Începând din această săptămână, mai exact de pe 21 mai, toate staţiile de ITP autorizate sunt obligate să aibă în dotare un sistem de înregistrare video.

În caz contrar, acestea riscă să le fie suspendată de drept autorizaţia tehnică. RAR are posibilitatea tehnică informatică să suspende în timp real autorizația. Măsura intervine ca urmare a numeroaselor încercări şi practici de eludare a procedurilor reglementate de efectuare a ITP la autovehicule, depistate de RAR.

„Încă de la începutul lunii mai 2018, Registrul Auto Român a verificat, la nivel național, în stațiile ITP, dotarea corespunzătoare/instalarea sistemului de supraveghere video şi îndeplinirea tuturor funcţionalităţilor impuse de lege.

Procesul de verificare a conformității instalării sistemului în stațiile ITP va continua și după 20 mai, până când toate cerinţele legale vor fi îndeplinite similar şi uniform de toate staţiile de ITP autorizate la nivel naţional.

Unghiurile de filmare trebuie să acopere exact aria vizată în supraveghere”, a precizat Roxana Dima, purtătorul de cuvânt al RAR.

Ulterior, în procesul de autorizare/reautorizare a staţiilor de ITP, RAR va verifica din nou, în detaliu, dotarea şi menţinerea în funcţiune a sistemului video impus cu asigurarea tuturor funcţionalităţilor. Acesta va fi declarat/poziţionat corespunzător pe fluxul de ITP (camere video, ecran de vizualizare, DVR) al fiecărei staţii spre a putea fi verificat/comparat în activitatea de supraveghere/monitorizare ulterioară.

„Este important de precizat că întreaga activitate de ITP desfăşurată de staţiile autorizate, inclusiv monitorizarea prin intermediul sistemului video, trebuie să se desfăşoare cu respectarea de către operatorii economici/persoanele autorizate deţinătoare a acestor staţii, a legislaţiei privind protecţia datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date”, au subliniat reprezentanții RAR.

Potrivit legislației, sistemul de supraveghere video necesar trebuie să conţină minimum două camere de supraveghere şi un înregistrator digital DVR (Digital Video Recorder) care să permită înregistrarea la rezoluţii înalte HD (High Definition) având caracteristicile tehnice corelate cu dimensiunile şi particularităţile spaţiului destinat activităţii de ITP.

În plus, sistemul trebuie să fie astfel proiectat, dotat şi instalat încât să asigure înregistrarea continuă a activităţilor desfăşurate pe linia de ITP.