Conform teoriilor moderne liberale, legatura cetateanului cu statul este reglementata prin diferite principii si norme, din care reiese faptul ca cetateanul are drepturi, stabilite prin legea fundamentala si prin legi specifice (dreptul la vot, de a fi ales, dreptul la informare si de a participa la actul decizional, la educatie si sanatate etc.), iar autoritatea, statul, obligatii, care sunt inscrise tot intr-un sistem de legi, intarite si sustinute de vointa cetatenilor. In aceasta relatie, dupa cum se poate observa, primeaza legea.

Niciuna dintre componentele acestei relatii nu poate exista una fara alta. Când eram pionier, mi s-a spus ca legatura esentiala dintre mine, ca membru, si organizatie este cotizatia. Extrapolând, fara gluma, pentru sustinerea statului ca el sa-si indeplineasca rolul, cetatenii contribuie prin impozite si taxe la constituirea unui buget, altfel multe dintre drepturile lor devin neaplicabile. Acest raport este determinat de educatie, de constiinta, de raspundere, traditii, insa, de mii de ani, individul, prin natura lui, intra des in conflict cu statul. Una dintre manifestari este refuzul de a plati (din diferite motive) partea de contributie la sustinerea statului. Este valabila si astazi, cu grave consecinte. O treaba foarte complicata.

In România, tara in care fenomenul a luat amploare in ultimii 20 de ani, mii de contribuabili persoane juridice, mari sau mici, nu pot sau, fapt incriminat, nu vor sa se achite de asemenea obligatii, prejudiciind statul de valoarea lui fundamentala, aceea de a acorda cetateanului drepturile cuvenite. O asemenea lista a fost publicata zilele trecute, cunoscuta ca Lista Rusinii. Sa vedeti acolo colosi industriali, regii, companii, societati, intreprinderi mici si mijlocii, care dau cu flit statului. Si ce daca s-a publicat acea lista? Are vreo finalitate?, se intreaba domnul Vasile Lungu, din Parincea, contribuabil model, cu toate necazurile care s-au abatut asupra lui: bolnav, cu handicap, venituri cu mult sub pragul subzistentei. Cu toate acestea, nu se inregistreaza cu datorii la bugetul local, in timp ce statul nu a gasit 3000 de euro pentru o proteza, absolut necesara pentru deplasare, in schimb, sefii marilor contribuabili fraudulosi isi permit luxul de a merge in fiecare an pe Coastele Dalmatiei, si pe banii domnului Lungu.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Asa este!!! CUM SA MAI VOTEZ PNL CAND LA PT 11 SE OPRESTE APA CALDA APROAPE IN FIECARE SAPTAMANA SAU SIGUR LA 2 SAPT.
    AM STAT IN FRIG SI FARA APA CALDA PANA SPRE SF LUI NOIEMBRIE CA SE MODERNIZA DAR DE ATUNCI S-A STRICAT CATE CEVA APROAPE SAPTAMANAL.
    CEEE S-A MODERNIZAT? DE CE LA PT-UL ASTA VESNIC SE OPRESTE APA CALDA?

LĂSAȚI UN MESAJ