 de hectare, Damienesti – 2.134 hectare, Dealu Morii – 1.630 de hectare, Filipesti – peste 1.700 de hectare, Itesti – 1.300 de hectare etc. Cert este ca, pentru fermierii mici care au avut pierderi mai mari de 30% din suprafata cultivata, statul, prin Ministerul Agriculturii, va interveni cu un ajutor sub forma unei scheme de minimis. Aceasta va fi legiferata printr-o Hotarâre de Guvern, cel mai probabil în luna septembrie, urmând ca la prima rectificare bugetara, în functie de resursele pe care le va primi, sa acorde aceste despagubiri în 2015. Însa, in privinta marilor fermieri, pentru a se putea acorda despagubiri, trebuie mai intâi notificata Comisia Europeana, intrucât valoarea despagubirilor este mult mai mare.

PUBLICITATE

Din pacate, nici macar ploile din ultimele zile nu mai pot salva culturile agricole din judet. In cel mai bun caz, precipitatiile de acum vor folosi la pregatirea culturilor de toamna si însamântari. Desi, specialistii Autoritatii Nationale de Meteorologie au avertizat ca araturile în vederea însamântarilor de toamna se vor desfasura pe ansamblu cu dificultate, din cauza mentinerii deficitului de umiditate din sol.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ