17 aprilie 2024
EvenimentStatisticile "României Educate": în 30 de ani au dispărut jumătate din bibliotecile...

Statisticile “României Educate”: în 30 de ani au dispărut jumătate din bibliotecile României

Informațiile alarmante privind închiderea masivă a bibliotecilor în România și scăderea dramatică a numărului de cititori activi ridică întrebări serioase cu privire la starea educației și culturii în țară. Datele prezentate subliniază nu doar o simplă schimbare numerică, ci o tranziție într-o realitate în care accesul la cărți și cultivarea obiceiului lecturii devin tot mai rare.

Cifrele sunt zguduitoare: din cele 16.666 de biblioteci existente în 1989, doar 8.372 au mai rămas deschise în prezent. Din cele 10.000 de biblioteci școlare, doar 6.000 funcționează încă. Și, mai trist, după cum scrie Newsweek, din cele 4.458 de biblioteci publice, mai puțin de 2.000 sunt active. Această diminuare drastică a resurselor culturale disponibile pentru publicul larg indică un declin alarmant al accesului la cunoaștere și informație în rândul comunității.

Nu doar cantitatea, ci și calitatea lecturii este afectată. Scăderea numărului de cititori activi, de la 5 milioane la 2,5 milioane, arată o schimbare profundă în comportamentul cititorilor. Statisticile care indică că 68,5% dintre români nu au citit nici măcar o carte sunt uluitoare și ridică semne de întrebare cu privire la angajamentul populației față de cultura scrisă.Este îngrijorător să constatăm că, într-o eră în care informația este la un clic distanță, 38,7% dintre persoanele de 15 ani nu înțeleg ceea ce citesc. Aceasta plasează România pe penultima poziție în Uniunea Europeană în ceea ce privește indicatorul „citire”.

Rata analfabetismului funcțional, de 40%, arată că, chiar dacă elevii știu să citească, ei întâmpină dificultăți în a înțelege și utiliza informația în scopuri practice. Aceasta este o problemă serioasă, având în vedere că educația ar trebui să ofere nu doar abilități de decodare a textului, ci și capacitatea de a aplica cunoștințele în viața de zi cu zi.

Într-un context în care aproape 50% dintre absolvenții de studii liceale nu reușesc să promoveze examenul de bacalaureat, este evident că sistemul educațional se confruntă cu provocări semnificative.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri