6 mai 2024
ActualitateSTART ajutorului de 2.000 de euro, acordat micilor afaceri afectate de pandemia...

START ajutorului de 2.000 de euro, acordat micilor afaceri afectate de pandemia de coronavirus

De astăzi, 12 octombrie, băcăuanii care dețin mici afaceri care au fost afectate de criza provocată de noul coronavirus pot solicita sprijin de la stat. Astfel, persoanele fizice autorizate (PFA) și cabinetele medicale individuale (CMI) trebuie să se înscrie online, pentru a primi microgranturi de 2.000 de euro. Banii sunt asigurați din fonduri externe nerambursabile.

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri anunță lansarea etapei de înscriere în cadrul măsurii 1 „Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile” din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin Ordonanța de Urgență nr. 130 din 31 iulie 2020. Prin acest normativ, s-au stabilit ajutoare financiare din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19. Prin urmare, începând cu 12 octombrie, ora 10,00, cei interesați pot depune formularul electronic de înscriere pe link-ul granturi.imm.gov.ro. Formularul de înscriere va rămâne activ până vineri, 16 octombrie 2020, ora 20.00, cu posibilitatea prelungirii perioadei de înscriere până la epuizarea bugetului”, au precizat reprezentanții ministerului de resort.

Cum se dau banii

Ordonanța de urgență a Guvernului 130/2020 apăruse în urmă cu mai bine de două luni, dar abia acum primul dintre cele trei ajutoare prevăzute de actul normativ devine accesibil micilor afaceri. Potrivit normativului, microgranturile au valoarea de 2.000 euro și se acordă o singură dată, sub formă de sumă forfetară. Banii vor veni prin bancă, iar cheltuielile se vor verifica tot prin bancă. Astfel, beneficiarul de finanțare va depune un raport de progres, în care va arăta ce a făcut cu banii.



Cine sunt beneficiarii

Pot primi acest ajutor IMM-urile, PFA-urile, ONG-urile și cabinetele medicale individuale (CMI), domeniile fiind diverse – de la prelucrarea lemnului, tipărirea ziarelor și industria alimentară, până la comerț, telecomunicații, IT sau activități sportive, recreative și distractive. În total, prin această măsură, sunt asigurate 100 de milioane de euro, sumă care ar putea ajunge pentru circa 50.000 de mici afaceri. Sunt prevăzute și anumite condiții puse celor care vor acest spijin, printre care se numără cea de a avea activitate pe perioada a cel puțin un an calendaristic înainte de data depunerii cererii de finanțare (cu excepția PFA /cabinete medicale individuale pentru care începerea activității poate să aibă loc până la data de 1 februarie 2020) și să fi obținut o cifră de afaceri în exercițiul financiar anterior depunerii cererii de finanțare de cel puțin 5.000 euro (excepție fac ONG-urile și CMI-urile).

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri